Dit jaar meldden 153 bands zich voor om mee te doen aan de Grote Prijs van Zuid-Holland (GPZH). Maar liefst acht Haagse bands zijn geselecteerd voor de voorrondes. Een signaal dat meer talent uit de Hofstad komt dan bijvoorbeeld uit Rotterdam?
"Nou nee," vindt Natalia Stijger, projectleider bij de Zuid-Hollandse Popunie van onder andere de GPZH. "We hebben gewoon veel meer aanmeldingen gekregen van Haagse bands. Van acht van de achttien geselecteerde acts komen een of meer bandleden uit Den Haag. De bands kregen een uitgebreid beoordelingsrapport. Zij konden in drie categorieen tussen de 1 en 10 punten krijgen. "Ze scoorden dit jaar hoog, gemiddeld een 7,5. De demojury is best kritisch. Alle Haagse bands scoorden 20 punten op eentje na: die had er 26," onthult Natalia. De jury's bestaan uit vaklui uit verschillende disciplines, zoals programmeurs, mensen van platenmaatschappijen en producers. "Mensen die verstand van muziek hebben, maar ook iets voor de bands kunnen betekenen."
Dit jaar deed een nieuw, gedetailleerd juryrapport zijn intree. "Het heeft goed gewerkt. Het kostte een hoop werk, maar afgewezen bands hebben er wat aan." De jury houdt met een aantal aspecten rekening. Muzikaliteit en originaliteit staan voorop. De kwaliteit van de demo kan wel iets uitmaken: "Die speelt in zoverre mee, dat als er bijvoorbeeld veel ruis op zit, de vraag rijst: hadden ze zich niet wat netter kunnen presenteren?" Natuurlijk is techniek belangrijk, maar: "er zitten technisch redelijk goede bands tussen, die we vier jaar geleden ook al gehoord hebben. Als je geen groei ziet, vraag je je af of het nog zin heeft om zo'n band in de finale te zetten. Maar als we een band horen die technisch niet geweldig is, maar iets totaal anders doet dan de rest, die vernieuwende ideeen heeft, wegen we dat mee."
Met alleen maar goed spelen komt een band er niet, betoogt Natalia. "Het winnen van de Grote Prijs van Zuid-Holland is een opstapje, niet een garantie voor doorbraak. Ze moeten er hard aan blijven trekken. Als ze het zelf niet doen, doet niemand het. Het is handig als ze ook wat afweten van zaken als Buma-Stemra, contracten en touren. Ik vraag me af of de informatie die beschikbaar is vanuit die instanties wel duidelijk genoeg is. Wij raden altijd de 'Muzikantengids' van Jan van der Plas aan. Daar staat het allemaal heel goed in beschreven. Programmeurs van kleinere zalen hebben er ook wat aan. En is een nieuwe opleiding van acht zaterdagen gekomen voor muzikanten, managers en bookers bij de Rockacademie in Tilburg. Die lijkt me ook interessant voor een band." Wie meer over de GPZH wil weten kan kijken op de website Ook in het tijdschrift 'Speaker' van de Zuid-Hollandse Popunie staan regelmatig artikelen over voor de doelgroepen interessante onderwerpen.
De voorrondes voor de categorie bands:
7 februari Bazart Den Haag
Mala Vita, Doll House Drama, Vertigo, Oceandrive, Engine en Qrio.
14 februari LVC Leiden
Last Breath Denied, Cenobites, Id, Keyz, Drowned en Legends in our Mind
21 februari SpeakersDelft
Twelvebar, Blo.torch, Moonshine, 3speed automatic, Fervid en Instant Mix.
Veel Haagse bands in Grote Prijs van Zuid-Holland
"Winnen is een opstapje, niet een garantie voor doorbraak"
Dit jaar meldden 153 bands zich voor om mee te doen aan de Grote Prijs van Zuid-Holland (GPZH). Maar liefst acht Haagse bands zijn geselecteerd voor de voorrondes. Een signaal dat meer talent uit de Hofstad komt dan bijvoorbeeld uit Rotterdam?