Café Confusion moet blijven. Dat vonden alle aanwezigen die op zaterdag 24 juli in Dystopia naar het benefietoptreden kwamen van The Ayatollahs of Rock ‘n’ Rolla, Strychnine en The Peptones Veel, veel geld moet er komen om de belastingnaheffing van dit alternatieve podium te betalen.
Dystopia is gevestigd in de Grote Pyr, een gebouw dat de krakers-bewoners van De Blauwe Aanslag van de gemeente mogen gebruiken na de sloop van dat pand. Bij de entree zitten Paul en Cindy. Wat is er precies aan de hand? Cindy: “Café Confusion is van de stichting Stork Events. Het is dus niet een commerciële tent. De drankprijzen zijn naar verhouding heel laag. We hebben een probleem met de belastingdienst.” Bestuurslid Fred, die erbij staat, legt uit: “Wij hebben onze vrijwilligers net iets boven de maximale vrijwilligersvergoeding gegeven, omdat we vonden dat ze er wel een heel klein beetje op mochten verdienen. Daar is de belasting achter gekomen en die heeft ons een naheffing opgelegd. We moeten over een aantal jaren toch nog loonbelasting betalen.” In hoeverre helpt een dergelijk benefiet? Fred: “Het is een druppel op de gloeiende plaat.”
Zeker twee tot drie keer per week staat er een live act in Confusion. En verder neemt elke vrijwilliger die bar draait zijn eigen CD’s mee. “Er wordt dus heel gevarieerd en soms verrassend gedraaid.” Elke dinsdag is er een rocksessie. Paul: “Er is wel een sessieleider, die ervoor zorgt dat iedereen evenveel aan de beurt komt, maar in principe kan je komen binnenwandelen met je instrument en meespelen. Elke donderdag is Electro Avond.” Het podium is niet bepaald groot: “Geen enkele band klaagt erover. Je hebt direct contact met het publiek. Gisteravond was er bijvoorbeeld een gitarist die over de bar klom.”
Binnen in Dystopia treffen we Rob Louwers, drummer uit Zoetermeer, die onder meer spelt in Rough ‘n Tumble en The X-ray Men. “Ik kom al vanaf het begin in Confusion. Het was altijd een leuke tent. Jammer dat je er alleen maar death metal hoort. Ze moeten alle alternatieve herrie draaien.” Zelf heeft hij meerdere malen met zijn bands in de Confusion gespeeld. “En ook met The Acetones, waar ik vroeger bij speelde. Ik vind het er gezellig en dat podium… ach, het is nou eenmaal niet groter.” Rob blaast dit keer een deuntje mee met The Peptones. “Vorige week heb ik nog voor niks in Confusion gespeeld met The X-ray Men.”
Buiten zitten twee meisjes, Chanine en Jaime. De een uit Hoorn, de ander uit Amsterdam. “Wij zijn met vrienden meegekomen.” Jaime gaat ongeveer eens in de twee maanden naar Confusion, Chanine: “Ik ben er nog maar drie keer in mijn hele leven geweest.” Jaime: ”Ik vind het altijd wel leuk, zo’n alternatieve kroeg.” Chanine: “Er zijn al genoeg housetenten. Er moet niet nog een alternatieve tent weg.”
Paul doet nog een duit in het zakje: “Confusion is een stukje cultuur voor Den Haag. Er werken bijna uitsluitend vrijwilligers. Het is een uniek podium omdat er alternatieve muziek wordt geprogrammeerd. Het Paard van Troje doet dat ook wel, maar dat werkt uitsluitend commercieel. Bij ons krijgen beginnende bands een kans. We programmeren bijvoorbeeld stonerrock, punk, alle soorten metal, electro, industrial en rock ‘n’ roll.” En nu de Confusion in de problemen is gekomen, willen die bands met weinig genoegen nemen: “We hebben berichten geplaatst op een aantal fora over alternatieve muziek. Dat leverde uit het hele land respons op van bands die voor niets of bijna niets – een krat bier - in de Confusion willen optreden.”
Benefiet voor Confusion druppel op de gloeiende plaat
Belasting brengt bijzonder podium in het nauw
Café Confusion moet blijven. Dat vonden alle aanwezigen die op zaterdag 24 juli in Dystopia naar het benefietoptreden kwamen van The Ayatollahs of Rock ‘n’ Rolla, Strychnine en The Peptones Veel, veel geld moet er komen om de belastingnaheffing van dit alternatieve podium te betalen.