State-X New Forms is meer dan alleen Sonic Youth

Festival groeit uit tot eigenwijs eindejaarsfeestje van poppodium Paard

15 en 16 december vindt in het Paard in Den Haag voor de derde keer State-X New Forms plaats. Het festival heeft het goed voor elkaar: het weet de subsidiepot te vinden én het publiek te bereiken, en heeft een paar klinkende namen op zijn programma staan. "Maar State-X is meer dan Sonic Youth en nog twintig bandjes."

Festival groeit uit tot eigenwijs eindejaarsfeestje van poppodium Paard

De eerste editie van State-X New Forms festival vond nog midden in juli plaats. Inmiddels heeft het Haagse festival zijn draai gevonden in de donkere decembermaand. Volgens Henk Koolen van podium Paard van Troje staat het festival nu stevig. “Er is een hoop concurrentie in de zomer. Niet alleen programmatisch, maar ook qua publiciteit. December bleek een vrijwel festivalloze maand te zijn. State-X New Forms is nu ons traditionele eindejaarsfeestje.”

Dat eindejaarsfeestje heeft in drie edities een aardige naam weten op te bouwen, en daarnaast een stevig financieel fundament gelegd voor de toekomst. Het festival heeft dit jaar voor het eerst een structurele subsidie van de gemeente Den Haag los weten te peuteren. “Heel belangrijk voor fondsen”, zegt Koolen, “Fondsen willen toch graag een startbudget zien.”

Deze goede toegang tot de potjes heeft tot gevolg dat State-X niet hoeft te mikken op grote namen. “Wij boeken bands op basis van hun inhoud, niet op basis van hun cd-verkoop. We zijn een open minded festival waar rare dingen kunnen gebeuren.” Toch heeft het festival een hele grote naam op zijn affiche staan: Sonic Youth. “Sonic Youth staat elk jaar op ons lijstje. Het zijn toch de grondleggers van de experimentele rock. Dit jaar is het gelukt om ze te halen. Maar het festival moet meer zijn dan Sonic Youth en nog twintig bandjes.”  

Wat speelt er dan zoal nog meer op State-X? Trekkers zijn naast Sonic Youth onder meer Jamie Lidell, Jimmy Edgar, en het freakfolk gezelschap Dream/Aktion Unit, de Japanse postrockers van Mono en de idiote Magik Markers. Daarnaast is er ruimte voor lokaal talent, dat zich zelfs met wat zeuren op het programma wist te werken. De Rotterdamse band Marie Celeste wist de programmeur te overtuigen met een heel enthousiaste mail, en staat nu op het Prakpodium. “Zij hadden zo’n enthousiast verhaal, dat we overstag zijn gegaan. Het bleken ook nog hele leuke meisjes te zijn. Dat hielp ook.”