Afgelopen zondag 22 mei kon de echte cultuurliefhebber zijn lol op in het Appeltheater in Scheveningen. Borderkitchen gaf een voorproefje van het Crossing Border Festival. De keuken voorzag het publiek van een verfijnt programma met lezingen van Wim de Bie, Josse de Pauw, Pascal van den Berg en Nelleke Zandwijk. De muziek van Meindert Talma & the Negroes en Bettie Serveert zorgden voor de afwisseling. Een beschrijving van de hoogtepunten op deze zondagmiddag.
Wim de Bie, bekend van Van Kooten & de Bie en tegenwoordig serieuze webloger op zijn eigen weblog ‘Bieslog’, houdt vanmiddag een lezing wat hij afwisselt met korte liederen: uit zijn kindertijd ‘Billy Ritchie’, een voordracht aan zijn oma en het bekende lied ‘Alleen (…alleen met mijn echo)’. Gekluisterd luistert het publiek naar de verhalen en liederen van deze legendarische man. Hij houdt een prachtig verhaal wat begint bij Den Haag CS, dan de Herengracht richting de Tropicana bar bij de Apendans waar hij een kort bezoek brengt en de dialoog aangaat met de Haagse stamgasten. De Leyweg, het Broekenpaleis in de Boekhorststraat.
Menig Hagenaar ziet het allemaal voor zich en zingt met de Bie mee. Tot slot eindigt de Bie zijn verhaal over het Europese referendum waarbij hij zich afvraagt waarom hij er een mening over moet hebben. Een meervoudig referendum stelt hij voor: Europese grondwet ja/nee - Balkenende ja/nee - Zalm ja/nee - Wetenschap of geloof ja/nee - Euro ja/nee enzovoort. Hieruit volgt het slotnummer ‘Meneer de Bie hoe zit dat nou…’ en laat hij een vol- en ontdaan publiek achter.
Tijd voor de muzikale intermezzo. Meindert Talma & The Negroes is niet echt om over naar huis over te schrijven. Talma noemt zich behalve zanger en muzikant ook schrijver, dichter, schaker en hobbydrinker. Centrale spil in dit Friese geheel vormen de drummer en de door orgels en synthesizer omringde Talma zelf. Het geeft de muziek een mooi, origineel geluid. Gitaar en bas zijn meer op de achtergrond aanwezig. Talma’s teksten gaan doorgaans veel over de liefde en hebben iets heel vertederends en puurs. In het Nederlands, in het Fries of daar weer een mengeling van.
‘Mien mokkeltje is aan het tandpoetsen’ of ‘Onze Johan heeft altijd wat, nu is hij weer dood’. Niet ongenoemd mag het één na laatste nummer blijven, wat iets heel theatraals in zich had. Een opbouwende baslijn zorgt voor een perfecte spanning in het nummer. Immers wie naar de teksten luistert, hoort dat de slagersdochter waarover Talma zingt teveel heeft gezien. Klaas is boos! Prachtig bluesnummer, desondanks is de rest van de set niet heel bijzonder te noemen.
Na de indrukwekkende en enigszins humoristische lezing van de Belgische schrijver, theatermaker, filmacteur en regisseur Josse de Pauw, wordt de animatiefilm ‘Most Things Never Happen’ van Dick Tuinder vertoond. Zangeres Carol van Dijk van Bettie Serveert is verrast de film hier te zien, waarvan zij de voiceover heeft gedaan. Toeval noemt zij het, maar dat bestaat niet.
Tijd voor deze Nederlandse collegerockband ‘Bettie Serveert’ die verder geen introductie nodig heeft. Veel nieuwe nummers van de in 2004 uitgebrachte cd ‘Attagirl’ komen aan bod en ook het vroegere werk, zoals ‘Braintag’. Enkele nummers zijn speciaal voor Borderkitchen anders gearrangeerd, waaruit blijkt dat er duidelijk voor een meer behouden playlist is gekozen. De experimentele kant die de band met Attagirl is ingeslagen, is hier op Borderkitchen niet hoorbaar. Puurheid en intensiteit, daar gaat het ook om op Crossing Border. Dus geen afwisseling met harde nummers of een drum- en bassachtige beat, maar wel gewaagt een driekwartsmaat.
Een rockband? Ja hoor, dat kan. Bettie Serveert bewijst haar veelzijdigheid met het nummer ‘My fallen word’. Deze wals wordt opgevolgd door Carol’s favoriete nummer van de Amerikaanse band Bright Eyes ‘Lover’ om de emoties door de zaal te laten snijden. ‘I’ll be your mirror‘ van Nico and the Velvet Underground is een tweede cover op de playlist. Als toegift volgen er twee nummers, waarbij Carol het laatste nummer ‘You’ve changed’ solo speelt en deze Borderkitchen spectaculair afserveert.
Borderkitchen is een slimme zet van de organisatoren om naast bekendheid aan het publiek, ook meer ruchtbaarheid aan gemeenteraad en sponsoren te geven. Enkele wethouders waren dan ook te spotten vandaag. Op 9 juni vindt voor de tweede maal een voorproefje plaats. Dit maal alleen een lezing van de jonge Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer. Echter deze Borderkitchen is, vanwege het beperkte aantal plaatsen, al volledig uitverkocht.
Het Crossing Border Festival vindt plaats van 15 tot en met 20 november in Theater aan het Spui in Den Haag. Daarnaast is vorige week bekend gemaakt dat het The Music In My Head festival, het andere juweeltje van stichting Other World Productions (organisatie Crossing Border Festival), dit jaar toch door kan gaan door een goede samenwerking met het Paard van Troje op 11 en 12 november.
Tot slot voor de geïnteresseerden: het Broekenpaleis in de Boekhorststraat bestaat echt!
Wim de Bie en Bettie Serveert als haute cuisine op Borderkitchen
Het eerste voorproefje van Crossing Border Festival
Afgelopen zondag kon de echte cultuurliefhebber zijn lust op in het Appeltheater in Scheveningen. Borderkitchen gaf hier alvast een voorproefje van het Crossing Border Festival. Lezingen van Wim de Bie, Josse de Pauw, Pascal van den Berg en Nelleke Zandwijk en muziek van Meindert Talma & the Negroes en Bettie Serveert.