De derde band in de serie Ontzettend Leiden is een relatief bekende voor regelmatige festivalbezoekers. Joyfalds stond deze zomer onder andere op Parkpop en Werfpop en laat van zich horen.
Joyfalds is een driemansformatie uit Leiden, die al bestaat sinds 2001. De band maakt postrock in een creatieve liedjesstructuur. De nummers, meestal lang uitgesponnen composities, zijn melancholisch van aard – doch niet verstoken van noise – en worden gekenmerkt door hun gelaagdheid. De band maakt gebruik van een breed instrumentarium, dat geheel door de bandleden zelf wordt bespeeld. Daarenboven schuwt Joyfalds meerstemmige zang niet.
In 2004 namt de band de EP Amplify op, de opvolger van het in 2001 in eigen beheer uitgebrachte debuut Two Out Of Millions. Wat is het verschil tussen de twee schijven? “Two Out Of Millions hebben we zelf opgenomen op een slaapkamer met een multitrack recorder. We hebben alles rustig aangepakt en met veel instrumenten geëxperimenteerd. Tijdens deze periode is onze stijl geboren. Amplify is in een professionele studio opgenomen; 'Next To Jaap Studio'. We waren inmiddels gegroeid en hadden al een aantal optredens achter de rug. We speelden beter samen en wisten welke kant we op wilden.”
In jullie bio staat dat jullie gebruik maken van een breed instrumentarium. Wat houdt dat in? “Gitaar, bas, drum, moog prodigy, glockenspiel, piano, nord electro en noise-apparatuur (space echo, reverberators). We willen met ongebruikelijke instrumenten de muziek een extra impuls te geven om de juiste sfeer neer te zetten. Wat ons betreft kan dit van alles zijn, zelfs een triangel. Bij ons is niks uitgesloten! Live bespelen we met ons drieën zo veel mogelijk van deze instrumenten.”
De nummers van Joyfalds zijn lang. “Bij onze muziek staan sfeer en gevoel hoog in het vaandel. Spanningsbogen zijn hier onderdeel van. Het is voor ons onmogelijk om dat in twee minuten te doen. We volgen ons gevoel bij het schrijven van nummers. Als ze lang worden, het zij zo.”
Jullie bestaan pas sinds 2001 en hebben nu al op een aantal grote podia gestaan. Dat kun je gerust een snelle doorbraak noemen. Hoe voelt het om zo snel succesvol te zijn? “We zijn erg blij dat we op deze plekken hebben mogen spelen. Het is een grote eer. Als je ons een jaar geleden had verteld dat we binnen een jaar op onder andere Parkpop, Werfpop en in Paradiso zouden spelen, hadden
we je ongetwijfeld voor gek verklaard. Toch blijven we nuchter. Om deze optredens direct een doorbraak te noemen gaat ons te ver. Er zijn nog genoeg hordes te nemen en we blijven er uiteraard hard voor werken. We proberen gestaag verder te groeien.“
Oké, misschien nog geen vaste grond onder de voeten, maar toch hebben jullie voor een groot publiek staan spelen. Dat moeten toch magische momenten geweest zijn? “Het is een ontzettend mooie ervaring. Wij traden voor het eerst op voor zo'n mensenmassa, waardoor met name het optreden op Parkpop als in een roes voorbij ging. Het was ook leuk om het festival ook eens van achter de schermen mee te maken. De sfeer was fantastisch, ook tussen de optredende bands. Alles was goed geregeld, dit zorgde voor een stuk rust voorafgaand aan het optreden. Voor ons is spelen op festivals zeker voor herhaling vatbaar!”
Jullie website geeft een ingewikkelde verklaring voor de muziek die jullie spelen, kunnen jullie iets duidelijker zijn? “Postrock is vaak vrij repetitieve muziek, die steeds verder wordt uitgebouwd.
Sfeer en gevoel zijn kernwoorden. De creatieve liedjesstructuur moet je zien als het tegenovergestelde van de simpele popliedjes. Niet couplet-refrein-couplet- enzovoorts. We hebben wat ingrediënten van postrock, en gooien die in een liedjesstructuur, meer song-based zoals Engelsen dat zouden zeggen”.
Wat maakt jullie speciaal in dit muziekgenre? “Wij zijn een indie-postrock band die uit een drie personen bestaat. Dit is voor een postrock band niet regulier; meestal bestaan bands vier man of nog meer. Een driemansformatie heeft wat ons betreft iets magisch. Het is de uitdaging om de sfeer en het gevoel zo goed mogelijk ten gehore te brengen. Dat is lastiger met zijn drieën.”
In Leiden is het moeilijk aan de bak komen als artiest. Wat vinden jullie van het initiatief Ontzettend Leiden? “Het initiatief vinden we fantastisch aangezien er in de regio veel talent rond loopt. In Leiden is er niet zo'n circuit als bijvoorbeeld in Den Haag. Wij hadden niet verwacht dat er zo veel gehoor aan de promotie werd gegeven. En ook niet dat Leidse podia, kroegen en platenzaken het initiatief zo hartelijk zouden steunen. Dit is zeker een heel goede impuls voor de Leidse muziekscène.”
Wat hebben jullie in petto voor de toekomst? “Het klinkt als een cliché, maar het gaat ons om het plezier dat we hebben in het spelen. Dit gaat natuurlijk hand in hand met optreden. We hopen nog veel te kunnen optreden en stapje voor stapje vooruit te gaan. Over een jaar hopen we weer een nieuwe EP uit te hebben en door heel Nederland te trekken om hem ten gehore te brengen. De komende maanden gaan we proefopnames maken. Tevens komen er een aantal leuke optredens aan op grote podia waar we nog niet over mogen vertellen. Houd de site dus goed in de gaten.”
Ontzettend Leiden deel 3: Joyfalds
Magische driemansformatie
De derde band in de serie Ontzettend Leiden is een relatief bekende voor regelmatige festivalbezoekers. Joyfalds stond deze zomer onder andere op Parkpop en Werfpop en laat van zich horen.