Vraag je de doorsnee popfestivalbezoeker om commentaar als je het kleine maar lijvige programmaboekje voorlegt. Dan zal een diepe zucht de lucht vullen, en een onwetende blik zoekend naar de hemel rijken. Het uit meer dan 150 acts bestaande programma biedt naast een aantal bekendere namen voornamelijk onbekende artiesten en kunstenaars uit de gehele wereld.
Vooral de avontuurlijk ingestelde kunst en cultuur fanaten en de doorgewinterde avant-garde freaks zullen een kreet van vreugde uitslaken bij het zien van het blauwe boekje van Olof van Winden. Want spannend, nieuwsgierig makend en ongrijpbaar is het programma van TodaysArt wel, dat zich op vrijdag 26 en zaterdag 27 september in het centrum van Den Haag zal gaan afspelen.
Eerdere edities hebben op veel bezoekers een onvergetelijke indruk gemaakt, of het nu ging om een in vele kleuren verlicht Mercure Hotel van waaruit de hotelkamers dansvoorstellingen werden uitgevoerd of de landingsbaan waar het grote vliegtuigsculptuur en op orkaanvolume gierende straaljagergeluiden op de Grote Markt voor beroering zorgden. TodaysArt is ook snoeiharde techno tot in de ochtend in het Paard van Troje. TodaysArt is een tweedaagse visuele en artistieke kermis voor de kunstfreaks onder ons. Een uniek festival in Den Haag en waarschijnlijk ook wel daarbuiten.
De programmering heeft tijdens de eerste twee edities niet echt een draai kunnen vinden, maar de programmeurs hebben sinds de laatste twee edities steeds meer een lijn te pakken en in de komende editie is vooral een zeer sterk accent gelegd op elektronische moderne (pop)muziek in bijna al haar verschijningen. Of het nu gaat om de weergaloze electrorock van het Franse Poni Hoax, een act die wel eens op korte termijn vet zou kunnen doorbreken of de vergelijkbare muziek van de Amerikaanse Warpact Chk Chk Chk (oftewel !!!) tot de grote hoeveelheid djs uit veel landen die op de meer dan zestien locaties gaan optreden.
De talloze kunstinstallaties en performances vormen het decor van TodaysArt bij een route die begint bij het Centraal Station en eindigt bij het Paard van Troje. In de Anton Philipszaal is een combi gemaakt tussen elektronische soundscape acts en gitaarachtige dronebands waarvan God Is An Astronaut een echte aanrader is. In het Paard van Troje staat een zeer gevarieerd clubprogramma geprogrammeerd. Daarnaast is er veel ruimte voor lokale organisaties en acts zoals TAG, Antilounge, Legowelt, NiCad en de rijzende Haagse electro act 2562.
Terwijl hij nog druk bezig is met de laatste voorbereidingen spreken we Olof van Winden van de organisatie van TodaysArt. Tot nu toe verloopt alles nog goed. Olof: “We lopen op schema en het is buiten erg mooi weer. Daar zijn we wel erg blij mee. Vooral omdat er ook zoveel buitenlocaties zijn.” Op de buitenlocaties is er vooral veel beeldende kunst te zien. “Ik kijk erg uit naar onze eigen producties op het festival. Zo hebben we een enorm meubel ontworpen voor op het Spuiplein. Ook staan er glazen kassen op het Spuiplein, net als in het Westland zeg maar. Daarin zijn weer verschillende programmaonderdelen te zien.” Op het moment dat we Olof spreken zijn er net twee mensen, al hangend met touwen aan het Mercure Hotel, een choreografie aan het oefenen. Het illustreert maar weer eens hoe bijzonder TodaysArt eigenlijk is.
Ook bijzonder wordt de opening van TodaysArt. Olof: “Er is een special openingsconcert waarbij de treinen die aankomen en vertrekken op Centraal Station samen een compositie vormen. Den Haag Centraal Station is een bijzonder station omdat treinen niet door het station heen kunnen rijden, zoals bij andere stations. De twaalf treinsporen dienen tijdens het openingsconcert elk als een afzonderlijk spoor van een mixer. Elke keer als er een trein aankomt of weggaat wordt dit geregistreerd en staat dit voor een bepaald muzikaal onderdeel van het concert. Alle treinen tezamen vormen vervolgens één grote compositie.”
Eerder dit jaar werd TodaysArt positief beoordeeld in het advies voor het nieuwe culturele beleidsplan van Den Haag. Olof: ”We zijn erg blij dat we in het beleidsplan zij opgenomen. Zeker omdat nog niet zo heel lang bezig zijn. We zijn echter nog ver van wat we echt willen. Elk jaar komen we nog een ton tekort. We willen het festival internationaal neerzetten en daarvoor is een goede organisatie nodig. Nu loop ik ieder jaar ook persoonlijk nog heel veel risico.” Uit de voorverkoop blijkt al dat het festival het internationaal al behoorlijk goed doet. Zo’n 15 procent van de verkochte kaarten gaan naar het buitenland. Vooral in Scandinavië is het festival populair, maar ook in Italië en Tsjechië. Olof: “Dat het publiek van zover komt voor dit festival zorgt wel voor een enorme ambitie bij ons. In de toekomst willen we graag naar twee weekenden festival met doordeweeks een rustiger programma met bijvoorbeeld clinics.”
Kijk voor alle informatie over TodaysArt op de website. Na het weekend kun je het verslag van 3VOOR12 Den Haag lezen.
De peilloze aantrekkingskracht van TodaysArt
TodaysArt is geen makkelijk festival
Vraag je de doorsnee popfestivalbezoeker om commentaar als je het kleine maar lijvige programmaboekje voorlegt. Dan zal een diepe zucht de lucht vullen, en een onwetende blik zoekend naar de hemel rijken. Het uit meer dan 150 acts bestaande programma biedt naast een aantal bekendere namen voornamelijk onbekende artiesten en kunstenaars uit de gehele wereld.