Bij country denk je al snel aan cowboys te paard die met een Stetson op in de bekende cowboy outfit met een lasso de omgeving beschermen of onveilig maken. De country- en americana-avond is hier geen reflectie van. Gelukkig maar dat het teleurstellend aantal toeschouwers (50 à 60) die je ook niet als countryfanaat zou beschouwen geen standaard countrymuziek voorgeschoteld krijgt. De drie bands verschillen juist enorm van elkaar.
Overigens is de country oorspronkelijk overgewaaid van de Britse eilanden, en is tegenwoordig een term die veel meer omvat dan velen denken. Country is niet alleen Hank Williams of Johnny Cash. Je zou hier ook Sheryl Crow, The Birds en Lynyrd Skynyrd toe kunnen rekenen. Nederland lijkt echter minder onder de indruk van de stromingen, wat niet te danken is aan bijvoorbeeld JW Roy, The Watchman, The Yearlings, Smutfish en Remmelt, Muus & Femke.
Het Rotterdamse The Uke-Box is een driekoppige act, bestaande uit Miss Shelly en haar twee mannelijke kompanen, die puur en alleen met drie ukeleles countryliedjes vertolken. Ze spelen echter niet alleen op ukelele, ze geloven in de ukelele. The Uke-Box kun je 13 augustus zien in de Rotown in Rotterdam
The Honky Tonkies speelt in de honkytonkstijl. Honkytonk staat gelijk aan dansen en drinken, rokerige bars en verloren liefdes. Inderdaad ook het repertoire dat het viertal brengt, zelfs de bekendere liedjes van Johnny Cash (Ring of fire) en Hank Williams (Jambalaya en I can't help it). Deze band rockt en swingt. Het rauwe geluid van Kees Kingsize past uitstekend bij de muziek en met Arie Spaans in de gelederen die we ook kennen van Suburbs, Naked en Subway op contrabas en zang horen wij country van een hoog muzikaal gehalte.The Honky Tonkies kun je op 29 juli zien op Plein Open.
D. Idaho op haar beurt speelt weer wat meer americana, met wat minder countryinvloeden en uitstapjes naar de rock en blues. D. Idaho staat uiteraard voor de Amerikaanse staat Idaho en daarnaast voor de muziek die daar vandaan komt. Ook is het een referentie naar het boek Dune. Duncan Idaho is een personage welke in alle zes de Duneboeken voorkomt en gezien kan worden als de hoofdpersoon. D. Idaho speelt ook Underground en Drive south van de formatie Grechko's Doll. D. Idaho is immers samengesteld uit dezelfde bandleden, aangevuld met een trompettist.
In de loop der jaren is het repertoire van Grechko's Doll eigenlijk steeds al wat rustiger geworden en misschien ligt de nieuwe stijl wel een beetje in de lijn der muzikale ontwikkeling. Doordat de bandleden al jaren samenspelen, is de samenwerking goed, maar met het allereerste optreden in deze nieuwe stijl straalt er ook een hoop rommeligheid uit. Veel liedjes zijn goed en klinken aardig, maar een groot deel klinkt nog niet af. Misschien had D. Idaho pas over een half jaar moeten spelen, maar wie weet hoe de mannen klinken als ze de liedjes vaker gespeeld hebben en hier en daar bijgeschaafd hebben. Deze avond waren we in elk geval met zijn allen 'a little bit country', en dat rockte wel.
Grechko’s Doll slaat americanaweg in naar D. Idaho
Country-americana-avond in Bazart
Bij country denk je al snel aan cowboys te paard die met een Stetson op in de bekende cowboy outfit met een lasso de omgeving beschermen of onveilig maken. De cuntry- en americana-avond is hier geen reflectie van. Gelukkig maar dat het teleurstellend aantal toeschouwers (50 à 60) die je ook niet als countryfanaat zou beschouwen geen standaard countrymuziek voorgeschoteld krijgt. De drie bands verschillen juist enorm van elkaar.