Het laatste woord over het vertrek van het North Sea Jazz festival uit Den Haag is nog niet gezegd. Cultuurwethouder Louise Engering en festivaldirecteur Theo van den Hoek houden het nog even netjes, omdat het evenement de komende twee jaar in Den Haag blijft. Maar diverse gemeenteraadsleden en andere betrokkenen zijn minder diplomatiek.
De Haagse cultuurwethouder Louise Engering moest zich vandaag zichtbaar inhouden toen haar om een reactie werd gevraagd. "Na 28 jaar is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen het North Sea Jazz Festival en de gemeente Den Haag. Ik ben daarover diep teleurgesteld. Wij hebben aan alle eisen en vragen van het festival voldaan. Afgelopen week kwam daar opeens het argument bij dat North Sea Jazz in Den Haag niet verder kon groeien en in Rotterdam wel. Maar dat was nog nooit eerder ter sprake gekomen. We hebben steeds gesproken over de sloop van de Statenhal en de alternatieven daarvoor."
"Het is een schande, zegt fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Ook collegepartij PVDA is boos. "We hebben er zwaar de pest in." D66 noemt het vertrek dramatisch. "Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt raadslid Marjolein de Jong. "Het is een culturele verschraling van de stad Den Haag." VVD-raadslid Rob van de Laar voelt zich belazerd door het North Sea Jazz festival. "We hebben nooit een eerlijke kans gehad. Rotterdam heeft veel meer geld geboden dan Den Haag. Ik neem dat Rotterdam zeer kwalijk"
Festivaldirecteur Theo van den Hoek blijft volhouden dat de voorstellen van Den Haag om megatenten te plaatsen niet goed genoeg waren. "Het voldeed niet aan de kwaliteitseisen en randvoorwaarden die de organisatie aan het festival stelt. Zo houdt het plan te weinig rekening met de noodzakelijke bezoekerscapaciteit, publiekstromen en geluidsoverlast. Ook voor de bezoekers zouden de tenten niet comfortabel genoeg zijn. Bijkomend voordeel is dat de bereikbaarheid van Ahoy' per openbaar vervoer beter is, en dat er veel parkeerplaatsen zijn. Voor het publiek betekent de verhuizing dus ook een verbetering."
Directeur Jos van der Vegt van Ahoy gaat een stapje verder. "Misschien wordt het hele festival hier zelfs een beetje beter." De directeur was al ruim twee jaar in onderhandeling met North Sea Jazz. "Toen de sloop van de Statenhal definitief werd, kwamen de gesprekken in een stroomversnelling. De gemeente Den Haag kreeg toen pas door dat de verhuisplannen serieus waren. Twee weken gelden ontstond opeens een grote commotie rond het festival. Ik wist toen zeker dat het naar Rotterdam zou komen. Den Haag kon al twee jaar geen alternatief bieden. Dan lukt dat niet ineens wel in twee weken.'' Opvallend genoeg zal het festival in Rotterdam ook gedeeltelijk in tenten worden ondergebracht.
De 29e editie van het North Sea Jazz Festival vindt plaats op 9, 10 en 11 juli 2004 in Den Haag. Dinsdag 11 mei wordt het volledige programma bekend gemaakt.
Veel irritatie over vertrek North Sea Jazz
"We hebben er zwaar de pest in"
Het laatste woord over het vertrek van het North Sea Jazz festival uit Den Haag is nog niet gezegd. Cultuurwethouder Louise Engering en festivaldirecteur Theo van den Hoek houden het nog even netjes, maar diverse gemeenteraadsleden en andere betrokkenen zijn minder diplomatiek.