State-X New Forms: Live verslag Vrijdag 12 december

Rustige, maar geslaagde eerste dag State-X New Forms

Tekst: Jade Yorks| Foto's: Peisam Tsang ,

Een heus digitaal rood/blauw gezelschap paradeert door de tussenliggende straten van het Koorenhuis naar het Paard van Troje. Het is de Midi Fanfare. Al lopend banen zij zich een weg tussen het drukke verkeer dat ze moeten doorkruisen om aan de overzijde van de straat te komen. Het is een rare gewaarwording hoe ze met al hun apparatuur een mix van digitale bliepjes en beats produceren. “Op naar het Paard van Troje”, roepen ze melodieus en luidkeels uit. De officiële opening van State-X New Forms 2008 is een feit.

Rustige, maar geslaagde eerste dag State-X New Forms

De Opening
Een heus digitaal rood/blauw gezelschap paradeert door de tussenliggende straten van het Koorenhuis naar het Paard van Troje. Het is de Midi-Fanfare. Al lopend banen zij zich een weg tussen het drukke verkeer dat ze moeten doorkruisen om aan de overzijde van de straat te komen. Het is een rare gewaarwording hoe ze met al hun apparatuur een mix van digitale bliepjes en beats produceren. "Op naar het Paard van Troje", roepen ze melodieus en luidkeels uit. De officiële opening van State-X New Forms 2008 is een feit. Hoewel het geluid op straat een chaotische brei van tonen en ritmes is, weet deze uitzonderlijke fanfare op het podium van de Grote Zaal wel volwaardige composities af te leveren.

Het publiek is nog maar in kleine getale aanwezig. "Maar dat zijn we wel gewend van de State-X New formsbezoeker", aldus Paardprogrammeur Henk Koolen. Zij komen vaak pas 's nachts. Koolen heeft voor even de taak van de presentator op zich genomen en kondigt Bonne Aparte aan. "De stonede garnalen konden niet door de detectiepoortjes", vertelt hij. Later blijkt dat hij het over een hilarisch garnalen trio heeft.

Antistrot
Al dansend, rollend en springend heten zij het publiek welkom. Wij van 3voor12 Den Haag vermoeden dat deze garnalen in werkelijkheid van Antistrot zijn, een kunstenaarscollectief uit Rotterdam. Hun urban tekeningen, doorspekt met absurditeit en porno, verfraaien de hal van het Paard.

Bonne Aparte. 
Tja, hoe omschrijf je dit gezelschap. Het is vreemd, maar wel heel erg lekker. Wat ingetogen begint, mondt uit in een totale overgave. Vooral de zanger gaat op gezette tijden helemaal los. De aparte lichtshow maakt het optreden compleet. Jammer dat zo weinig publiek hiervan kan genieten.

Tijdlus
Aan de overkant bij het Koorenhuis heerst een zeer gemoedelijke sfeer. Hier staat Tijdlus op de buhne. Zij maken eigenzinnige muziek die als soundtrack van een live geproduceerde film behoort. In flarden worden bijna antieke en vervormde portretten te zien. De muziek doet filmisch aan alhoewel het niet helemaal duidelijk is welk verhaal er precies vertelt wordt.

De meiden van de Church of Music lopen van hot naar her om zieltjes te winnen voor hun geloof. Ze prediken het evangelie van de muziek.

Sobcheck
Drie muziekfreaks achter een apple. Het begin is rustig, maar langzamerhand verandert het in Drum 'n Bass.

Midi Fanfare
Naarmate de avond vordert worden de bezoekers steeds meer blootgesteld aan hoogstaande muzikale lekkernijen. Overal is er wel iets te beleven. Zo loopt de Midi Fanfare nog altijd van hot naar her. Een van hun stops is de rokersruimte waar de rokers een digitaal presentje krijgen tijdens de benauwende minuten in het hok, een mooie tegemoetkoming in de donkere dagen die rokers in het uitgaansleven op het moment moeten doorstaan.  In de hal staat een open podium waar iedereen van zich kan laten horen. Het is daar redelijk rustig, tot dat de clownesk Harry Merry van zich laat horen. Het is een hilarisch voorproefje van zijn optreden van morgen. Veel humor en sensatie. Dat beloofd wat voor morgen.

Rhys Chatham II
Rhys Chatham wordt vergezeld door een aantal muzikanten uit onder andere de Haagse muziekscene: Pascal Hallibert (Templo Diez), Jeroen van der Wiel (Slau), Selwyn Slop (The Polar Exploration Ship, Paul Borchers (Yobkiss), Bas de Wit (ex-Spider-Rico), René van der Zee (Cooper), Rob Vondracek (ex-Miniature Horses), Roy Santiago en Yuri Landman. Van te voren zou je jezelf kunnen afvragen hoe het mogelijk is dat een act ruim veertig minuten lang het publiek kan boeien met slechts één toon. Vanavond heeft deze club muzikanten samen met Chatham bewezen dat het kan. Het publiek genoot zichtbaar van de verschillende ritmes, intonaties en de kleine subtiele verschillen die in slechts één toon naar voren kunnen worden gebracht.

Red Snapper
Op dit moment is in de Grote Zaal Red Snapper bezig. De zaal loopt behoorlijk vol naar mate de set van de Britten vordert. Ze brengen een mix  van jazz, hip hop, dub en noise. Het swingt, het grooved en dwingt het publiek om de dansschoentjes aan te trekken.

Lau Nau
Aan de overzijde van de straat staat een bijzondere Finse singersongwriter. Haar muziek kent zo’n hoge mate van schoonheid dat het haast niet te bevatten is. Met een tafel vol rare attributen weet zij samen haar muzikale partner op een speelse manier een intieme sfeer op te roepen.
 
Tiger Counter of Drog Orkestar 
Het duo van TCODO brengt hele dansbare muziek naar voren. “Wie is er hier wel eens in de OneFour geweest?”, vraagt de zanger. “Ik ben er een keer uitgezet wegens te extreem dansen.” Hij vraagt zich hard op af waarom de aanwezigen in de zaal zijn voorbeeld niet volgen. Zijn aanvraag wordt gehonoreerd. De meesten gaan vervolgens helemaal los op de dansvloer.
 
Bolide Akwardstra
Bolide Akwardstra is experimenteel. Wat begint als een vorm van free jazz, mondt uiteindelijk uit op iets dat op totale improvisatie lijkt. De zaal lijkt het slecht te trekken want het aantal is zo ongeveer gehalveerd. Toch weten ze een aparte sfeer op te roepen. De wierook helpt daaraan mee. Deze muziek is gewoon een kwestie van je houdt ervan, of je houdt er niet van.