Breda Barst viert dit weekend haar vijfentwintigste editie! Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Wij zijn er ook weer bij. Dit artikel gaat over de zaterdag op de Main Stage, met optredens van Lucas, POM, Aslaug, RHEA, Robin Borneman, De Likt en S10.

LUCAS is de opener van Main Stage vandaag. Het is de artiestennaam van Lucas Vermeer, oud-Bredanaar en oud-leerling van het OLV. Tegenwoordig woont hij in Rotterdam waar hij met een 10 afstudeerde aan Codarts en inmiddels al drie EP's heeft gemaakt. Zijn bandleden zien er ook uit alsof ze op Codarts of het conservatorium hoge cijfers hebben gehaald: jong en ze spelen heel goed en strak. Hun vierstemmige samenzang geeft het optreden echt een extra dimensie. Door de drie blazers krijg je af en toe een big band-gevoel. Het is eerst even wennen aan de Nederlandse poëtische teksten, maar al snel ben je eraan gewend. Mooie vindingen als "Ik wil je blijven ruiken" of het 'piemellied' 'Poppenhoek: "Ik ben blij dat ik een piemel heb, Ik haat alleen de vele regels bij mijn lijf." LUCAS maakt dan op zijn derde EP 'Bipolair' misschien liedjes die spelen met heteronormativiteit, tijdens het optreden legt hij het er niet te dik of prekerig bovenop. LUCAS maakt met zijn band een vrolijke, swingende show die zelfs even het zonnetje naar Main Stage lokt. Daar waar een dankbaar publiek meeklapt met 'Verdwaald', een nummer over later, over "verdwaald zijn op de lange termijn." (DH)

LUCAS

POM is een bandje waarbij je het al na een paar nummers hoort: deze muzikanten zijn opgegroeid op de Herman Brood Academie en hebben ervaring opgedaan bij 3FM en de Popronde. Ken je EUT en Tape Toy? Zij zijn vergelijkbaar, maar net iets minder stoer en cute (ja echt, tegelijk!) dan POM. Deze speelse poprock doet het goed bij die platformen en ook op Breda Barst. Zangeres Liza van As rent nog-net-niet à la Naruto rondjes rond het podium en in het publiek worden voorzichtig de eerste danspasjes van de dag gezet. POM komt binnenkort met een album, hun debuut. Hoe het heet laten ze nog even in de lucht hangen. Naast cute, stoer en speels blijken ze ook nog mysterieus, wát een mix. (ML)

POM

Na een lang en goed opbouwend intro komt Áslaug het podium op. Ze spot meteen een klein jongetje helemaal vooraan die enthousiast meeklapt en een lach op het gezicht tovert van haar en de band. Bij de Main Stage is veel ruimte, maar tóch blijft het publiek een beetje op de achtergrond. Deze ruimte merkt de zangeres ook. Dit is haar eerste show ooit in Breda en ze geniet van de ruimte die ze op hier heeft. “Waarom heeft niemand mij verteld dat je zo moe wordt op zo’n groot podium?” zegt Áslaug buiten adem. 

Haar band bestaat uit keyboard, drums, gitaren en een synthesizer en creëert een fijne sfeer op deze, nu nog, zonnige middag. Door de zonnestralen die op het podium vallen, de rook die boven het publiek hangt en de muziek ontstaat er een sprookjesachtige sfeer. Tijdens de rustige nummers brengen de gitaar en de drums meer leven in de muziek. Áslaug brengt een rustig optreden wat ook te merken is aan het publiek, dat nog aan het opstarten is met de dag. (FC) 

Aslaug

Het hoogtepunt van de Breda Barst avond is de band RHEA. Dat deze Gentse band al professionele ervaring heeft, wordt met opkomst al meteen duidelijk. Het is een cliché goede rockband die zijn onderlinge harmonie als band gevonden heeft: een zanger die theatraal meedanst op zijn eigen zang en bandleden die hier muzikaal op reageren. Wat echter wel tegenvalt, is dat RHEA geen duidelijke eigen stijl heeft. De nummers pakken daarmee het publiek, alleen op een beetje hoofddeinend na, niet. Het publiek klapt wel mee met de muziek op verzoek, maar dat is het dan ook. De laatste hit van de band, ‘Ready for Nothing’ heeft gelukkig wel wat meer catchiness, maar voor de rest is het tijd voor dit deze band om te gaan werken aan een eigen stijl voordat ze in de vergetelheid raken na optredens zoals Rock Werchter. (MB)

RHEA

Kent u Tom Waits? Die Amerikaanse singer-songwriter met 1,8 miljoen luisteraars per maand? Robin Borneman noemt zijn muziek obscuur en haalt samen met zijn band inspiratie uit Waits´ muziek. Breda Barst is wel klaar voor zulke muziek, stelt hij. De regen druppelt momenteel voorzichtig naar beneden. “Wat bent u dapper, dat u in de regen naar ons komt luisteren. Wij zijn de soundtrack van dit moment”, zegt hij. En een soundtrack voor verliefde stelletjes, die tegen elkaar aan kleven om elkaar warm te houden en hun liefde te vieren. Wij zijn geen coverband, verduidelijkt Borneman bij de tweede cover in een half uur. Ze spelen Soldier On van DI-RECT. Een heel belangrijk nummer voor ze. Waarom blijft voor de bezoekers in de lucht hangen. Wat blijkt, Bornemans vader heeft zijn hele leven in het leger gezeten, volgens Brabants Dagblad. Daarom heeft dit specifieke nummer een zware lading. Eerder zong Borneman het in de finale van tv-talentenshow ´We Want More´.

Vier jaar geleden stond Robin Borneman ook op Breda Barst (hun eerste Bredase show) en dat was zo´n fijne ervaring, dat ze weer terug zijn gekomen. 3voor12/Breda beschreef het destijds, de beknopte versie, als: minder Tom Waits, meer songfestival. Ai. (ML)

Robin Borneman

Bloedjevers album 'Ctrl-Alt-Delikt' ligt op de planken en De Likt is direct op tour. Hun laatste shows, en eigenlijk met een incomplete bezetting. Vocalist Jordy Dijkshoorn en toetsenist Giorgi Kuiper zijn er nog, maar producer John van Beek heeft maar één show in deze laatste concertreeks gespeeld, in thuisstad Rotterdam. De rest van de tour is zonder hem. Van Beek wordt papa en wil, uiteraard, zoveel mogelijk bij zijn kleine en partner zijn. Om zijn plek op te vullen zijn Digi Rast en Afronaut mee. En speciaal voor deze show is er nog iemand op het podium, Martijn. Hij is ongeneeslijk ziek en wil een show vanuit het oogpunt van de artiest meemaken. 

In 2016 heeft De Likt al indruk gemaakt op Breda Barst, en elementen uit die show zien we nu terug. De moshpits, het crowdsurfen (shout out naar de stoere knaap die bij hekkensluiter ´Shag en Halve Liters´ een jeugdherinnering voor het leven maakt door over ´al die handjes´ te surfen). Zelfs de broer van vocalist Jordy Dijkshoorn is er weer bij en draagt Jordy nogmaals over z´n schouders door het publiek, zodat Jordy zijn Rotterdamse rijmteksten aan de "tijgers en tijgerinnen in het publiek" kan voeren. Ook de dress code weer on point: dit keer draagt Jordy een witte, lakleren potloodventersjas. Het lijkt wel een reünie. Oké, de banaan die met snelheid van het licht het Valkenbergpark in wordt gegooid is nieuw. De Likt blijft verrassen. (ML)

De Likt

De zaterdagavond van Breda Barst wordt episch afgesloten door een naam die al twee jaar geleden geboekt was. Voor deze artiest is er in die afgelopen twee jaar tijd veel veranderd. Ze maakte kennis met het grote publiek, werd elfde bij het Eurovisie Songfestival en werkt veel samen met het andere jonge Nederlandse talent Froukje. Niemand minder dan S10 laat het Bredase publiek bouncen in de regen, terwijl de wasem uit haar mond de koude lucht vult. En zoals verwacht, is het gewoon een goede show. Deze prinses van de nacht neemt ons mee in een van haar laatste versies van deze show, want in begin 2023 komt haar nieuwe album uit. Een voorproefje van dit nieuwe album geeft S10 alvast met het nummer ‘Wat als niemand op mij wacht’. En ja, het belooft veel goeds voor dit nieuwe album. Ze benadrukt het zelf vaak genoeg, 23 april zal ze in AFAS live staan, en er zijn nog kaarten. Het zal zeker de moeite waard zijn om een uitstapje te maken naar Amsterdam dit jonge talent te zien, voordat het helemaal verloren raakt in de beroemdheid. (MB)

S10