Zaterdag 16 februari werd in de grote zaal van het paard de eerste Haagse editie van MuteSounds gehouden. Een dance avond voor doven, goed horenden en slechthorenden. De belangstelling voor het evenement was enorm groot en het werd een feest dat vooral liet zien dat er in de disco weinig verschil is tussen doven en goed horenden. Vier Haagse studenten organiseerden het innovatieve muziekevenement MuteSounds, na de ‘lenteprijs’ van Fonds 1818 gewonnen te hebben.
Het is opvallend stil onder de mensen die in de rij staan voor de ingang van het Paard, maar iedereen is druk met de handen aan het gebaren. Grote kans dat deze gesprekken over MuteSounds gaan, het evenement dat speciaal is georganiseerd voor doven en slechthorenden en op het punt staat te beginnen. Het is aan van alles en nog wat te merken dat deze avond anders dan doorsnee is. Nadat de deuren open zijn is het al snel druk. Het duurt dan ook niet lang of iedereen staat te dansen op onder andere de speciale verlichte trilvloer ‘Sensefloor’, waar je de bas door je lijf voelt gieren. Hierdoor kunnen de doven prima op de maat van de muziek dansen. Overal hangen posters waar in gebarentaal staat uitgebeeld hoe je bepaalde dingen in gebarentaal kan vragen. De vraag is of de horenden zich hier aan durven te wagen. Her en der zie je namelijk mensen wat onwennig kijken naar de dove mensen.
In de hal staat een informatiestand waar medewerkers van Beter Horen gratis gehoorbeschermers uitdelen aan goed horenden. Dit is het grootste bedrijf op het gebied van hooroplossingen van Nederland en specialist op het gebied van gehoorbescherming. Niet alleen worden er gehoorbeschermers uitgedeeld. Er is ook veel informatie over de professionele muziekbeschermers die zij leveren. Wat opvalt bij Mute Sounds is de verhouding tussen doven en goed horenden. Het is ongeveer half om half.
De deels internationale line-up ziet er veelbelovend uit, met meerdere dj’s, die elk hun eigen muziekstijl presenteren. Dj Tokkie bijt het spits af met lekkere electro. Hierna volgt de Engelse dj Chinaman. Deze dove dj draait UK garage en house en wordt ondersteund door een MC die extra kracht bijzet door er gebaren aan toe te voegen. Echter, de overgang van het ene naar het andere nummer ontbreekt hier in het begin enigszins en in plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van fade in en fade out. Rastafarideaf uit Frankrijk maakt de act compleet door te breakdancen. Dominique Base zorgt voor wat afwisseling en tovert Latin houseclub met housebeats tevoorschijn.
Tot slot knalt er geweldige live drum ’n base uit de speakers. Nu heb je de trilvloer niet meer nodig om de bas tot in elk stukje van je lichaam te voelen! De drummer zet in met enthousiaste en variërende ritmes, maar de basgitarist is in geen velden of wegen te bekennen. Aankondigingen in de vorm van een presentatie ontbreken geheel! De overgang van het ene naar het andere onderdeel gebeurt helaas zonder tekst en uitleg over het bijzondere wat zich voor je neus voltrekt.
De nadruk ligt ook op verschillende visuals die gedurende de hele avond op en om het podium zichtbaar zijn. Lasershows, een projectiescherm met gebarentaal, dove danseressen die perfect op de maat dansen... De meest indrukwekkende visual van de avond is een act van twee dames. Ze laten een elfjesachtige pop met lange armen door de lucht zweven, die aan vier lange stokken is bevestigd en zo te besturen is. Ook interessant op deze avond zijn de muziektolken. Ze vertalen de muziekteksten naar gebarentaal. De expressieve manier waarop dit gebeurt, zorgt ervoor dat de doven en slechthorenden op een zo precies mogelijke manier toch de muziek kunnen ervaren. Af en toe zie je ze uitbundig staan zwaaien. Zwaaien? Dat is het gebaar voor klappen.
Het staat vast dat het voor doven en slechthorenden een geweldige avond was, die speciaal voor hen was georganiseerd. Echter, als horende voel je je een beetje buitengesloten, aangezien er bijna niets aan achtergrond wordt uitgelegd over de verschillende onderdelen. Hoe lukt het een dove dj om plaatjes te draaien? Hoe is iemand muziektolk geworden? Hoe kan dansen op de maat van de muziek als je doof bent? Hoe werkt die trilvloer precies? Deze en soortgelijke vragen bleven helaas onbeantwoord.
Terugkijkend is MuteSounds een goed initiatief dat ons leert dat doven en slechthorenden geen invaliden zijn en net zo goed als horenden kunnen genieten van muziek. Er is veel belangstelling voor MuteSounds en het publiek reageert meer dan enthousiast op het geboden programma. Het leert goed horenden ook om zuinig te zijn op de oren omdat muziek in eerste instantie toch beleefd wordt met het gehoor. Gezien de grote belangstelling is het concept zeker voor herhaling vatbaar.
MuteSounds in het Paard van Troje succesvol
Een avondje stappen in de wereld van doven en slechthorenden
Zaterdag 16 februari werd in de grote zaal van het paard de eerste Haagse editie van MuteSounds gehouden. Een dance avond voor doven, goed horenden en slechthorenden. De belangstelling voor het evenement was enorm groot en het werd een feest dat vooral liet zien dat er in de disco weinig verschil is tussen doven en goed horenden. Vier Haagse studenten organiseerden het innovatieve muziekevenement MuteSounds, na de ‘lenteprijs’ van Fonds 1818 gewonnen te hebben.