In 2005 verscheen de nota Oorstrelend en Hartveroverend van SP’er Arda Gerkens. Daarin pleit zij onder meer voor structurele steun aan Nederlandse popmuziek in de vorm van een fonds voor promotie en marketing. Een dergelijk initiatief bestaat al enige tijd met succes in Canada, waardoor kleinere Canadese bands eenvoudiger naar het buitenland kunnen. Na de zes ton euro, bestemd voor videoclipmakers, die Staatssecretaris Medy van der Laan eerder toezegde, lijkt dit het tweede succes van de nota. Gerkens in Dubbel Check: “In de wandelgangen hoor ik dat het ministerie bezig is een dergelijk plan te steunen.”
De laatste jaren is er niet één politicus geweest die popmuziek zo vaak op de agenda heeft gezet als SP’er Arda Gerkens. Inmiddels zijn de volgende kamervragen al weer gesteld naar aanleiding van het plan van minister Zalm dat onlangs uitlekte. Hierin pleit hij voor eenvoudiger belastingregels voor buitenlandse acts. Deze muzikanten zouden geen belasting meer in Nederland hoeven te betalen, maar alleen in hun eigen land. ‘Oneerlijk’, zegt Gerkens, want Nederlandse muzikanten moeten nog altijd met ‘een rugzakje vol papieren’ bij de podia verschijnen. Bij 12.000 voorstellingen en concerten in Nederland gaan er jaarlijks 60.000 paspoortkopieën en sofi-nummers over tafel. Gerkens: “Artiesten en sporters moeten meer gegevens overleggen dan andere zelfstandigen. De schilder, de loodgieter en de stratenmaker geven aan het eind van het jaar gewoon op wat zij verdiend hebben. Waarom is er voor muzikanten zo’n ingewikkelde constructie bedacht.”
Andere zelfstandigen sturen een rekening en betalen vervolgens belasting. Als hij dat niet doet, is dat zijn probleem. Vroeger hadden muzikanten vaak een uitkering naast hun bandinkomsten. Zijn muzikanten fraudeurs? Gerkens: “Dat is onzin. Waarom zou je een muzikant minder vertrouwen dan een andere zelfstandige.” Het afschaffen van de papierberg die Nederlandse muzikanten moeten meeslepen, past prima bij dit kabinet. Gerkens: “De laatste twee kabinetten zijn bezig de bureaucratie af te schaffen. De regels voor muzikanten versoepelen scheelt heel veel rompslomp.” Die ‘rompslomp’ brengt overigens 12 miljoen euro aan administratieve lasten met zich mee, waarvan de belastingdienst éénderde betaalt, evenals de podia en de producenten. Gerkens: “Iedereen blij dus.”
Gerkens ziet het overigens allemaal zonnig in: “Zalm zal op mijn voorstel ingaan. Over zes weken moet zijn definitieve voorstel af zijn. Dat is nog voor de verkiezingen. Ik denk dat hij het zal aanpakken. Het moet lukken.”
En dus lijkt het er op dat Gerkens weer gaat scoren. Toch heeft zij er voor gekozen om zich op een onverkiesbare plek op te stellen. Maar als de peilingen niet al te rooskleurig zijn, komt zij vanaf haar eenentwintigste plek alweer in de kamer voor de SP: “Ik heb twee kinderen van drie en vijf. Ik heb het idee dat ik ze te kort doe.”