Van 18 tot 24 november is het weer tijd voor de vijftiende editie van Crossing Border. Een festival dat uitgegroeid is tot één van de belangrijkste en mooiste festivals van ons land. In 1993 begonnen in een Haags kraakpand om daarna via diverse locaties als het Theater aan het Spui, Nieuwe Kerk, Nederlands Congresgebouw, Asta, Amsterdam (onder andere Paradiso en de Melkweg) weer terug te komen in de Koninklijke Schouwburg. 3VOOR12 Den Haag belicht de komende dagen enkele acts die op Crossing Border staan door middel van emailinterviews. Als laatste is Loney, Dear aan de beurt.
Er zijn veel Zweedse chocoladelekkernijen voor bij de koffie en thee. Van tevoren weet je nooit hoe ze smaken, je laat je verrassen. En daarna, als je er eenmaal van geproefd hebt, krijg je er geen genoeg van. Zo is dat ook met het Zweedse Loney, Dear. Een pseudoniem voor Emil Svanängen, een singer-songwriter en multi-instrumentalist. Emil komt uit Jönköping, een stadje in het noordwesten van Zweden, ten zuiden van het Vättermeer. Daar knutselt hij thuis aan zijn liedjes. In elke denkbare kamer werd er gewerkt. In eerste instantie verkocht hij deze liedjes op zelfgebrande schijfjes voorzien van een eigen kunstwerk door aan vrienden. Via via (onder andere door internet) is het ineens heel hard gegaan met Loney, Dear. Emil wordt ontdekt door het Amerikaanse indielabel Sub Pop en mag daar een release verzorgen. Dit is een re-release geworden van het in 2005 zelf uitgebrachte Loney, Dear. Hiervoor krijgt hij lovende recensies. Nog geen half jaar voor de Sub Pop release heeft Emil Sologne zelf uitgebracht.
De liedjes van Loney, Dear zijn laag voor laag opgebouwd. Bij elke draaibeurt ontdek je weer iets nieuws in de nummers. Met zijn lichtelijk hoge stem doet Emil sprankelen en betoveren. Zoals de dauw in het prachtige landschap van Jönköping, terwijl de zon net opkomt. Uitkijkend over het Vättermeer, terwijl in de verte twee herten naast elkander richting bos springen. Dit voorjaar maakt Emil voor het eerst zijn debuut in Nederland, in Paradiso. Live wordt hij bijgestaan door Samuel Starck (toetsen), Malin Ståhlberg (tamboerijn, zang), Ola Hultgren (drums) en David Lindvall (bas). Een paar maanden later staat hij op Lowlands. Vlak voor het eigen optreden deed de band op het podium mee tijdens het optreden van Patrick Watson. Momenteel doet Loney, Dear een tour samen met Andrew Bird. Andere artiesten waar Loney, Dear mee heeft getourd zijn Low, The Sea And Cake, Athlete en Maps. We hebben Loney, Dear een aantal vragen voorgelegd.
Stel Loney Dear eens voor. Hoe omschrijf je jou muziek, voor mensen die jou nog niet kennen.
"Loney, Dear is geweldige muziek op een vriendelijke manier."
Hoe bevalt het toeren in het buitenland?
"Het sociale leven begint eindelijk leuk te worden." (Red.: In meerdere interviews gaf Emil aan heimwee te hebben naar thuis. Met zijn muziek was het nooit een vooropgezet plan geweest om te toeren). "We toeren nu met Andrew Bird en dat zijn echt zulke verbazingwekkende, aardige mensen."
Wat is het meest rare wat je hebt meegemaakt tijdens een optreden en wat het meest leuke?
"Het meest rare is waneer dingen niet werken, mentaal, muzikaal en technisch gezien. Het meest leuke is het publiek, het beste wat ik meemaak is het publiek."
Leef je van de muziek?
"Ja, mijn muziek is mijn baan."
Wat is naast muziek nog meer leuk?
"Fietsen, lezen en socializen."
Crossing Border staat ook voor grenzen opzoeken, hoe zoek jij je grenzen op?
"Ik maak muziek en ik probeer iedere keer hetzelfde niveau te behalen als die van mijn laatste nummers."
Op Crossing Border zijn er ook veel schrijvers. Wie zijn jouw favoriete schrijvers?
"Ik hou van lezen. Ik had echt een piek dit jaar wat lezen betreft. Veel boeken en novellen. Ik hou van sommige Zweedse schrijvers, ik hou van Coupland, Steinbeck, maar ik moet nog wel veel leren hierover!"
Wat moeten mensen in het algemeen meer doen?
"Vriendelijker zijn. Neem een voorbeeld aan onze geluidsman Neill."
Wat wil je verder nog kwijt"
"Zie jullie allemaal op Crossing Border, ik kijk er zelf naar uit."
Loney, Dear speelt op Crossing Border en wel op vrijdag 23 november om 21:30 in de Koninklijke Schouwburg in de Royal Room/Grote Zaal. Voor de november toer neemt Andreas Werliin de drumpartijen voor zijn rekening in plaats van Ola Hultgren.
Crossing Border 2007 uitgelicht: Loney, Dear
“Het beste wat ik meemaak is het publiek”
Van 18 tot 24 november is het weer tijd voor de vijftiende editie van Crossing Border. Een festival dat uitgegroeid is tot één van de belangrijkste en mooiste festivals van ons land. In 1993 begonnen in een Haags kraakpand om daarna via diverse locaties weer terug te komen in de Koninklijke Schouwburg. 3VOOR12 Den Haag belicht de komende dagen enkele acts die op Crossing Border staan door middel van emailinterviews. Als laatste is Loney, Dear aan de beurt.