Dat Chris Chameleon een zeer goede singer-songwriter is mag als algemeen bekend worden beschouwd. In Theater De Regentes ontpopte hij zich donderdagavond ook als theatermaker en zelfs af en toe als cabaretier. Zingend over de verschillende stadia in de liefde en vertellend over de taalproblemen waar hij met zijn Afrikaans nogal eens tegenaan loopt, wist hij van begin tot eind de aandacht vast te houden.
Chris Chameleon was in een vorig leven zanger en bassist van de monkipunk-band Boo! Samen met drummer Princess Leonie en multi-instrumentalist Ampi Omo waren zij in hun zevenjarig bestaan een graag geziene gast in het Nederlandse clubcircuit. Na het in 2004 uiteenvallen van de band bracht hij al snel zijn eerste solo-cd ‘Ek Herhaal Jou’ uit. De cd met op muziek gezette gedichten van Ingrid Jonker was in Zuid-Afrika meteen een succes. Hij won er diverse prijzen, is in thuisland Zuid Afrika een beroemdheid en tourt ook regelmatig in het buitenland. Den Haag fungeert al jaren, ook in de Boo!-tijd, als uitvalsbasis voor Europese optredens. ‘Dit is toch een beetje mijn tweede thuis’ zoals hij het zelf verwoord. Deze zeer productieve singer-songwriter brengt gemiddeld elk half jaar een nieuwe cd uit, en komt met ongeveer diezelfde regelmaat naar Nederland. Elk optreden is anders en zeker dit keer in het Haagse Theater De Regentes.
Chris Chameleon speelt solo. Zittend op een kruk begeleidt hij zichzelf op akoestische gitaar en zingt hij zijn breekbare liedjes voor een ander soort publiek, het theaterpubliek. En daar heeft hij zijn programma perfect op afgestemd. De liedjes vertellen het verhaal van het zoeken, het vinden en het weer verliezen van geliefden. Over het eerste contact en de onzekerheid van de prille liefde in ‘Soen’. Maar ook over de kleine probleempjes die binnen een relatie steeds groter worden zoals in het vrolijke uptempo ‘Klein klein jakkalsies’. Ruzie maken, vreemdgaan, uit elkaar gaan en het gat dat achter blijft. Lijkt zware kost maar niet bij Chris Chameleon. Hij weet dit op een persoonlijke maar luchtige en vooral grappige manier te brengen.
Het andere thema is de taal. En dan vooral de taalproblemen die de “enkellopende” (=vrijgezelle) Chris regelmatig zelf heeft ervaren. Chris vertelt tussen de liedjes door in schattig Afrikaans en gebrekkig Nederlands over Afrikaanse woorden die in het Nederlands iets heel anders betekenen. “Ik zal proberen in het Nederlands te spreken, maar als ik een beetje moe wordt val ik terug in het Afrikaans. En als jullie daar moe van worden moeten jullie het zeggen, dan zal ik Engels spreken, want dat kan ik ook. Afrikaans is een logische taal, een lift is een bakkie die omhoog en omlaag wordt gehesen, hijsbakkie dus.”
Chris Chameleon is een zeer bekwame en talentvolle singer-songwriter en stemkunstenaar. Hij weet met zijn stem zowel een perfecte bas te imiteren als een sopraan en even later klinkt trompetgetetter uit zijn mond. Vanavond ontpopt hij zich ook als theatermaker en zelfs af en toe als cabaretier en weet hij honderd minuten lang de aandacht volledig vast te houden. De liedjes, verhaaltjes en grappige anekdotes tussendoor zijn perfect in balans en vullen elkaar goed aan. Zijn verhaal gaat over de zoektocht naar zijn twee idealen, doen wat je leuk vind en de liefde van je leven. “Mijn halve droom is bewaar, muzikant zijn is een leuk baantje.” Tenslotte bedankt hij het publiek nog; “Bedankt, ik is 38 en als je van muzikanten houd… als je alleen van muziek houd kan ik na afloop misschien nog een cd aan jullie verkwanselen.”
En de T-shirts, cd’s en dvd’s gingen inderdaad als zoete broodjes over de toonbank. Het succes werd nog eens extra onderstreept door de enorme rij geduldig wachtende fans. Wachtend op een kort gesprekje met Chris of een handtekening op een cd.
Chris Chameleon zal in mei 2009 weer optreden in zijn tweede thuisland Nederland en ongetwijfeld ook Den Haag weer aan doen.
Singer-songwriter Chris Chameleon ontpopt zich als theatermaker
Mooie liedjes en grappige anekdotes in theater De Regentes
Dat Chris Chameleon een zeer goede singer-songwriter is mag als algemeen bekend worden beschouwd. In Theater De Regentes ontpopte hij zich donderdagavond ook als theatermaker en zelfs af en toe als cabaretier. Zingend over de verschillende stadia in de liefde en vertellend over de taalproblemen waar hij met zijn Afrikaans nogal eens tegenaan loopt, wist hij van begin tot eind de aandacht vast te houden.