Stappen tot het krieken van de dag. Kan dat in Den Haag en is dat leuk? Dat was de centrale vraag tijdens een groot stappersdebat in het centrum Debatterij. Bekende kroegtijgers als Rene Bom en cultuurbobo's als directeur Pim Jonker van het Paard van Troje spraken over het Haagse uitgaansklimaat. Daarbij bleek dat vooral de Haagse dance het kind van de rekening dreigt te worden.
In een officieel onderzoek van twee jaar geleden staat dat veel jongeren Den Haag saai vinden, en dat ze naar steden als Amsterdam en Rotterdam gaan als ze willen stappen. Den Haag wordt door hen beschreven als een 'stad zonder uitgaanshart'. Stappers zouden de stad mijden uit angst voor onveiligheid, drugsgebruik, spanningen met allochtonen en de aanwezigheid van asociaal publiek. Tijdens het stappersdebat werden deze argumenten resoluut van tafel geveegd. Afgezien van een aantal incidenten is uitgaan in Den Haag een veilige zaak vonden de deelnemers. Het echte probleem zou liggen bij het imago van Den Haag. Ondanks de aanwezigheid van honderden cafés, vele discotheken, tientallen strandtenten en ontelbare festivals en andere evenementen wordt vaak gezegd dat er niks gebeurt.
Ernst van der Berg, die als horecacoördinator werkt bij de gemeente Dienst Stedelijke Ontwikkeling kondigde aan dat er volgend jaar een grote imagocampagne van start gaat om Den Haag als uitgaansstad te promoten. Wethouder Bruno Bruins van Binnenstad voegde daar aan toe dat er steeds meer discotheken in Den Haag bij komen. Nadat recentelijk Asta en Cocoon aan het Spui haar deuren openden gaat in september ook Silly Symphonies aan de Grote Markt van start.
Dat stappen in Den Haag meer is dan dance was voor Ronald Stemmerich van het Haags Pop Centrum aanleiding om te pleiten voor een podium voor kleinschalige alternatieve muzieksoorten. Paul Cornelissen, van het Fonds 1818 dat vele culturele initiatieven financieel ondersteund, wist te melden dat er in Scheveningen binnenkort een groot undergroundfeest wordt gehouden in een oude loods. "Als er tenminste een vergunning wordt gegeven."
Bij het woord vergunningen spong vervolgens de halve zaal op om iets te zeggen. Vooral Olof van Winden, die tevergeefs geprobeerd heeft om een tweede editie van het dancefestival Sound/Vision te organiseren, trok van leer. Vanwege het tekort aan politieagenten kreeg zijn landelijk bekende evenement dit jaar geen vergunning. "Zo'n festival zet Den Haag op de kaart, maar door de oorlog in Irak en de zware druk op het politiekorps zijn wij nu het kind van de rekening."
Wethouder Bas Verkerk kon niet anders toezeggen dan dat hij de kwestie met burgemeester Deetman zou bespreken. "Maar veiligheid is het allerbelangrijkste." Gelukkig was er ook goed nieuws. Zo voorspelt directeur Pim Jonker een gouden periode nu zijn Paard van Troje weer open gaat. "Bij ons kan iedereen met goede ideeën langs komen."
Ook Coen Bom, de exploitant van discotheek Asta, ziet de heropening van het Paard zitten. "We versterken elkaar alleen maar." Sinds de heropening van de dancing komen wekelijks duizenden danslustige mensen naar de binnenstad. De eindconclusie van het debat was dan ook verrassend positief. Het gaat eigenlijk verrassend goed in Den Haag. "Maar het kan altijd beter."
Uitgaansstad Den Haag op de goede weg
Stappersdebat eindigt positief
Stappen tot het krieken van de dag. Kan dat in Den Haag en is dat leuk? Dat was de centrale vraag tijdens een groot stappersdebat in het centrum Debatterij. De eindconclusie van het debat was positief. Het gaat eigenlijk best goed in Den Haag. "Maar het kan altijd beter."