Bij binnenkomst in de discotheek herhaalt zich keer op keer hetzelfde ritueel. Iedereen die ooit in een band heeft gespeeld kijkt in de index van het boek of zijn of haar naam er instaat. Pas als vaststaat dat dat het geval is wordt het boek aangeschaft. Peter de Ronde (Golden Ear-rings), Rob van der Zwan (o.a The Haigs) en Roy van de Merwe (o.a The Lions) vinden allen hun naam meerdere keren in het boek.
"Het is toch een soort erkenning", zegt Eric Bergamin die vier keer in het boek voorkomt. "Al deze mensen zijn eigenlijk de grondleggers van Den Haag als Popstad nummer 1." Bergamin woont tegenwoordig in België. Zijn groepen The Black Lightnings, Lazy, The Mistics en The Thunderbirds zijn nu voor de eeuwigheid vastgelegd.
Zijn vrouw kijkt vertederend naar de oude bandfoto's en schiet in de lach als ze op dezelfde pagina een foto ontdekt van een jonge Cesar Zuiderwijk. De huidige drummer van de Golden Earring poseert naast drie dames met kniekousen. Gezamenlijk vormden zij in 1964 The Ladybirds. Cesar werd later vervangen door Marja van de Toorn.
Wie moeite neemt om de 1100 bands die verder in het boek staan goed te bestuderen ontdekt meer van zulke grappige dingen. Zo speelde de bekende advocaat Gerard Spong ooit als drummer in The Demons. De oprichter van de Konmar supermarkten en later bedenker van de Darling Market in Rijswijk, Henk van der Straaten, was ooit lid van de band The Darlings.
Schrijver van het boek is Robert Mindé. Vijf jaar lang werkte hij aan het verzamelen van de gegevens voor het werk. "Op een zeker moment moet je stoppen. Ik pretendeer niet volledig te zijn. Maar er is nog nooit eerder zo'n compleet boek over de Haagse bands tussen 1956 en 1978 verschenen." Samen met de uitgeverijen Carmiggelt en Rodi heeft Mindé lang gediscussieerd over de titel van het werk. "We hebben lang nagedacht over Haagse Popencyclopdie en Haagse Beatbijbel. Uiteindelijk is het 'Popstad nr. 1' geworden. Iedereen weet dan gelijk waar het over gaat."
Bij het verzamelen van de gegevens kreeg de schrijver hulp van honderden muzikanten. Sommigen stonden zelfs met schoenendozen vol krantenknipsels aan zijn deur. Alleen gitarist Henk Smitskamp (een wandelende databank volgens Mindé) weigerde zijn medewerking. "Ik werd boos toen ik hoorde dat ik voor het boek zou moeten betalen. Het is altijd geven en nooit iets krijgen." Achteraf heeft Smitskamp spijt van dat besluit. "Je kan natuurlijk geen duizend boeken weggeven. Dat snap ik nu ook wel. Misschien dat ik voor een tweede druk kan helpen."
Dat een nieuwe versie van het boek over enkele jaren zal verschijnen staat eigenlijk wel vast. Van net iets te veel bands ontbreken nu nog de gegevens. Van de formatie Destination Unknown is bijvoorbeeld niet alleen de bestemming onbekend maar ook de bezetting van de groep. "Het verschijnen van dit boek is wederom een belangrijk moment in de geschiedenis van de Haagse popmuziek", zegt wethouder Louise Engering die haast niet kan wachten tot er een nieuwe versie komt en zij wederom kan worden uitgenodigd. Met veel plezier en zichtbaar trots kijkt zij naar de optredende band Magic Strangers. "Mag ik hier vaker komen?" Robert Mindé verzekert haar dat ze altijd welkom is.
Haagse muziekgeschiedenis vastgelegd in 'Beatbijbel'
"De grondleggers van Den Haag als Popstad nummer 1"
Een trotse cultuurwethouder Louise Engering heeft in discotheek Westwood het eerste exemplaar van het boek 'Popstad nr. 1' overhandigd aan Frans Krassenburg, ooit de eerste zanger van The Golden Ear-rings. "Mag ik hier vaker komen?", vraagt de wethouder na afloop.