Zaterdag 27 augustus vond in het Delftse wijk Westerkwartier voor de zestiende keer Westerpop plaats. Dit is een jaarlijks terugkerend gratis popfestival, midden in een woonwijk, dat onder bezielende leiding van René Steijger door maar liefst 170 vrijwilligers wordt georganiseerd.
De acts die dit jaar het podium bestijgen, zijn Geminia, Brace, The Sheer, Jezus Volt, Imperia, Washington, Brain Power en Gabriel Rios. Deze acts wisten zoveel bezoekers te trekken dat het festivalterrein net als vorig jaar enkele momenten afgesloten moest worden.
Om half twee precies opent Geminia, de winnaar van de Peter Tetteroo Bokaal 2004, de tweede festivaldag. Met rustige poprocknummers weet deze band het publiek goed op te warmen. Behalve nummers als This had to be en Backyard presenteert de groep ook zijn eerste single, Crossroad, aan het Westerpoppubliek.
De mensen die bij Geminia vooraan staan maken snel plaats voor gillende jonge meisjes, als Brace op het podium verschijnt. Het jonge urban talent brengt vooral zijn eerder uitgebrachte hits ten gehore, waarop het publiek vrolijk met hem meezingt.
Niet iedereen geniet met volle teugen van prestaties van deze zanger. Een enkeling vindt het nodig om met papier en bekers te gooien. Brace reageert: “Als julie toch met dingen gaan gooien, gooi dan maar met geld.” En dat doen de fans ook. De catwalk wordt bedolven onder munten en papiergeld. Een lucratief extraatje.
The Sheer is de eerste grote publiektrekker van de dag. Met stevige, energieke rocknummers weet ook deze formatie het publiek voor zich te winnen. Vooral de rondspringende zanger Bart en bassist Jorn stralen onuitputtelijke energie uit. De verassing zit hem in het wat rustigere Stay awake en de Madonnacover Material boy.
Rond vier uur wordt René Steijger, de initiator van Westerpop, door de loco-burgemeester op het podium gehaald. Geheel verrast ontvangt René de Delftse stadspenning voor zijn verdiensten voor de gemeente Delft. Niet alleen zorgt René Steijger al zestien jaar voor de presentatie en programmering van het populaire festival, hij speelt ook een zeer actieve rol in de organisatie en het bestuur van de Stichting Westerpop. Enigszins aangedaan draagt René de ontvangen onderscheiding mede op aan de 170 vrijwilligers uit de buurt, die jaarlijks het festival opzetten. De onderlinge samenhang in deze buurt is een voorbeeld voor menige stadswijk.
Het uit Frankrijk afkomstige Jezus Volt steekt blues in een geheel nieuw en modern jasje. Met een semi-akoestische gitaar op distortion en een rappende en scratchende dj zorgen de mannen van Jezus Volt voor een uniek geluid. De Franse formatie laat het publiek zien en horen dat blues ook op een totaal andere manier dan gebruikelijk kan worden gebracht.
Na Jezus Volt bestormt Imperia uit Noorwegen het podium. Dit gezelschap neemt tijdens deze editie het genre gothic voor zijn rekening. De superhoog zingende zangeres weet het publiek niet echt van haar kwaliteiten te overtuigen. Tussen de nummers door drinkt ze veelvuldig bier, waardoor het lijkt dat de drank misschien de oorzaak is van haar geschreeuw. Toch komt ze sympathiek over. Samen met haar gitarist en bassist maakt ze veelvuldig gebruik van de catwalk om dichter bij het publiek te komen.
De Noorse band Washington neemt het podium van zijn landgenoten over. De wat verlegen uitziende jonge jongens zorgen voor een relaxte sfeer. Met rustige softrocknummers weten zij de aandacht van de luisteraars het gehele optreden vast te houden. Het is jammer dat de bassist en gitarist zich bezighouden met navelstaren en het publiek haast geen blik waardig achten. Is het misschien verlegenheid?
Brainpower heeft helemaal geen problemen met verlegenheid. Hij geeft samen met zijn band een waanzinnige show weg voor een immens publiek. Brainpowers interactie met de toeschouwers is zo groot, dat hij het voor elkaar krijgt dat het merendeel precies doet wat hij zegt. De show is divers met nieuwe en oude hits en zelfs een piano-intro, dat door Brainpower zelf gespeeld wordt.
De Belg Gabriel Rios heeft de taak om het festival af te sluiten. Met een brede bezetting met onder andere blazers en percussie zet Rios een vlot latin geluid neer. Het publiek laat op zijn beurt veelvuldig (salsa)danspasjes zien. Het lijkt erop dat iedereen behalve de band zelf enthousiast meeswingt op de muziek. Toch krijgt het publiek na het slotnummer geen genoeg van Gabriel Rios, zodat hij terugkomt en wederom een latin nummer ten gehore brengt.
Na het optreden van Gabriel Rios komt oprichter, organisator en presentator René Steijger het podium op om Westerpop 2005 af te sluiten. Dit doet hij door een champagnefles over een joelende menigte leeg te spuiten, gevolgd door een spetterende vuurwerkshow. Dat betekent het einde van een succesvolle zestiende editie van Westerpop 2005.
Waanzinnig goede zestiende editie van Westerpop
Sterke line-up en strakke organisatie zorgen voor succes festival
Zaterdag 27 augustus vond in het Delftse wijk Westerkwartier voor de zestiende keer Westerpop plaats. Dit is een jaarlijks terugkerend gratis popfestival, midden in een woonwijk, dat onder bezielende leiding van René Steijger door maar liefst 170 vrijwilligers wordt georganiseerd.