Ineens zing je niet goed genoeg, word je gevraagd of je niet eens extra drumles zou nemen en bespeel je je gitaar niet naar behoren. Je wordt beledigd en toegezongen dat je mentaal te zwak bent om je kunnen profileren als goed muzikant. ‘Silly jeans’, het paradepaardje dat zelfs werd gedraaid op 3FM wordt geschrapt. Het overkwam de Haagse band Hasselhoff in januari. Om het eerste album op te nemen sloot de groep zich in de Belgische Ardennen tien dagen lang op in de La Chapelle Gamstudio’s om vrijwillig gefolterd te worden door Belgische producer Luuk Cox.
Hasselhoff nam de afgelopen twee jaar een aantal demo’s op en besluit het nu over een andere boeg te gooien. Zanger Stefan Oosthof en gitarist Marten Meij zijn aan het woord. “We willen het anders gaan aanpakken”, vertelt Stefan. “We zijn serieuzer geworden en het plan was eerst eens een goede plaat te maken zodat we een product in handen hebben waarmee we in onderhandeling kunnen. We hebben besloten eens verder te kijken dan onze neus lang was en zelf te investeren. Het gaat om een heleboel geld maar de plaat is wel echt van ons. De plaat wordt afgemixt in Malta en daarna gemasterd in New York. Dan vraag je jezelf als nuchtere Hollander af waarom maar Belgen vinden dat heel normaal. Ze gaan daar waar de goede studio’s zijn. Al zitten die op de noordpool.”
Beter België
Luuk Cox speelde eerder de rol van producer voor Millionaire’s Tim Van Hamel, Arsenal, Nailpin en zijn eigen band Shameboy. Waarom wil een Nederlandse band per se in zee gaan met een Belgische producer? “Omdat we Belgische bands als Millionaire, Das Pop, Deus, Zita Zwoon, Soulwax en Goose allemaal erg cool vinden, zijn we gaan aftasten of we een Belgische producer konden vinden om mee samen te werken”, legt Stefan uit. “Wij zijn de eerste Nederlandse band die een plaat wil maken die de Belgen wél goed vinden”, valt Marten lachend bij. “Daarom hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn mailtjes gaan rondsturen. Verrassend genoeg kwamen daar een aantal gesprekken uit voort. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Luuk Cox. Hij kent de weg in muzikaal België en weet de juiste mensen bij elkaar te krijgen op de goede locaties. Zo zat Philip Goris, de producer van Triggerfinger achter de knoppen te mixen.”
Bowlen
In de La Chapelle Gamstudio namen eerder acts als Hooverphonic, Millionaire, Blof, Hollywood Pornstars en Marvin Gaye hun platen op. Hasselhoff stond erbij en keek er bij aankomst enigszins verbaasd naar. “De studio was een klein boerderijtje in de heuvels, heel primitief”. Marten beschrijft het levendig. “Er was geen tv en geen Internet. We zaten er met acht mannen gevangen zonder enige vorm van luxe. We hebben alleen maar muziek gemaakt, gekookt en een beetje geslapen. Om stoom af te blazen zijn we één keer gaan bowlen in het dorp. Dat was de enige vorm van vertier daar in de buurt. Het werkt heel anders als je ‘s avonds niet naar huis kan. Je blijft in de sfeer hangen en bent gedoemd met elkaar te blijven communiceren.”
No more ‘Silly jeans’
Van de dertien liedjes die Hasselhoff klaar had liggen zijn er slechts negen overgebleven. Zelfs Serious Hit ‘Silly jeans’ staat er niet op. “Silly Jeans werd zonder pardon afgewezen omdat het niet bij het geluid van de plaat zou passen. In eerste instantie waren we in shock. Waaat? Geen Silly Jeans?! Maar het begon al snel te dagen. In Nederland is reputatie heel belangrijk, maar Belgen gaan puur voor het maken van muziek zonder tierlantijnen. Alle tracks zijn volledig gestript waardoor het Hoff geluid boven kwam. We hebben onze eigen sound opnieuw uitgevonden. Het was keihard en confronterend.” Stefan zucht bij de herinnering maar kan er nog wel om lachen. “Onze coach leek bezeten. Hij bleef ons op gebreken wijzen en soms werd dat even teveel. “Ik kreeg het echt te kwaad, ben eens een uur in het bos gaan dwalen om weer tot mezelf te komen”. Marten knikt instemmend. “Hij wilde dat we kapot gingen”, het moest steeds maar harder en beter en achteraf kijken we daar heel positief op terug. Het is heel leerzaam en inspirerend gebleken.”
Familie Hoff
Het afzien heeft de band niet uit elkaar gedreven. Integendeel. “Hasselhoff is echt een gezinnetje”, besluit Marten om lachend te vervolgen, “met de tweeling als ouders die in de keuken staan met schortjes om en de beste gerechten op tafel toveren. Stefan is het kind en Lex en ik zijn de huisdieren. Het is eigenlijk allesbehalve rock ‘n’ roll”. “Of misschien is dat juist de nieuwe vorm van rock ‘n’ roll!” valt Stefan zelfverzekerd bij. “We zijn wel meer volwassen geworden op alle fronten. Hasselhoff is geen gimmick meer. Met dit album hebben we een product afgeleverd met een langere houdbaarheidsdatum.”
De geplande release van het eerste Hasselhoff album is op 11 september 2008. Check voor updates de website.
Hasselhoff is:
Alexander Geraedts (drums)
Marten Meij (gitaar, samples, synths, 2e vox)
Ronnie van Nieuwenhoven (gitaar, 3e vox)
Gerhard van Nieuwenhoven (bas)
Stefan Oosthof (zang)
Hasselhoff: Strippen en opnieuw beginnen
Een nieuw begin en een nieuwe sound
Ineens zing je niet goed genoeg, word je gevraagd of je niet eens extra drumles zou nemen en bespeel je je gitaar niet naar behoren. Je wordt beledigd en toegezongen dat je mentaal te zwak bent om je kunnen profileren als goed muzikant. ‘Silly jeans’, het paradepaardje dat zelfs werd gedraaid op 3FM wordt geschrapt. Het overkwam de Haagse band Hasselhoff in januari.