State-X/New Forms komt er al heel snel aan. Op 15 en 16 december is het weer feest voor je x-perimentele zintuigen. We geven je alvast een voorproefje hoe x-traordinary het festival gaat worden. Dat doen we door een aantal artiesten/acts te belichten die daar gaan optreden. Als vierde in de reeks is hier Uw Hypotheekadvies. Klinkt Uw Hypotheekadvies als een botsing tussen the Velvet Underground en Atari Teenage Riot? Speelt Uw Hypotheekadvies alsof het leven ervan afhangt? Maakt Uw Hypotheekadvies avantgarde pop? Uw Hypotheekadvies wel!
Geef een korte beschrijving van je band/act. Wat voor soort muziek maak je en waarom heb je hier ooit voor gekozen?
Martin Deckermann: “Uw hypotheekadvies is een band waarbij het samenspel het uitgangspunt is. Het gaat om de sound en energie die we met z’n drieën in een bepaalde situatie creëren. Afspraken en songstructuren dienen er vooral voor om dit doel beter te kunnen bereiken. Onze instrumentale achtergrond is noiserock. In onze manier van spelen laten we ons inspireren door bijvoorbeeld jazz, improvisatie of etnische muziek. Ik heb er niet op een bepaald moment voor gekozen om deze muziek te maken. Het is meer een langzaam leerproces dat zich, hopelijk, nog een tijd zal doorzetten.” Rob Deckermann: “Hoe wij spelen en hoe wij klinken is ook hoe en wie wij zijn op dit moment. Maar dat wil niet helemaal zeggen dat wij niet anders kunnen klinken of anders kunnen of zullen spelen dan wij nu doen. Maar een bewuste afspraak ligt niet ten grondslag aan onze muzikale aanpak. Wij hebben nooit tegen elkaar gezegd: “Wij willen klinken als die ene of die andere band.”
Als je geen muziek zou maken, dan zou je ...
Martin Deckermann: “Platen verzamelen, boeken lezen, bands mixen, lesgeven, wat filosoferen, geld verdienen, in de kroeg hangen, wat rondreizen, mijn vriendin vervelen.” Rob Deckermann: “Nog meer werken, nog meer eten en drinken, nog meer fotograferen, mensen ontmoeten die zich wel of niet met muziek bezighouden, denken en dagdromen, ontwerp, design. Ik ben als persoon vooral creatief en sociaal druk.”
Heb je ooit gehoord van het State-X/New Forms Festival? Wat vind je van de line-up dit jaar?
Martin Deckermann: “Ik heb al een paar jaar een sticker van een oude State-X editie op m’n laptop zitten maar het is er helaas nooit van gekomen om ervoor naar Den Haag af te reizen. De line-up is natuurlijk fantastisch. Er zijn veel bands die ik graag een keer live wil zien.” Rob Deckermann: “State-X ken ik enkel van naam. Pas nadat we waren gevraagd voor dit festival, heb ik gekeken welke namen er in vorige edities reeds op het programma hebben gestaan. New Forms ken ik weer niet. De line-up is erg divers en interessant. Ik ga in ieder geval een hoop bands bekijken, afgewisseld met wandelingen door de stad want voortdurend muziek kijken en luisteren, trek ik niet.”
State-X/New Forms staat voor X-Plore, X-Plain en X-Pect. Wat betekent dat voor jou?
Martin Deckermann: “Volgens mij sluiten x-plore en x-pect elkaar uit. Als je teveel verwachtingen hebt vermindert dit het vermogen om een situatie op een frisse en open manier te benaderen. Ik heb een grote hekel aan mensen die alleen maar bij een concert komen opdagen als ze van te voren al weten wat ze kunnen verwachten. En als het om x-plain gaat, goede muziek vertelt haar eigen verhaal en als muziek niet goed is heeft het geen zin om er veel woorden aan vuil te maken.” Rob Deckermann: “Ik ga zelfs zonder enige x-pectations naar State-X en dat vind ik een lekker uitgangspunt. Veel bands ken ik ook niet dus er valt voor mij genoeg te ontdekken. Wij spelen zelf pas de zaterdag om twee uur ’s nachts, dus wie weet heeft het gevolg van twee avonden bands kijken en luisteren een bijzonder effect op ons eigen optreden. Als band moet je er van uit gaan dat mensen wel degelijk verwachtingen hebben bij een band. Dat is meestal niet heel positief. Maar als muzikant kan je daar natuurlijk ook juist lekker mee spelen. Beetje teasen door gewoon je eigen ding te doen en daarom sta je er ook. X-plain: liefst zo min mogelijk. “
Ben je van plan om iets speciaals te doen op dit festival of is elk optreden hetzelfde en natuurlijk speciaal.
Martin Deckermann: “We hebben de laatste tijd voor ons doen veel opgetreden en dit concert wordt een soort afsluiter van een periode. Hierna gaan we ons richten op de opnames van een nieuwe cd en gaan we proberen muzikaal weer wat nieuwe wegen in te slaan. Met onze optredens vallen we hopelijk niet veel in herhalingen.” Rob Deckermann: “Ja, ik ben door mijn bandleden gedwongen voor dit optreden de aankondigingen te gaan doen, daar ik vooralsnog altijd op slimme wijze de microfoon heb vermeden.”
Wat was het meest rare optreden ooit?
Martin Deckermann: “Moeilijke vraag. Misschien was het optreden in Cul du Sac, in Tilburg tijdens ZXZW, een kandidaat. Een echt Tilburgs zaterdagavond rockpubliek. Volle bak. We kregen na afloop van dit optreden totaal tegengestelde reacties uit het publiek. Ik heb geen idee hoe dit optreden door het publiek werd ervaren al vond ik het zelf een goed optreden. We hebben de neiging om veel te lullen en te analyseren voor en na optredens. Gelukkig worden we de laatste tijd directer.” Rob Deckermann: “Het meest nare optreden in ieder geval was ons eerste optreden in Kultuurhuis Bosch waar ik, voordat ik ook nog maar één noot had aangeslagen, mijn versterker in rook zag opgaan. Het meest rare optreden was misschien wel ons optreden in een bijna leeg Paradiso. Of ons optreden tijdens het ZXZW-festival waar we speelden in Cul de Sac. Joelend publiek. Of juichend publiek. Dat was niet helemaal duidelijk. Volgens mij waren alle bezoekers toen dronken. De sfeer was gewoonweg nogal grillig. Achteraf kwam er ook een gast naar ons toe die onze muziek niet ‘snapte’ en dat was volgens hem ons probleem. Hij was ook heel breed. “
Heb je speciale wensen/behoeften voor een optreden? En wat doe je het liefst na een optreden?
Martin Deckermann: “Goed eten is wel een vereiste voor een optreden en dan het liefst niet vijf minuten van te voren. We soundchecken als het kan vrij snel en als we geen eigen versterkers bij ons hebben is het te hopen dat er een backline staat waarmee we uit de voeten kunnen. Het belangrijkste voor mij is dat de sfeer ergens goed is en er aardige en geïnteresseerde mensen rondlopen. Na een optreden praat ik het liefst bij met bezoekers.”
Rob Deckermann: “Goed eten inderdaad. Koffie na. Wijntje of twee voordat we opmoeten. Meestal moet ik ook nog altijd even poepen, maar dat is eerder een behoefte dan een wens. Ik spreek vaak vooraf nog een aantal mensen en neem ook meestal nog een frisse neus voor dat ik op moet. Na het optreden praat ik vrij veel. Over het optreden of juist over hele andere dingen. Vóór optredens ook trouws. Het liefst zou ik natuurlijk na het optreden een goede massage willen hebben van een lief meisje.”
Zijnde een muzikant...Hoe beïnvloedt dat jouw eet- of slaappatroon?
Martin Deckermann: “Er is bij mij niet echt sprake van een patroon! Misschien zegt dit wel genoeg.” Rob Deckermann: “Mijn patronen zeggen niets over mijn muzikant zijn. Als muzikant eten we wel regelmatig frites bij snackbar De Saks. De enige snackbar waar de dove eigenaresse aan de olie kan horen wanneer de frites klaar is en daar de krant mee heeft gehaald.”
Als je voor een dag iemand anders kan zijn, wie zou je dan willen zijn en waarom?
Martin Deckermann: Ik zou graag een keer iemand zijn die voor het eerst een optreden van ons bijwoont en nog nooit van ons gehoord heeft. Ik ben benieuwd of ik het dan fantastisch vind of direct wegloop. Rob Deckermann: Jeetje Pietje, wat een rotvraag. Ik zou wel eens één dag Jan den Besten willen zijn. Ken je hem?
Kan muziek van invloed zijn op politiek en waarom?
Martin Deckermann: “Laten we hopen dat de invloed niet groot is… Veel vrolijker word ik niet van veel muziek die ik om me heen hoor. Muziek is meer een afspiegeling van de situatie waarin mensen leven en van de creativiteit die hier uit voortvloeit. Ik vind het interessanter hoe mensen zelf met een bepaalde politieke situatie omgaan. Het is hoopgevend dat er in veel moeilijke situaties prachtige muziek wordt gemaakt.” Rob Deckermann: “Ik denk in ieder geval in de westerse wereld nauwelijks. Volgens mij is het ook vrij naïef om te denken dat je met muziek de wereld kunt veranderen. Of het gaat door middel van heel veel geld en campagnevoering. Ik denk dat de directe werking van muziek op de mensen of cultuur een veel belangrijkere is dan de invloed die het zou kunnen hebben op de politiek en de gevolgen daar van.”
Wat wil je nog meer kwijt?
Martin: “Niet veel. Kom langs zaterdag en geniet verder van het diverse aanbod op het festival!” Rob: “We spelen zaterdagnacht om 2.15u. Ik hoop op veel publiek. En dank je wel voor dit interview!”
PS: één Deckermann ontbreekt in dit interview en dat is de drummer Dries Deckermann. Maar eigenlijk is hij van origine vibrafoonspeler.
State-X/New Forms belicht: Uw Hypotheekadvies
15 en 16 december in het Paard van Troje
State-X/New Forms komt er al heel snel aan. Op 15 en 16 december is het weer feest voor je x-perimentele zintuigen. We geven je alvast een voorproefje hoe x-traordinary het festival gaat worden. Dat doen we door een aantal artiesten/acts te belichten die daar gaan optreden. Als vierde in de reeks is hier Uw Hypotheekadvies.