De naam Labasheeda duikt steeds vaker op. Net als Templo Diez zal deze band ook deel uit maken van het Innerstate 65 project op zaterdag 19 november tijdens Crossing Border. Ook de bezetting van deze band is internationaal: Zuid Amerika, Italië en Nederland. Maar het is vooral de stem van Saskia van der Giessen die opzien baart. Hierdoor wordt Labasheeda veelal vergeleken met PJ Harvey. Tijd voor een nadere kennismaking.
Labasheeda zoekt de grens van het liedje op. Kenmerkend is vooral een rauwe sound en de experimentele instelling. De nummers variëren van songs met afwijkende structuren tot instrumentale nummers. Tijdens de optredens switcht bassist David Jackson van bas naar bariton en Saskia zingt en speelt gitaar en elektrisch versterkte viool. Saskia van der Giessen en Paolo Panza maken ook deel uit van Templo Diez.
Paolo en David kennen Crossing Border vooral van posters. Saskia daarentegen heeft andere connecties met het festival, “Mijn vriendin Lucieënne Kleverlaan stond in 2003 op Crossing Border met een kunstproject, de Dreammachine. Het publiek werd uitgenodigd in een machine te gaan zitten en hun dromen te vertellen. Mijn vriendin was een soort elfje in trouwjurk.”
Ze vervolgt; “Ik was op de Amsterdamse versie. Ik wou daar de Reindeersection zien, een project met muzikanten van verschillende bands uit Engeland.Ik vond ook David Holmes erg goed met die gemene zangeres. Eigenlijk vind ik dat Crossing Border weer terug moet komen naar Amsterdam.”
Gaat Labasheeda grenzen overschrijden aanstaande zaterdag? “De borders of compromissen. We maken muziek zoals we dat leuk vinden, daarin zien we geen begrenzingen. We houden ook niet van het vergelijkprincipe zoals je dat bij popprijzen ziet, daarmee slaat je creativiteit dood. Ook het feit dat we tijdens het optreden van bandbezetting wisselen is natuurlijk grensoverschrijdend. Voor ons is muziek maken geen rol spelen, maar een vorm van expressie . Het is spannend voor onszelf hoe alles in elkaar zal overlopen. Spelen in meerdere bands in één concert is op zich al een experiment.”
De bandleden koesteren verschillende verwachtingen. Paolo: “Een tent vol mensen.” Saskia: “Wij speelden ook op Plein Open en vonden de festivalsfeer erg leuk. Ik hoop dat dat nu ook weer zo is.” David: “Matig geluid. Er is een prijsuitreiking voorafgaand aan ons optreden. Ik hoop dat ik een prijs krijg.”
De bandleden van Labasheeda gaan zelf natuurlijk ook acts zien op Crossing Border. Saskia: “Cheng Chi, The Deftones, John Parish en natuurlijk Mercury Rev, omdat deze band heel afwisselende platen heeft gemaakt.” David: “Sinéad O' Connor. Ik ben niet op het festival die dag maar puur om ‘what the fuck!’, Cheng Chi; waarschijnlijk gaat hij uitleggen hoe je taco’s kan verkopen aan Madonna. Die band zat toch bij Madonna’s platenmaatschappij, of heb ik het verkeerd? Ik haat Madonna en wil dat zij dikker wordt. Taco’s zijn lekker, dus daar kan iedereen van genieten. Ik ga onder het mes voor een nieuwe persoonlijkheid volgende week. Ho Orchestra; Ik houd van avant punk. Of dingen die zijn zo punk dat zij niet meer bij punk horen. Toni Davidson en Frances McKee. Zij speelt in de Vaselines en ik had een Vaselinesplaat toen ik 16 was. Denk dat het wel lachen wordt, Schots proza. Dat doet een beetje aan Irvine Welsh denken. Ik houd van Schotse muziek, gekke dingen en zuipen. John Parish en Band. Deze dude is een soort John Cale, toch? Hij heeft met PJ Harvey gewerkt, zou interessant kunnen zijn. Menno Pot, ik heb een maat die Menno Pot haat. Hij vindt dat hij de slechtste recensies over rockmuziek ooit schrijft. Soms vertrouw ik mijn maten niet dus ik wil gewoon horen wat die meneer te zeggen heeft. Ik ben een Ajaxsupporter dus heeft hij minstens één ding goed. Mercury Rev; ik heb gehoord dat zij echt goed live zijn. Ak Galidi; Hij is Irakees. Zou hij mij als Amerikaan iets interessants te vertellen hebben?”
Crossing Border zou tot meer kunnen leiden voor de band. Saskia: “Het is natuurlijk geweldig om op dit festival te staan en dat zie ik zeker als een kans, maar wij willen toch vooral een goede show neerzetten. Wat er dan uit voort komt moet je maar weer zien. In ieder geval is het een mogelijkheid voor een nieuw publiek te spelen en een nieuw concept te proberen. Met de bands zijn we ook bezig met een nieuw collectief, Miss Wyoming. We gaan december de studio in en dat wordt onze eerste cd. Ik hoop dat Crossing Border een positieve invloed zal hebben op het uitbrengen hiervan.” Paolo: “Een grote platendeal van minimaal € 100.000!” David: “Als wij het goed doen, verwacht ik dat wij ergens uitgenodigd worden om te spelen. Als wij slecht spelen, verwacht ik niks.”
Maar van een echte carrière is nog geen sprake. “Met een carrière verdien je geld, denk ik. Wij verdienen momenteel bijna niets met de band. Muziek gaat niet om geld verdienen. Op dit moment hebben wij geen plaat, geen label, geen boeker. Wij hebben wel gitaren, harde versterkers, optredens en veel effecten. Dat vind ik belangrijkste.”
Labasheeda is deze week twee keer te zien in Den Haag.
Donderdag 17 november in het Paard podiumcafé samen met het duo D.Idaho om 22.00 uur.
Zaterdag 19 november speelt Labasheeda tijdens Innerstate 65 op het Spuiplein om 17.30 uur.
Labasheeda ziet geen begrenzingen
“Als wij het goed doen, verwacht ik dat wij ergens uitgenodigd worden om te spelen”
De naam Labasheeda duikt steeds vaker op. Net als Templo Diez zal deze band ook deel uit maken van het Innerstate 65 project op zaterdag 19 november tijdens Crossing Border. Ook de bezetting van deze band is internationaal: Zuid Amerika, Italië en Nederland. Maar het is vooral de stem van Saskia van der Giessen die opzien baart. Hierdoor wordt Labasheeda veelal vergeleken met PJ Harvey. Tijd voor een nadere kennismaking.