Bazart knalt er vrijdag weer vol in na de jaarlijkse zomerstop. Op Haagse Lawaai geven vier vernieuwende rockbands uit de regio een kort concert. Harde gitaren en dito dance: is dat waar Bazart ook het komende jaar mee op de proppen komt? Het antwoord is niet ontkennend, maar er blijkt meer onder de zon. Een gesprek met Bazart coördinator Oscar Kolenel.
Bazart Altijd Hard was de afgelopen jaren het motto van het poppodium aan de Loosduinsekade. Metalcore, punk, tekno, stevige drum ’n bass; het gaat vaak flink tekeer gaan in het blauwe bolwerk. Coördinator Oscar Kolenel: “Bazart zit traditioneel in de harde hoek. We zijn een podium voor de niet-mainstream en binnen veel subculturen is hard de trend. Tegelijkertijd zijn er ook minder harde stromingen die buiten de mainstream vallen. Wat moeten we daarmee? Dat is een vraag die het afgelopen jaar regelmatig terugkwam.”
Bazart heeft haar vizier verbreed. Er gaat niets uit, maar er mag wel wat bij. Voor welke stromingen wil Kolenel de deur open zetten? “Op dit moment gebeuren er interessante dingen in de niet-westerse muziekstijlen. Op de gevestigde podia komt eens een avondje urban of bubbling voorbij, maar dat is het ook wel. Voor moderne varianten van Surinaamse, Caribische, Arabische of Oost-Europese muziekstijlen ben je al snel aangewezen op het plaatselijke buurthonk. Dat is toch eigenlijk van de zotte?”
De nieuwe koers krijgt deze maand al vorm. Vrijdag 14 september is er een avond onder de naam Balkan World Beats, met Kayu en de populaire band L’Chaim. Kolenel: “Dit soort avonden zijn in de andere grote steden zeer in trek. Er komt van alles voorbij: van Afrikaanse funk tot Klezmer, tot stomende Balkanmuziek. Een kwestie van dansen tot je erbij neervalt.” Zaterdag 15 september opent Bazart haar deuren voor Sucawe, een minifestival voor Surinaamse, Caribische en Westerse pop. Kolenel: “Wanneer kom je nou op een feest waarin al die stijlen samenkomen. Doe jezelf een lol en probeer eens iets nieuws.”
Ook nieuw zijn Bazarts voornemens meer hip hop te programmeren. Kolenel: ‘In een grijs verleden zijn er wat incidenten geweest met hip hop avonden in Bazart. Sindsdien is het er bij gebleven. Onterecht. Het is bij hip hop belangrijk in welke hoek je programmeert. De meeste hip hop heeft een positieve, op de muziek gerichte mentaliteit. We hebben wellicht de afgelopen jaren een blinde vlek voor hip hop gehad. Als subcultuur hoort hip hop, net zo goed als metal, punk of tekno, gewoon thuis in Bazart.’
Krijgen we überhaupt nog gitaren te horen in Bazart? Kolenel: “Wat denk je zelf? Het wordt alleen maar meer. Dit jaar gaan we sowieso elke twee maanden een gratis minifestival doen, met zes bands op een avond. Vrijdag 21 september is de eerste editie. We focussen met de minifestivals op jonge, opkomende bands. Iedere maand spelen minimaal tien bands in Bazart, uit de regio, nationaal en internationaal.” Bands, dance, nieuwe stromingen; de plannen laten aan ambitie weinig te wensen over. Kolenel: “Vraag me niet hoe we het met de middelen die we hebben voor elkaar krijgen, maar we gaan ook dit jaar weer knallen. We moeten wel. Wie doet het anders?”
De goede voornemens van Bazart
“Doe jezelf een lol en probeer eens iets nieuws”
Bazart knalt er vrijdag weer vol in na de jaarlijkse zomerstop. Op Haagse Lawaai geven vier vernieuwende rockbands uit de regio een kort concert. Harde gitaren en dito dance: is dat waar Bazart ook het komende jaar mee op de proppen komt? Het antwoord is niet ontkennend, maar er blijkt meer onder de zon. Een gesprek met Bazart coördinator Oscar Kolenel.