Toumani Diabeté is een wereldster. Dit was te lezen in de talloze berichten en artikelen op website en in kranten. Of dit allemaal heeft bijgedragen aan het optreden dat Toumani Diabeté & Symmetric Orchestra op vrijdag 19 mei in het Paard van Troje gaf? Het kan ook zo zijn dat deze kora-virtuoos hier veel liefhebbers heeft.
De sympathieke, bescheiden Malinese muzikant heeft zeker deze vrijdagavond zijn aanhang aangevuld. Samen met de het dertienkoppige Symmetric Orchestra wist hij de aanwezigen in te palmen. Bureau World Connection haalt sterren uit diversen Werelddelen naar Nederland voor concerten. Zoals het Orchestra Boabab, de Braziliaanse zangeres Mariza en de overbekende zangeres Miriam Makeba. Tijdens deze korte tournee geeft Diabeté & Symmetric Orchestra, zes concerten in Nederland en Vlaanderen.
Wereldmuziek in het Paard is niet een alledaags gegeven. De Haagse liefhebbers van dit genre komen aan hun trekken in het Korzo Theater of in het Syndicaat. Alwaar Afrikaanse muzikanten woonachtend in de regio een avond verzorgen. Voor de grote sterren zijn deze locaties te klein of is het budget niet voldoende. Het North Sea Jazz festival stapte in dit gat om vaak met Youssou N'Dour, Miriam Makeba, Femi Kuti, Ladysmith Black Mambazo en Hugh Masekela op de proppen te komen. Ook Parkpop doet een duit in het zakje. Diezelfde Masekela speelde in 1985 het Zuiderpark plat.
Het Paard van Troje is aardig gevuld voor deze kora-virtuoos. De intro is voor de mannen van het orkest. Het collectief, gekleed in een blauw Afrikaans kostuum, zet in met een swingend stuk. Halverwege worden de muzikanten versterkt door de vocalisten Minata Kouyate, Mamadou Kouyate, Soumaila Kanoute en Kasse Mady Diabate. Dit is niets meer dan een introductie. Tijdens het (meer dan) twee uur durende optreden vervullen de vocalisten per nummer de hoofdrol. Als eerste zing en danst Kanoute en eist de aandacht op, zodat Toumani Diabeté zonder enige poeha het podium op komt. Gesteund door een kruk neemt hij plaats achter de Kora, om onopvallend mee te spelen met het stuk.
Pas na het tweede stuk is het publiek duidelijk dat links de wereldster zit. Als een stille kracht observeert hij de muzikanten en zangers en geeft zo nu en dan een teken dat het tempo moet versnellen of dat de gitarist of balafoon een solo moet geven. De vocalisten en sologitarist Alhassane Kanoute komen zo nu en dan gebroederlijk naast hem staan en zoeken interactie met het spel van de kora.
In elk muziekstuk krijgt een muzikant de hoofdrol. Ganda Tounakara op de ngoni komt veel aan de beurt. De ngoni is een traditionele gitaar gemaakt van een klankkast met een stok en vier snaren. Ook Fode Lansana Diabate op de balafoon zit niet om show verlegen. In eerste instantie lijkt de balafoon op de vibrafoon, alleen is het geluid beduidend anders. Als een razende Roeland raast hij met zijn hamertjes over de houten blokjes. Om over de grote man achter de djembe maar te zwijgen. Boubacar Diabate toont zich een ware krachtpatser. Zijn verbeten gezicht verraad dat hij opgaat in zijn eigen spel.
Al met al een waar schouwspel van Afrikaanse topmusici. De big band lijkt zich in hogere sferen te verkeren en het publiek raakt volkomen in trance en beweegt en klapt enthousiast mee. Meer dan bij een rockconcert staat het publiek gebiologeerd te kijken naar de sublieme vertoning. Stuwende kracht achter de duizelingwekende noten is de ritmesessie. Sekou Kante op de basgitaar lijkt niet uit het veld te slaan.
Halverwege het concert neemt Toumani Diabeté het woord en verontschuldigt zich. "We kwamen te laat aan op het vliegveld toen we uit Spanje vertrokken." Het maakt niet uit. De muzikanten maken het allemaal dubbel en dwars goed. Diabeté bedankt de Nederlandse ambassadeur in Mali, Alfonso. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat Diabeté en consorten zich kunnen profileren in Nederland.
De zaal, gevuld met vele bekenden van Diabeté, komt ook aan de beurt in zijn speech. De mannen van Fra Fra Sound en zijn Nederlandse 'zuster' zet hij even in het zonnetje. "Aan het eind van de show komt mijn zuster een stukje Kora spelen," laat Diabeté weten. Na deze sympathieke woorden volgt het collectief weer, totdat Diabeté het publiek als een muziekleraar uitlegt uit dat je de kora met je wijsvingers en duimen moet bespelen. Vervolgens zet hij een ingetogen melodie in. Plotsklaps valt de band in en is het feest weer compleet.
Tijdens het laatste nummer roept Diabeté enkele gasten op het podium. Een gitarist en de eerste bassist spelen een stukje mee. De gitarist gaat een duel aan met Diabeté op de kora en met Lansana Diabate op de balafoon. Om nog meer bruggen te bouwen wordt zangeres en theatervrouw Leonie Jansen het podium opgevraagd om mee te zingen en te dansen met band en de kleine zangeres, Kasse Mady Diabate.
Na dit spektakel verlaat Diabeté het podium. Tenslotte loopt het tegen 23.00 uur en staat de dienstdoende stagemanager al klaar om het stopsein te geven. Oxy Action with Tiefschwarz staat vanaf dit tijdstip op het programma. Dit is weer heel iets anders dan Afrikaanse klanken: electro.
Publiek één met Toumani Diabeté
Klein stukje Afrika in Paard van Troje
Toumani Diabeté is een wereldster. Dit was te lezen in de talloze berichten en artikelen op website en in kranten. Of dit allemaal heeft bijgedragen aan het optreden dat Toumani Diabeté & Symmetric Orchestra op vrijdag 19 mei in het Paard van Troje gaf? Het kan ook zo zijn dat deze kora-virtuoos hier veel liefhebbers heeft.