Aanstaande zaterdag speelt a balladeer in het Paard van Troje. Het voorprogramma wordt verzorgd door greendive, een vaste en stabiele kracht in het Nederlandse bandjescircuit. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger Bas Ossenblok over de naam, de nieuwe cd, de vele optredens in voorprogramma's en het uitblijven van een echte doorbraak. Wat motiveert de band om na ruim tien jaar nog steeds met evenveel enthousiasme en energie op de planken te staan en wat ambiëren ze nog?
Het verhaal achter de naam
"Vroeger liepen we 's nachts na het stappen vaak met een groepje vrienden vanuit de stad naar huis. Met wat drank op hadden we altijd de gewoonte om fietsen in tuinen te werpen, met name in heggen. De volgende ochtend zat je dan onder de groene vlekken. Mijn vriendin kwam toen met de term greendiven; 'je kleren zien er weer niet uit, zijn jullie weer aan het greendiven geweest?' En die term is blijven hangen. Daarna zijn we muziek gaan maken en moesten voor een festival in 1996 plotseling een naam hebben. Toen hebben we ons maar de 'greendivers' genoemd. In het begin speelden wij alleen covers. Later, zo rond het jaar 2000, zijn we ook zelf nummers gaan schrijven. Maar omdat inmiddels heel wat mensen ons kenden onder de naam greendivers, hebben we besloten slechts de laatste twee letters te schrappen, zodat het nog wel herkenbaar was voor de fans."
De doorbraak
Greendive lijkt al jaren tegen een echte doorbraak aan te zitten. De band scoorde een bescheiden hit met de single ‘Friday’, kregen aandacht op 3FM en waren Serious Talent. Toch wil het nog net niet helemaal lukken, hoe komt dat?
"In de tijd van het hitje en het album 'Drown Me', dat ook erg goed werd ontvangen, stonden we er zeer pril in. We moesten keuzes maken en vertrouwen op partijen die allemaal de mooiste verhalen vertelden, maar waarbij je nog maar moest afwachten of het ook terugkwam in daden. Dat is allemaal net iets anders gelopen dan we toen hadden gedacht, daar leer je veel van. We werden bijvoorbeeld plaat van de week bij Plato. Maar vervolgens liepen we in twee steden een Plato binnen en moesten we ons rot zoeken om onze cd uiteindelijk in een verdomhoekje terug te vinden. En dan stond er ook maar één exemplaar van. Daar verover je de markt niet mee."
"De afgelopen twee jaar doen we het toch ook echt wel leuk, daar zijn we zeer trots op. Dan kom je ook op momenten dat partijen interesse tonen. Het belangrijkste verschil is dat we het nu echt op onze voorwaarden doen en anders niet."
De nieuwe cd
Greendive is momenteel bezig met de plannen voor een nieuw album. "De liedjes zijn er en we zijn sinds kort serieus in gesprek met een platenmaatschappij; daar zal dit jaar meer over duidelijk worden. We zijn eigenlijk pas terug uit de Ardennen waar wij ons hebben afgezonderd om in alle rust te kunnen werken aan bestaande stukken waar we nog niet helemaal tevreden over waren. Daar zijn ook vier nieuwe concepten ontstaan, vier nummers die voor een heel groot deel al in de steigers staan. We hebben nu twintig nummers waarvan er ongeveer twaalf op de cd zullen komen."
"Het geluid zal heel anders worden dan op de debuut cd, meer in lijn van de EP, maar dan met nog net een stukje meer toegankelijkheid. Vroeger werden we nog wel eens als zwaardmoedig gezien. Wij willen nu een betere balans. De liedjes komen nog steeds vanuit ons hart en emotie blijft een belangrijk ingrediënt. Maar het moet niet alleen energie trekken, je moet er ook energie van krijgen. Met de liedjes die we hebben willen we een gebalanceerde plaat maken."
Hoe houd je het vol?
"Greendive is een soort bedrijfje. Met z'n vijven doen we alles wat je maar rondom een band kunt verzinnen zelf. De uitwerking van de liedjes, concepten aanbrengen, het netwerk onderhouden, de administratie, optredens die geboekt moeten worden en de website. Dat doen wij allemaal zelf. Er is een hele duidelijke taakverdeling. Wij vergaderen elke twee maanden waarin we de voortgang bespreken, de weekenden die zijn geboekt en stemmen we de vakantieplanning op elkaar af, etc. Het is een zeer gestructureerde bedoeling en dat heeft ons denk ik wel al die tijd de continuïteit geboden die we nog steeds hebben. Iedereen moet zijn taken doen, dan krijg je ook geen gezeik. "
"Naast een strak georganiseerd team is het ook de muziek zelf waardoor greendive nog steeds met enorm veel enthousiasme en energie optreedt. "Wat wij met elkaar maken blijkt toch niet gewoon. Alle mensen die op ons af komen en het waarderen bevestigen dat. Daarom gaan we steeds weer op pad. Toch zul je altijd bij optredens uitkomen waar je opeens verrast wordt door voor een publiek te spelen van maar tien man. En dan moet je toch ook bij die tien er eentje vinden die naar je staat te kijken die zegt wow dit is goed! En voor die blik doe je het."
De ambities
"Wij hebben nooit de ambitie gehad bekend te worden of hits te scoren. Wij zouden het fijn vinden om op de juiste plek te spelen voor mensen die van onze muziek houden. Die mensen willen wij aan ons verbinden. Dat je cd's verkoopt en op bepaalde podia terug mag komen en zo je fanbase vergroot. Als wij zo lekker aan het spelen kunnen blijven, dan is dat mooi, dat is onze ambitie."
"We hebben het afgelopen jaar met zeer uiteenlopende bands als Leaf, Agua de Annique, Silkstone, Bløf en Arid gespeeld. Als je kijkt naar zo'n optreden in het voorprogramma van Bløf, dan sta je daar opeens voor 4500 man en staat het publiek je na afloop enthousiast op te wachten. Dat zijn euforische avonden en daar doe je het voor, het enthousiasme van het publiek, daar wil je het liefs niet meer vanaf. Maar je moet ook met beide benen op de grond blijven staan en accepteren dat het zeldzame avonden zijn die vast nog een keer aanbreken maar die je niet wekelijks zal hebben. Onze ambitie is om te knokken voor meer van die avonden."
"In 2008 hebben we in een paar leuke zalen mogen spelen waar we ons echt lekker voelden. Daarbij merkten wij dat onze muziek in letterlijke zin meer ruimte nodig heeft om tot zijn recht te komen. In kroegen heb je dat gevoel niet bij het geluid en zitten de mensen vaak meer voor de drank dan voor de muziek. Wij kunnen de lol niet meer halen uit het spelen in kroegen. Met alle respect overigens want daar hebben we wel altijd met veel plezier gespeeld. We gaan de focus nu meer leggen op de zalen en zaaltjes als voorprogramma. En als de consequentie dan is dat we minder spelen dan is dat maar zo. We hebben het afgelopen jaar een keer of zestig gespeeld en dat zullen we dit jaar zeker niet gaan redden. Maar dat is een bewuste keuze."
Voorprogramma bij a balladeer
"Marinus de Goederen (zanger van a balladeer) heb ik een jaar of drie geleden ontmoet op de muzikantendag in Amsterdam. Daar raakten we aan de praat. Later hebben we hebben wat muziek uitgewisseld, zijn eens een hapje gaan eten en is er een leuke verstandhouding ontstaan. Het leek Marinus leuk om eens samen te spelen, en zo gezegd zo gedaan."
Of het bij deze ene keer als voorprogramma van a balladeer zal blijven vind Bas lastig te zeggen; "Bij Arid hebben we in een kleine bezetting gespeeld en ik denk dat die sfeer ook heel goed bij a balladeer past. Spelen in de kleine bezetting is erg leuk, je staat met je billen bloot en je moet het toch maar eventjes doen met z'n tweetjes. In volle bezetting is onze muziek misschien net iets te bombastisch en te hard maar dat zal zaterdag moeten blijken. Dan spelen we wel met de volledige band omdat we de laatste tijd al zo vaak in kleine bezetting hebben gespeeld. We willen niet dat het publiek vergeet dat we een vijfkoppige band zijn en we met zijn allen nog veel mooiere muziek maken. Onze muziek komt met z'n vijven pas echt honderd procent tot zijn recht."
"We kijken erg uit naar het optreden van zaterdag omdat het ons eerste optreden sinds een maand of twee is. Ik heb ook erg veel zin om a balladeer weer eens te zien, kijken wat zei aan publiek trekken."