Op zich is het niet vreemd: iemand die drumles geeft. Ook niet vreemd dat een drumleraar een eigen lesruimte heeft. Evenmin raar dat er les gegeven wordt vanuit één van de oefenruimtes van het Haags Pop Centrum. Maar waarom laten wij vandaag dan ons licht schijnen op drummer Lesley Strik? De enthousiaste drummer zal met de komst van de Haagse Pop Server on-line drumles gaan geven. Daarom is een naderende kennismaking wel op zijn plaats.
“Het lijkt mij leuk om iets met notenschrift te doen. Of misschien iets met een webcam?” Lesley is er nog niet helemaal uit. Samen met de coördinator van de Haagse Pop Server is hij nog aan het kijken hoe zoiets nou leuk vormgegeven kan worden op de Interactieve snelweg. Zover wij weten zijn drumlessen of drumworkshops op Internet iets totaal nieuws.
Lesley Strik is vooral bekend door de bands Grechko’s Doll en Can-Of-Be waar hij de plek van drummer inneemt. “Ik drum vanaf mijn veertiende jaar. Omdat ik veel naar muziek luisterde en altijd veel muziek kocht wilde ik zelf muziek gaan maken. Vroeger was ik een heel druk baasje, altijd overal op tikken en slaan. Ik kon nauwelijks stil zitten. Dus was drummen een logische keus.” Destijds was Lesley erg onder de indruk van de wat hardere muziek. “Dave Grohl van Nirvana is altijd wel een lichtend voorbeeld geweest voor mij. Verder kon ik mezelf vinden in bands als Sepultura en Tool. Als het maar hard was en vooral erg ingewikkeld. Dat wilde ik ook kunnen. Met Grechko’s Doll zijn we begonnen als Metalband. Later zijn er in mijn spel invloeden vanuit de jazz en latin gekomen. Dat laatste kan ik bijvoorbeeld weer goed gebruiken bij mijn andere band Can-Of-Be.”
En wat is nou echt belangrijk voor een drummer? “Dat is dynamische onafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat je alle vier de ledenmaten onafhankelijk verschillende volumes kan slaan. Verder is natuurlijk ritmegevoel erg belangrijk en dat je goed kan luisteren. Tevens vind ik het belangrijk dat je de goede dosis techniek in combinatie met gevoel bevat. Sommige drummers zijn bijvoorbeeld alleen maar heel technisch. Deze spelen zuiver op techniek en hebben een wiskundige benadering van drummen. Je moet ook gevoel in je spel leggen. Ik zit ertussen in. Ik speel op mijn gevoel met een goede dosis techniek.”
“Natuurlijk heb ik ook les gehad. Onder anderen van Hans Cleuver op drumschool Cleuver en van Richard Heijerman, de drummer van Sjako! Bij Cleuver heb ik zes jaar lang les gegeven. Daarna heb ik vanuit Don Bosco in Rijswijk een dikke twee jaar les gegeven. Bij Don Bosco werd de muziekeducatie afgeschaft en ben ik op zoek gegaan naar een nieuw alternatief.”
Beide bands oefenden in Don Bosco. Dus moest er ook voor beide bands oefenruimte gevonden worden. “We zijn toen gaan praten met de mensen van het HPC en zodoende dat ik hier nou zit.”
Door de verhuizing naar het Haags pop Centrum heeft Lesley enkele van zijn leerlingen verloren. “Sommige vinden Loosduinen te ver weg of de ouders vinden het te onverantwoordelijk dat hun kind helemaal naar Loosduinen moet fietsen. Dus die zijn gestopt. Jammer! Tussen mijn leerlingen zit echt een hoop talent. Sommige zijn heel jong maar hebben de juiste ‘feel’ voor drummen. Ik heb nu ongeveer twintig leerlingen van jong tot oud en heb nog ruimte voor nieuwe leerlingen. Ik zou eigenlijk reclame moeten maken. Wellicht dat het Internetgebeuren voor extra promotie kan zorgen.”
”Een proefles kost geen drol. De leerling maakt zelf zijn les. Hij of zij bepaald wat hij wil drummen. Met welk liedje er meegespeeld gaat worden bijvoorbeeld. Noten lezen is een noodzakelijk kwaad. Maar ik probeer het allemaal zo leuk mogelijk te maken.”
Wat zou Lesley op den duur willen bereiken? Hij verdiend zijn geld al met drummen in de vorm van lesgeven. “Lesgeven is heel leuk. Maar ik zou niet mijn leven lang de hele dag willen les geven. Ik zou heel graag studiowerk doen. Daarnaast veel optreden. En het lijkt mij leuk om een paar tournees te doen door het land. Dat lijkt me een prachtige ervaring.”
Lesley Strik is een echte drumleraar
“Het gaat om dynamische onafhankelijkheid”
Drummer Lesley Strik geeft sinds jaar en dag drumles. Eigenlijk niets bijzonders. Met zo’n 20 leerlingen heeft hij een drumschool in het klein. Lesley is altijd in voor iets nieuws en iets bijzonders. Zo is het idee ontstaan om op Internet, live drumles te geven of iets in de vorm van een drumworkshop te doen. Hoe dit in zijn werk moet gaat? Daar is Lesley nog niet helemaal uit. Tijd om nader kennis te maken met deze enthousiaste drummer.