Dinsdagavond beefde het Leidse Stadhuisplein op zijn grondvesten. Het LVP trakteerde Leiden op een feestje. Niet zomaar een feestje, maar eentje met een doel. Drie sprekers lieten hun boodschap achter en acht acts maakten hun opwachting en speelden het hart van Leiden plat als signaal naar de politiek vanuit de Leidse muziekscene.
Hekkensluiter Toner Low gaf een pittig stukje stonerrock weg. Volgens de mensen die zich in de raadszaal bevonden, was het bijna creepy. Snoeiharde gitaren en een ijselijke zang drongen door tot in de zaal, zweefden even boven de hoofden en stortten vervolgens hard neer op de aanwezigen.
Tijd voor een terugblik met de voorzitter van het LVP (Leidse Vereniging voor Popmuzikanten) Theun Kohlbeck. Hij vertelt hoe het allemaal zover heeft moeten komen. “We zitten nu zo’n twintig jaar op dezelfde stek. Het gebouw herbergt het Muziekhuis met de oefenruimtes en een concertzaal (Q-bus), het LVP en sinds 2003 is de X (wereldmuziek) ook gedwongen bij ons ingetrokken. Het pand is nooit goed geïsoleerd, dus er ontstonden problemen met de buren toen er op een gegeven moment huizen tegenaan werden aangebouwd. De nieuwe buurman heeft ook geklaagd, want het huis is na vertrek van de eerste bewoner gewoon weer verkocht. Zodoende mogen in Q-bus geen concerten meer worden gegeven. Bovendien begon de gemeente ook problemen te maken over de brandveiligheid.“
De gemeente Leiden wil de organisaties huisvesten in een nieuw, geschikt pand en zoekt naar een korte-termijn oplossing. “Die korte-termijn oplossing doet vrezen dat het probleem op de lange baan is geschoven. We wachten al vijf maanden en lijken stelselmatig genegeerd te worden. En dat terwijl er bijvoorbeeld pas geleden nog een berg geld is gestoken in een nieuwe zaal voor de Stadsgehoorzaal. Leiden barst ondertussen van de podia voor klassieke muziek, terwijl daar maar een klein percentage van de bevolking interesse in heeft,” aldus Theun.
Heeft jullie geluidsoffensief nog iets positiefs bereikt? “Er was weer nul komma nul reactie van de gemeente. Er was één raadslid dat vertelde het een komische actie te vinden. Volgens hem wordt er wel iets geregeld en heeft de gemeente het beste met ons voor. We wachten ondanks dat al zo lang. Er gebeurt niets! Het ontbreekt de gemeente aan daadkracht. Een optie was een pand op een terrein waar ook junks en alcoholisten hun dagelijkse portie binnen kunnen gebruiken. Géén optie volgens Theun: “Dan kunnen we de projecten die we doen met en voor scholen wel vergeten. Je kunt moeilijk kinderen met junks op één terrein combineren.”
Het ‘kleine’ circuit moet ook in Leiden blijven bestaan. Lokale bands vinden oefenruimte in het LVP en muziekliefhebbers hebben in Leiden weinig plekken om in het weekend live muziek te gaan beluisteren. Juist de bijzondere acts en beginnende bands missen een platform. In het cafeetje van het LVP krijgen zij wel een kans, laagdrempelig ook, want het is gratis toegankelijk. Maar voor hoe lang? De gemeente is huisbaas van het pand en bepaalt de regels. De ambtenaren lijken echter niet meer te weten hoe ze het probleem moeten aanpakken en waar ze de organisaties uiteindelijk moeten stallen. Een open einde voor nu.
Leids Stadhuisplein beeft op grondvesten
LVP probeert gemeente wakker te schudden met live muziek
Dinsdagavond beefde het Leidse Stadhuisplein op zijn grondvesten. Het LVP trakteerde Leiden op een feestje. Niet zomaar een feestje, maar eentje met een doel. Drie sprekers lieten hun boodschap achter en acht acts maakten hun opwachting en speelden het hart van Leiden plat als signaal naar de politiek vanuit de Leidse muziekscene.