Nog een kleine week en State-X New Forms 2009 zal van start gaan. Het is alweer de zesde keer dat dit evenement, gehouden in het Paard van Troje, plaatsvindt. Eén van de belangrijke kopstukken achter de schermen is Henk Koolen. 3VOOR12 Den Haag sprak met hem.
Henk Koolen is 50 jaar, geboren in Hoogerheide (Brabant) en woont sinds zijn 18e in Rotterdam. Zijn hoogst genoten opleiding is een studie economie, een vak waarin hij ooit zelf nog leraar is geweest. Eind jaren 80 is Henk gaan werken in een platenzaak en rolde zo de muziek in. En nu is er dan de zesde editie van State-X New Forms, een samensmelting van State-X, dat ooit opgezet is door het Haags Pop Centrum, en New Forms, een initiatief van het Paard van Troje. Beide evenementen hebben los van elkaar drie solo-edities beleefd.
De programmering van SXNF ligt momenteel in de handen van Henk Koolen, Martijn Verlinden en Jan Borchers. Zijn er onderling wel eens meningsverschillen of conflicten? “Voortdurend eigenlijk. We zijn alle drie eigenwijs en hebben onze eigen contacten en specialismen. Maar: zonder wrijving geen glans. Uiteraard wordt wel alles besproken in de programmavergadering en komen we tot een overeenkomst.” Waar wordt allemaal rekening mee gehouden bij het boeken van een act? “Er moet balans zijn. Balans tussen nieuwe en historische acts, balans tussen gitaarbands en elektronische acts, balans tussen ingetogen en heel hard.”
Wat zijn de persoonlijke favorieten van Henk dit jaar? “Three Trapped Tigers, Jon Hopkins, zeitkratzer Orchestra en Sandy Dillon. Die laatste is een behoorlijk bijzondere songwriter.” Verder kijkt Henk uit naar Gary Numan, The Melvins en Merzbow. Wat vond hij tot nu toe de beste editie? “Die van 2006. Toen trad Jamie Lidell op in de grote zaal en Circle in de kleine zaal. Circle is trouwens een Finse band, die geweldig inventief is. Ze hebben een uiteenlopend arsenaal aan stijlen.” Daaraan voegt hij toe: “Ik denk overigens dat 2009 wel eens de beste editie over de hele linie zou kunnen worden.”
Naast het programmeren voor SXNF heeft Henk nog veel meer werkzaamheden. Zo houdt hij zich bezig met de nachtprogrammering op donderdag, vrijdag en zaterdag. In tegenstelling tot SXNF probeert hij hierbij zo breed mogelijk te programmeren, omdat die avonden bedoeld zijn om een zo divers mogelijk publiek te trekken. Doet Henk nog andere evenementen? “Ja, ik ben ook verantwoordelijk voor ‘Berlin Ruft An!’, ‘Paris Appelle!’ en ‘Dag In De Branding’.” Af en toe regelt hij ook een afzonderlijk concert in het Paard.
Met welke muziek is Henk Koolen eigenlijk opgegroeid? “Als jongen luisterde ik veel naar LP-muziek. Pink Floyd, Yes, Genesis en Warhorse waren mijn favorieten. Toen de punk/new wave-beweging opkwam, ben ik daar helemaal ingedoken. De symfonische groepen werden daardoor overschaduwd. Nu vind ik het wel weer leuk om die oude symfo te luisteren.” Een band als Battles noemt Henk als voorbeeld hoe complexe stukken kunnen worden vertaald naar een rockgeluid.
Tot slot: gaat SXNF nog vele edities beleven? “Tot de negende keer zeker. We zijn in het Kunstenplan opgenomen, waardoor we nog drie jaar verzekerd zijn van een basisfinanciering. Daarna moeten we zorgen dat de gemeente en anderen ons blijven steunen. In het verleden -toen we nog geheel afhankelijk waren van projectsubsidies- waren we heel veel energie en tijd kwijt aan het rond krijgen van de financiering en kwam de programmering wel eens onder druk te staan. Maar als je het mij vraagt: de tiende editie moet er zeker komen!”