Wie de Parade niet kent mist wat in zijn leven, werd er gezegd. Misschien is het niet helemaal waar. Wie niet naar de Parade kan, heeft genoeg tijd voor andere, leuke(re) dingen. Want ga je naar de Parade, bereid je dan goed voor. Weet wat je wilt zien, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kijk dus eerst op de internetsite of in het programmaboekje.
Woensdag 6 juli is de Parade in Den Haag voor de zesde dag in volle gang. Ondanks het natte weer zijn er toch aardig wat mensen op het festival afgekomen. Wie op de bonnefooi naar het festival gaat, komt een beetje van een kouwe kermis thuis. Het festivalterrein oogt chaotisch en mist de structuur die popfestivals wel hebben. Misschien zijn popmuzikanten minder creatief dan theaterdieren? Wie zal het zeggen. Gelukkig is er wel veel muziek en muziektheater te bewonderen op de Parade. Dat maakt een hoop goed.
Zo staan er op het kleine podium midden op het terrein regelmatig acteurs en muzikanten van diverse voorstellingen zichzelf aan te prijzen. Een van de acts die dit op een geheel eigen en ludieke wijze doen is Het Paleis voor Volksvlijt. Al zingend en dansend proberen ze het publiek aan zich te binden. Hun voorstelling Heute noch, verdomme! mag je niet missen schreeuwen de muzikanten. Helaas moeten wij die missen omdat onze keuze is gevallen op de voorstelling Transformers van Kauw.
In deze voorstelling speelt saxofoniste Eefje Benning, ondersteund door soundscapes, de hoofdrol. De naam Transformers zegt eigenlijk alles. Eefje wordt hier terzijde gestaan door twee andere actrices, die gaandeweg elkaars rol overnemen. En knap stukje performance kunst op muziek en geluid.
Sjoera Retel en Barbara Pouwels vermaken iets verderop het publiek met playback op operamuziek. De dames zijn gekleed als Maria en Elizabeth, respectievelijk de koningin van Schotland en Engeland. Met hun mimiek krijgen ze de lachers op hun hand. Zo is een man uit het publiek het slachtoffer van de twee koninginnen. Acteren en musiceren is ook improviseren, lijkt de instelling van deze dames.
De echte ster van de Parade dit jaar lijkt Ellen ten Damme. Ze staat vanaf deze dag met twee voorstellingen op het festival: de late night show Blondie en de show Unbeschreiblich Weiblich. In laatstegenoemde brengt ze samen met haar band vele Duitstalige hits ten gehore. Het lijkt wel of de hele geschiedenis van het Duitse lied langskomt. Ten Damme komt op als Marlene Dietrich en vertolkt natuurlijk de klassieker Lili Marlene. Brecht, Weil en zelfs Nena komen aan bod in de show. Halverwege heeft ten Damme zich omgekleed. Het lijkt of Nina Hagen op visite is gekomen op de Parade. In deze gedaante gooit ze het publiek Unbeschreiblich Weiblich voor de voeten. Om het tenslotte in haar toegift Gute Nacht Freude van Reinhard Mey cadeau te doen. Het publiek zingt mee met het nummer. Mensen herkennen het als titeltune van het Radio I programma Met het oog op morgen.
Na de deutsche Welle is het de beurt aan Alex Klaasen. Deze zanger/entertainer is vooral bekend door zijn muzikale bijdrage van het TV programma Kopspijkers. Dat belooft wat!
Na het spektakel van ten Damme en band is hij een domper op de feestvreugde. Klaasen brengt liedjes uit zijn totale oeuvre. Misschien moet hij het daar maar bij laten. Hij doet gemaakt leuk en kan zich beter niet op het pad van de kleinkunst begeven. Als ster die het helemaal heeft gemaakt, wordt hij terzijde gestaan door zes zangers en dansers. Bij het publiek maakt hij niet meer los dan zo hier en daar een glimlach. Meer is het ook niet waard.
Gelukkig speelt aan het eind van de Paradedag de Amsterdam Klezmerband in de Orangerie. Een muzikaal hoogstandje. Het aanwezige publiek is na een avondje Parade dan ook redelijk beschonken en laat zich meeslepen door de muziek van deze band. Het is moeilijk stilstaan bij klezmer. Alle gevoel en passie gooien de zeven mannen in de liederen. Zo eindigt de zesde dag van de Parade toch met een muzikaal hoogtepunt en is de Paradekater niet zo heel zwaar.
Tot zondag 10 juli is de Parade nog in het Westbroekpark, vlakbij Scheveningen. Vanaf 15 juli staat de Parade in Utrecht.
Ellen ten Damme ster van de Parade 2005
Unbeschreiblich Weiblich
Wie de Parade niet kent mist wat in zijn leven, werd er gezegd. Misschien is het niet helemaal waar. Wie niet naar de Parade kan, heeft genoeg tijd voor andere, leuke(re) dingen. Want ga je naar de Parade, bereid je dan goed voor. Weet wat je wilt zien, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kijk dus eerst op de internetsite of in het programmaboekje.