Frederik Sioen begon als solo-artiest, maar heeft nu een vaste band om zich heen. Hij schrijft inmiddels nummers voor een tweede CD. In een interview tijdens Border Kitchen op 13 mei vertelt hij hoe hij te werk gaat en waar de scheidingslijn ligt tussen wat hij wil en wat de groep bijdraagt aan zijn composities.
In één maand tijd 22 optredens. Behoorlijk intensief, zeker voor iemand die nog maar een jaar met een band bezig is. Frederik bekijkt het van de positieve kant: “Het is voor ons een test. We hebben altijd veel opgetreden, maar deze maand is wel extreem druk. Anderzijds vormt dat de band en worden we live strak. In juni hebben we maar een paar optredens aan het eind van de maand. Dat is wel goed, even zo’n pauze. Daarna komen al die festivals.”
Opvallend is dat de band regelmatig nieuw materiaal live in de set opneemt. De meeste bands spelen op safe en spelen uitsluitend nummers van de CD die al uit is. “Als ik zelf naar een optreden ga, wil ik graag nieuwe nummers horen. Ik denk dat mijn publiek dat ook wil. Het is geen kwestie van berekening, meer iets gevoelsmatigs. Ik heb zelfs nog twee nieuwe nummers liggen die we vandaag niet gespeeld hebben. We treden veel op. Door nieuwe nummers uit te proberen blijft het voor ons interessant. We kunnen de set een beetje variëren. In december wil ik een tweede plaat opnemen. De combinatie van nieuwe nummers met oudere maakt ons sterker voor de plaat.”
De eerste CD was een soloproject. Nu werkt Frederik met een vaste bezetting. Hoe groot is hun inbreng bij zijn volgende project? “Uit het feit dat we de nummers elke keer testen en verbeteren, blijkt dat het nu een groepsgebeuren is. Soms leg ik al een gitaarlijntje vast, of zij zeggen: ‘Is de structuur wel goed?’ Maar ik ben degene die de maquette inbrengt en uiteindelijk beslist wat ermee gebeurt. Ik houd wel rekening met de instrumenten die erbij zijn gekomen. Als ik iets nieuws heb, leg ik uit waar het nummer over gaat. Ik wil een band vormen om die sfeer en die kracht op de plaat te zetten. Het kan trouwens zijn dat ik voor de nieuwe CD ook nog gebruik ga maken van gastmuzikanten.”
Frederik luistert naar zo veel mogelijk verschillende soorten muziek: “Jazz, klassiek, hiphop, soul. Ik ben nu in mijn 'Curtis Mayfield en Marvin Gaye periode' aangeland. Ik wil mijn muziek tamelijk breed houden. Ik zoek niet in een bepaald genre of format. Soms zitten er in mijn nummers diverse invloeden. Het is leuk om met muzikanten te spelen die uit andere hoeken komen. Ik heb bijvoorbeeld een rockgitarist die van Metallica houdt en een violist die klassiek geschoold is. Ik probeer alles nu wat meer open te laten, maar meestal heb ik een vaste structuur voor zang en piano.” Frederik is autodidact. De piano ligt hem het beste. “Op school heb ik dwarsfluit leren spelen. Ik weet dus wel wat noten zijn. Pianospelen heb ik mezelf geleerd. Ik leer niets van een ander en dat is misschien wel een voordeel. Als je geschoold bent, zit je in een stramien.” Hij kan ook wat gitaar spelen: “Ik ben begonnen met nummers schrijven op gitaar. Maar ik voelde al snel dat ik in een vast stramien zat. Ik kwam op de piano veel rapper tot nummers en in mijn eigen stijl.”
Sioen staat 27 mei in Rotown (Rotterdam), op 4 juli op Werchter (België) op 11 juli op Werfpop (Leiden), op 7 augustus op het internationale folkfestival Dranouter (België) en op 14 augustus op Waterpop (Wateringen).
Frederik Sioen werkt hard aan nieuwe CD
"Ik breng de maquette in en beslis wat er gebeurt"
De Belg Frederik Sioen begon als solo-artiest, maar heeft nu een vaste band om zich heen. Hij schrijft inmiddels nummers voor een tweede CD. In een interview tijdens Border Kitchen op 13 mei vertelt hij hoe hij te werk gaat en waar de scheidingslijn ligt tussen wat hij wil en wat de groep bijdraagt aan zijn composities.