Michiel Breedveld, journalist bij Radio 1, nu gedetacheerd bij Radio West en hoofdredacteur van het blad over Haagse popmuziek Stork on Stage, stond aan de wieg van Stork on Air. “In 2001 werd het jubileum van de Golden Earring aangegrepen om een tijdelijke radiofrequentie aan te vragen. Hofstad Radio kreeg die toegewezen.” De zender zocht in diezelfde periode studioruimte. “Die heb ik via het Haags Pop Centrum voor ze geregeld, boven café Confusion aan het Achterom in Den Haag. Ik heb ze ook verteld van ons plan met Stork on Air. Ze vonden het leuk. We hebben toen een week lang in hun studio elke avond een heel gevarieerd programma gemaakt. Al zat er weinig structuur in, het begin was er.”
Een tijdlang gebeurde er niets. Totdat Hofstad Radio begin 2002 live op de Haagse kabel kwam en het geluidskanaal werd onder de kabelkrant van InfoThuis. “Wij hebben toen Stork on Stage wat beter gestructureerd en anderhalf jaar lang programma’s gemaakt op de vrijdagavond. De hele Haagse popscene kwam bij ons over de vloer. We bedienden alle stijlen. We kregen ook festivalorganisatoren langs, van Roland Verbiest van de KoninginneNach tot Louis Behre van Crossing Border. Het liep als een trein.” Juni 2003 kreeg Hofstad Radio officieel een etherfrequentie en ging professionaliseren. “Bij de toewijzing hadden ze ons programma nog genoemd als bewijs dat ze diep geworteld zaten in de Haagse samenleving. Maar nu pasten we ineens niet meer in het format. Als we alleen de gangbare muziek zouden draaien zouden we eventueel terug mogen komen, maar dat wilden we niet. Wij maken alleen radio als we zelf mogen bepalen wat in het programma komt”, stelt Michiel strijdlustig.
Paul Waaijer sprong in de bres voor Stork on Air. “Hij was een van onze presentatoren en heeft bij Radio West een eigen programma, Hot Talk, op vrijdagavond tussen tien en twaalf. Hij heeft voor ons gelobbyd. In september mochten we een proefuitzending maken in Hot Talk.” Die werd enthousiast ontvangen. “De nu net opgestapte hoofdredacteur Ron Fresen wilde ons, als het financieel haalbaar is, bij West hebben. Of het doorgaat is nu nog maar de vraag. Stel dat RTV West mag blijven, dan moeten ze wel bezuinigen en dan is het de vraag of er ’s avonds technici beschikbaar zijn.”
Michiel en zijn ploeg zien het helemaal zitten. “Het zijn hectische tijden, maar we gaan er vanuit dat het allemaal doorgaat, dus we zijn bezig ons programma vorm te geven. We gaan verbreden door muziek te bieden uit de hele regio. Wij hebben de radiomakers en de ervaring om een goed programma neer te zetten.”
Stork On Air hoopt op een plek bij Radio West
“Wij hebben de radiomakers en de ervaring om een goed programma neer te zetten”
Of het radioprogramma Stork on Air ooit terugkeert is twijfelachtig. Radio West heeft interesse in het programma maar staat op het punt om failliet te gaan. Woensdag neemt de provincie Zuid-Holland een beslissing over de toekomst van het mediabedrijf.