In het Gemeentelijk kunstenplan 2005-2008 van de Gemeente Den Haag wordt ‘vanwege de grote uitstraling’ voorgesteld de gemeentelijke subsidie voor het Crossing Border Festival structueel te verhogen van 205.000 euro tot 310.170 euro. Weliswaar zal de Haagse Gemeenteraad in september nog moeten vergaderen over het kunstenplan, maar een tevreden Crossing Border directeur Louis Behre verwacht dat het advies van de commissie Zonderop ‘zonder veel problemen wordt overgenomen’: “Ons huishoudboekje is de komende vijf jaar in orde.”
Naast de gemeentelijke subsidie toucheert Crossing Border ook subsidie van het rijk. De Raad van Cultuur adviseert voor Crossing Border een rijkssubsidie van 257.000 Euro, minder dan de 289.500 Euro huidige subsidie, maar ook daarover is Behre optimistisch: “De vraag is nog maar of staatssecretaris Medy van der Laan die verlaging over gaat nemen.”
Het binnenhalen van subsidies is in deze dagen een zekerder tactiek dan het werven van sponsors. Behre moest met lede ogen toezien dat het aanscherpen van de sigarettenreclame wetgeving een streep door de rekening zette van sponsor Javaanse Jongens eetcafé van sigarettenfabrikant Niemeyer, goed voor 90.000 euro. Maar Crossing Border haalt dat geld nu dus weer via de gemeente binnen. Behre: “Vind tegenwoordig maar een sponsor die met cash geld aankomt”.
Behre ontkent dat het het feit dat het North Sea Jazz Festival vanaf 2006 vanwege locatieproblemen in Den Haag voor het Rotterdamse Ahoy complex kiest, hem met Crossing Border in de kaart heeft gespeeld: “Het North Sea Jazz Festival wordt in Den Haag niet uit de pot cultuur betaald, maar uit de pot economische zaken, vanwege de economische impuls voor Den Haag.” Wel stelt het cultuurrapport van de gemeente Den Haag: ‘Het is onze wens om festivals steviger aan de stad te binden. Beëindiging of vertrek van festivals kan naar ons oordeel niet louter en alleen een afweging zijn van particuliere organisatoren. In het kader van subsidiëring zullen afspraken gemaakt moeten kunnen worden over naamgeving en eigendom van naam en concepten’. Behre, die Crossing Border na onenigheid verhuisde van Den Haag naar Amsterdam en toen weer terug: “Die voorstellen wachten we met spanning af. Het lijkt me geen haalbare kaart.”
Ook over het intiemere tweedaagse The Music In My Head festival, dat Behre met hetzelfde team produceert, heeft de commissie Zonderop van de gemeente Den Haag positief geadviseerd: de subsidie wordt voor de komende vier jaar structureel onder de opmerkelijke voorwaarde van de installatie van een onafhankelijk bestuur dat op sterkte is. Behre droogjes: “Daar waren we al mee bezig. Het probleem is, de bestuursleden waren verliefd op elkaar geworden…”
Toekomst Crossing Border gewaarborgd middels extra ton gemeentesubsidie
Directeur Louis Behre: “Crossing Border huishoudboekje de komende vijf jaar in orde”
De toekomst voor het Crossing Border Festival, dat ‘literatuur brengt met de uitstraling van een popfestival’, lijkt voorlopig gewaarborgd middels een extra ton subsidie van de gemeente Den Haag. Daarmee lijkt het binnenhalen van subsidies in deze dagen een zekerder tactiek dan het werven van sponsors. Directeur Louis Behre: “Ons huishoudboekje is de komende vijf jaar in orde.”