Op woensdag 2 april speelde de Noorse rockband Kaizers Orchestra in de grote zaal van het Paard van Troje. Eerst mocht Geoff Berner, een joodse man gewapend met slechts een harmonica, het publiek opwarmen. Kaizers Orchestra is de hoofdact van de avond en dit betekent een avond vol rock, folk en klezmer, maar ook oliedrums, orgeltjes, gitaar, contrabas, harmonica en hoempapa. Een speciale rol is er weggelegd voor de besnorde toetsenist Helge Omen Kaizer die op de achtergrond een waar theaterstuk opvoert.
Voordat de Noren van Kaizers Orchestra het podium op mogen is het eerst aan Geoff Berner om het publiek op te warmen. Fungeren als openingsact kan vaak een ondankbare taak zijn, zeker als het publiek geen interesse in je toont. Zo niet bij de Canadese jood Geoff Berner. Gewapend met slechts een harmonica en een donker doodgeslagen biertje weet hij het gehele publiek voor zich te winnen. Dit doet hij met cabareteske liedjes die hij ook op die manier aan elkaar weet te praten. Het is klezmer met singer-songwriter liedjes maar stuk voor stuk erg grappig. “What's the Dutch word for fan (ventilator)? The jiddish word is fagger” (spreek uit met twee harde g's). “This next song is about fagger”. En hij heeft dus een liedje geschreven over wanneer het wel en wanneer het niet handig is om een ventilator te gebruiken.
“Het schijnt dat klimaat verandering eraan komt, dus dan kun je maar beter snel een nummer hierover maken, voordat het niet meer kan. This is 'The rich will move to The high ground'. De humor in de nummers doet denken aan Adam Green, maar dan met een harmonica. Het optreden duurt nog geen 25 minuten, maar Geoff heeft geen probleem de aandacht vast te houden. “Ow ja, je kunt cd'tjes en shirtjes van mij kopen, en doe dit alsjeblieft want ik heb nieuwe schoenen nodig”. Onder luid applaus en gejoel verdwijnt hij van het podium.
Na een korte pauze is het dan tijd voor Kaizers Orchestra. Op het podium hangt inmiddels een imposant Kaizers Orchestra doek met lampjes eromheen. Door gebruik van deze lampen en spanningopbouwende muziek wordt de komst van de band aangekondigd. Hier is duidelijk aandacht aan besteed. Als eerste komt er een kerel met gasmasker het podium op. Na het tweede nummer gaat het masker af, een karakteristieke kale kop met dikke zwarte snor verschijnt; het is toetsenist Helge Oman Kaizer. De zes heren zijn allemaal strak gekleed in dezelfde zwarte pakken.
Speciaal aan deze Noorse band is dat ze in hun moedertaal zingen, en wij Nederlanders er dus geen snars van snappen. Toch valt op dat ook het in het Haagse publiek opvallend veel mensen meezingen. Een klein onderzoek van de zanger leert ook dat verruit het merendeel van het publiek de band al eerder heeft gezien. Aan beide kanten van de zanger staan oliedrums die in een aantal nummers als slaginstrument worden gebruikt. Met autovelgen en koevoeten wordt er met grote kracht op de tonnen geslagen, wat energieke opzwepende ritmes oplevert. Het volgende moment worden de oliedrums door de beide gitaristen als minipodium gebruikt. Ook hiermee laat de band zien over alles te hebben nagedacht. De timing van de beide gitaristen is griezelig perfect en exact tegelijk staan ze op de oliedrums om het betere gitaarwerk te laten zien. Op de achtergrond, en minder opvallend, staat de bassist op zijn gemak te bassen op zijn contrabas en zit de drummer vol energie te drummen.
Links op het podium heeft toetsenist Helge Omen Kaizer een hoekje afgebakend tussen zijn harmonium en piano. Daar voert hij, zonder zich af te zonderen van het optreden, een geheel eigen theatershow op. Verveelt en met tegenzin lijkt hij te spelen op het orgel. Met stalen blikken in zijn ogen kijkt stoïcijns hij het publiek in. Tussen de nummers door zorgt hij steeds dat zijn lampenkapje van zijn schemerlamp op zijn harmonium recht staat. Dan, in nummers waar zijn inbreng minder is en hij even niks te doen heeft, poetst hij vakkundig zijn gasmasker op. En dit alles net iets te serieus, waardoor het theaterstuk prima werkt. Als de band na een uur het podium weer op komt voor een toegift wordt Helge door zijn medebandleden begeleid en naar zijn plaats gewezen. Na afloop is hij het ook waar iedereen mee op de foto wil.
Kaizers Orchestra weet een zeer goed optreden neer te zetten en te boeien van begin tot eind. Je hebt geen flauw idee waar ze over zingen, maar dat doet absoluut niks af aan de live ervaring van deze band. Misschien wel integendeel. Hoempa, klezmer en rock komen samen en vormen een spannende mix gevormd door standaard instrumenten zoals gitaar en drums maar ook zeer originele instrumenten zoals oliedrums en harmonica. De gehele show zit perfect in elkaar en over elk detail lijkt te zijn nagedacht. Een zeer compleet en goed optreden waarmee Kaizers Orchestra hun uitstekende live reputatie volledig waarmaakt.
Kaizers Orchestra in het Paard van Troje
Noorse rockers maken hun uitstekende live reputatie waar
Op woensdag 2 april speelde de Noorse rockband Kaizers Orchestra in de grote zaal van het Paard van Troje. Eerst mocht Geoff Berner, een joodse man gewapend met slechts een harmonica, het publiek opwarmen. Kaizers Orchestra is de hoofdact van de avond en dit betekent een avond vol rock, folk en klezmer, maar ook oliedrums, orgeltjes, gitaar, contrabas, harmonica en hoempapa.