Hun naam klinkt voor buitenstaanders als een Amerikaanse panpizza. Maar wie de dansscene een beetje volgt, begrijpt waarom er voor de deur van het Haagse Paard van Troje om half elf 's avonds al een rij staat. Deep Dish trekt immers volle zalen, waar ter wereld ze ook optreden. Gisteren nog in Portugal, eergisteren in Rome en vanavond in het uitverkochte Paard. Niet slecht voor een stel Iraanse DJ's uit Washington DC. Ali 'Dubfire' Shirazinia en Sharam Tayebi (het dj-duo achter Deep Dish) zijn aan de Haagse Prinsengracht op uitnodiging van DJ's Stef Vrolijk & Sander Kleinenberg. De laatste is zelf ook een hele grote ster op binnen- en buitenlandse dansvloeren. Samen met het Full Circle-management van Vrolijk is hij de motor achter de Everybody Parties. Vorige maand nog deelde Kleinenberg zijn draaitafels met Remy. Een thuiswedstrijd was het toen, succes verzekerd. Vanavond is het nog maar de vraag of het Haagse publiek uit de voeten kan met de diepe, dubby draaistijl van de twee Amerikanen. Weliswaar was hun laatste mix-CD 'Toronto' (op Global Underground Records) een kassucces, volgens sommige fans ontbeerde dat album de brute energie die voorganger 'Moscow' (2001) wel had.
Terwijl de grote zaal langzaam volloopt, haalt DJ Stef Vrolijk alvast de kastanjes uit het vuur. Aarzelend begeven de eerste mensen zich op de dansvloer. Aan de zijkant gaan ondertussen de Zwarte Wodkaflesjes van een van de sponsors gretig over de toonbank. Twee euro vijftig voor een bek vol zoetigheid. Dan liever een biertje.
Het publiek is een mengeling van jongens met kortgeknipte gelhoofden, fanatieke DJ-fetisjisten en H&M-meisjes op hoge laarzen. Extravaganza lijkt vanavond taboe, dat past simpelweg niet bij de energieke progressive-scene. Inderdaad, progressive. Want hoewel het muzikale genre door de muziekpers officieel allang is doodverklaard, zijn het wel de wortels van Kleinenberg en co. En de belangrijkste reden dat zijn Everybody-feesten keer op keer uitverkopen. Het beestje mag dan tegenwoordig anders heten, nog altijd hebben de platen die vanavond gedraaid worden dezelfde kenmerken: een peilloos diepe baslijn, een fantastisch gepolijste productie en liever geen vocalen.
Terwijl in de kleine zaal Sander Kleinenberg langzaam honderden voeten van de dansvloer losweekt met een eclectische set van house, tech-house en donkere beats, heeft in de grote zaal Stef plaats gemaakt voor Sharam. Is het provocatie dat hij vanavond een T-shirt met Esso-opschrift draagt? Dankzij zijn Iraanse paspoort en vlassige baard wordt Sharam op luchthavens nogal eens voor terrorist versleten. Dansvloerterrorist wellicht, wat in korte tijd staat de vloer in vuur en vlam en gaan de handen massaal in de lucht. Binnen no-time geeft het publiek zich gewonnen voor de aanvankelijk melancholieke maar al snel steviger housebeats die uit de CD-mapjes van Deep Dish komen. De digitale revolutie had het tweetal jaren geleden al achter de rug. Tachtig procent van wat Dubfire & Sharam draaien komt van CD. Dat weegt tenslotte een stuk minder dan die loodzware platenkoffers. "En zo kunnen we ook gemakkelijk ons eigen nieuwe materiaal draaien", vertelt Ali Dubfire tussen de coulissen. "Over een paar weken verschijnt onze nieuwe single, die waarschijnlijk 'Flashdance' gaat heten", onthult hij. En later dit jaar verschijnt een nieuw album, opvolger van het zes jaar geleden verschenen Junk Science. Zelfs als die plaat maar de helft van de energie heeft die hun DJ-sets kenmerkt, is de rij voor het Paard volgende keer nog langer.
Deep Dish uitsmijter op Everybody
Beroemd Iraans DJ-duo terroriseert Haagse dansvloer
Hun naam klinkt voor buitenstaanders als een Amerikaanse panpizza. Maar wie de dansscene een beetje volgt, begrijpt waarom er voor de deur van het Paard van Troje om half elf 's avonds al een rij staat. Deep Dish trekt immers volle zalen, waar ter wereld ze ook optreden.