Eind vorige eeuw zagen enkele skafreaks, nostalgische hippies & lokale rude boys het licht. Ze besloten een bijna vergeten stukje Jamaicaanse muziekgeschiedenis nieuw leven in te blazen. Ska-D-Lite was geboren.
Waar komt jullie passie voor ska vandaan?
"Het is gewoon erg mooie muziek, soms feestelijk op zijn Caribisch met een vleug jazz en soms melancholisch met een flinke scheut rum-blues. Ska is erg toegankelijke muziek en tegelijkertijd is het échte skagenre niet zo erg bekend bij een groot publiek. "
Voor de nitwits, hoe moeten we ska zien ten opzichte van reggae?
"Ska is de opa van de reggae en ontstond uit een soort cocktail van bigband muziek uit de VS, jazz, rythm&blues en Afrikaans/Caribische invloeden. Wij merken dat hoewel deze muziek dus al ruim een halve eeuw oud is, ze nog steeds springlevend is. Het is creatieve muziek met veel ruimte voor improvisatie, wat in reggae veel minder voorkomt."
Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
"Ska-D-Lite is in de kroeg, Dranklokaal de WW in Leiden ontstaan. Dat was ergens in 1997, in een gesprek over hoe leuk het zou zijn om al die fantastische oude Skatalites-tunes te kunnen spelen. Toen zijn we begonnen. Ongeveer de helft van de originele bezetting speelt nog steeds in de band."
Einde van het jaar stonden jullie in Berlijn, hoe komen jullie daar terecht?
"We hebben zelf contacten gelegd. Duitsland heeft een hele grote en trouwe groep skaliefhebbers. Het is erg fijn spelen in Duitsland, het publiek gaat totaal voor de muziek. Ze kennen het genre en dat is voor een band als de onze een gevoel van thuiskomen."
Jullie hebben met Oud en Nieuw in Antwerpen opgetreden. Zijn jullie populair in België?
"We komen we al jaren in België. Het is daar altijd erg fijn om te spelen. Vorig jaar speelden we bijvoorbeeld als opener op het jaarlijkse Humo's Poppoll feest in Antwerpen. We stonden op een lange catwalk naast elkaar waar de bezoekers dan onderdoor liepen. We speelden semi-akoestisch. Hard werken, maar erg leuk. Toen we nadien het Sportpaleis inliepen zagen we ineens voor hoeveel duizenden mensen we eigenlijk gespeeld hadden. Dat gaf wel een kick."
Hoe ziet een dag spelen in het buitenland eruit?
"Tja, eigenlijk gewoon iets vroeger vertrekken dan normaal. Berlijn was wel een beetje decadent, toen koos de groep ervoor om met het vliegtuig te gaan en zo ook nog iets van de stad te zien. Dat zit er meestal niet in. Dan is het aankomen, uitladen, soundchecken, eten, wachten, drinken en spelen om dit dan weer in omgekeerde richting te herhalen.
Op 29 april spelen jullie in Delft op het Orange Sun festival en op 5 mei op het Museumplein in Amsterdam, grote podia. Hoe bekend zijn jullie in Nederland?
"We zijn waarschijnlijk behalve in de skascene helemaal niet bekend, maar eerlijk gezegd is dat ook niet ons doel. Dat is namelijk gewoon steeds betere muziek spelen en ondertussen veel lol met elkaar in de oefenruimte en op het podium hebben. Als we daar uiteindelijk succes mee hebben is dat mooi meegenomen maar we hebben de tijd, we zijn pas negen jaar bezig."
Werken jullie op het moment aan nieuw materiaal?
"We werken al maanden aan nieuw materiaal, steeds meer eigen composities met als doel een nog betere plaat te maken dan onze eerste, die toch al een beetje een klassieker in de Nederlandse skascene is geworden en ook in het buitenland goed ontvangen is."
Is er nog heet nieuws aan het front?
"Ska-D-Lite heeft prachtige strings in de aanbieding en sinds kort zijn we eindelijk ook op vinyl uit. Een Franse organisator was zo enthousiast over onze cd dat hij er een single van wilde laten persen. Erg gaaf, voor het betere nostalgische gevoel! In het najaar 2006 hopen we onze nieuwe cd klaar te hebben."
Ska-D-Lite geliefd in binnen- en buitenland
Even bijkletsen met Sytse, zanger van de leukste skaband van Leiden
Eind vorige eeuw zagen enkele skafreaks, nostalgische hippies & lokale rude boys het licht. Ze besloten een bijna vergeten stukje Jamaicaanse muziekgeschiedenis nieuw leven in te blazen. Ska-D-Lite was geboren.