Wat was er afgelopen zaterdag 25 januari weer veel te kiezen tijdens Cultuurnacht Breda met als thema ‘Verlang de nacht’. Bij 3voor12/Breda kozen we uiteraard voor de muziek en moesten alsnog harde keuzes maken. We gingen uiteindelijk langs bij De Nieuwe Veste, in de nieuwe Culturele Markthal aldaar waar ook Breda Barst een programma had, A-Broad en Studio Solo, Brack en het Chassé Theater. Een avond met nieuw talent, Bredase namen en Vlaamse toppers.

Klik op 'open' bij elke act als je meer wilt zien en lezen.

Vaness

+/- 18:15 uur De Nieuwe Veste

Het blok tussen half zes en ruwweg half zeven in de vandaag geopende Culturele Markthal in De Nieuwe Veste is ingeruimd voor een blok ‘Powervrouwen’, korte optredens in het midden van de grote hal, bij de houten trappen. We pikken enkele slam poetry gedichten mee door Lisette Ma Neza die samen met pianist Bob Clerx er wat bijzonders van maakt. Daarna is het de beurt aan de Bredase singer-songwriter Vaness om haar ‘newgrass’ te brengen, een mix van roots, folk (dark) roots en bluegrass.

Vaness

Verhalen vertellen, wil ze. Vaness in haar donkere kledij en zwarte hoed, met donkere stem. Op de achtergrond klinkt gebabbel, natuurlijk want we zijn in Breda. Maar ook niet gek middenin de nieuwe Cultuur Markthal in De Nieuwe Veste, mensen zijn nieuwsgierig en dat is goed. Vaness speelt ongestoord en is beweeglijk. Loopt op haar gemak een paar passen van de microfoon vandaan met een zelfverzekerde uitstraling. De teksten zijn niet altijd goed te verstaan, wat kan komen door de grootte van de ruimte en de afstand naar het publiek. En een kwartier is eigenlijk ook wat kort om echt verhalen te vertellen. (DH)

Vaness

Vaness

Rubah

19:00 uur Studio Solo

Rubah, dat is theatermaakster en zangeres Roxane Clijsen en producer Bram Schouw. Ze brengen in Studio Solo, Brams werkplek in A-Broad, de hele avond korte indrukken als showcase van ‘Volle Angst Vooruit’. We zagen eerder de sterke single met STEEV al voorbij komen. De ruimte doet industrieel aan, hoog en donker. Toetsen, een Rhodes en opnameapparatuur langs de wanden. Bankjes tegen de wand bij de deur, koptelefoons, de microfoon in het midden naast een houten xylofoon en andere attributen. De ruimte is nieuwsgierig makend ingericht…

Rubah

Clijsen begint deze eerste sneak peak sessie met het blazen van bellen in een groot glas water. Het geluid klinkt kraakhelder door de koptelefoons. De bubbels zullen tijdens het eerste nummer geregeld terugkeren als samples in je oor. Net als de zoem-zoem-zoem uit ‘Wait For The Sun’. Nederlands en Engels wisselen elkaar af in de intieme set. Roxane beheerst haar teksten, met zang en bewegingen. We zagen Rubah al eerder indruk maken met haar ambient mix van triphop, dance en soul, dit is weer een stapje verder. Stiekem wil je langer blijven, maar de volgende groep staat al klaar als de deur opengaat… En er is meer te ontdekken. (DH)

Rubah

Rubah

Famous Belcrum Recordings

19:15 uur A-Broad

Het begon allemaal met een gastoptreden bij Belcrum Beach. Inmiddels is het Bredase trio drie jaar verder en speelt de band in de A-Broadstudio tijdens de Cultuurnacht. Volgens de flyers die op de tafels liggen, is Famous Belcrum Recordings "zeer divers in de covers van de jaren ’80 tot en met nu."

Famous Belcrum Recordings

Inderdaad, alle cliché covers komen voorbij in het repertoire van het muzikale trio. Jammer, want deze band heeft duidelijk wel potentie om wat breder te gaan dan nummers die al grijsgedraaid zijn op de radio. Het samenspel van deze band is zeer goed: de gitaren en zang vullen elkaar perfect aan. De muziek gedijt goed in de huiskamer setting van de studioruimte. Deze huiskamer is goed gevuld. Niet gek, de A-Broad studio ligt in de wijk Belcrum. 

Halverwege de set vertelt zangeres Rosemarie dat ze normaal wel spraakzaam is, maar dat het vanavond niet zo lukt. Het lijkt inderdaad dat ze last heeft van zenuwen en dit haar zang wat beïnvloedt. Pittige nummers zoals ‘Shallow’ en ‘Back to Black’ komen niet helemaal soepel over, evenals in de instrumentale begeleiding van Brian en Ed. Tegen het einde van de set gaat het weer wat soepeler. Er worden wat uitdagendere kunsten verricht met de gitaren, met hier en daar een fout. Ze geven toe dat ze dit voor het eerst doen, dus het publiek heeft er vrede mee dat het niet perfect is. Tijdens de afsluitende cover ‘Rollercoaster’ zingt de hele zaal mee. (MB)

Famous Belcrum Recordings

Famous Belcrum Recordings

Famous Belcrum Recordings

Nikki Henskens

20:15 uur A-Broad

Nikki Henskens oogt als een vrolijk meisje met een gitaar, maar begint haar set in A-Broad met een duister, eigen nummer over moord en bloed. Ok, even wat anders dan de warme covers nog geen tien minuten hiervoor. De jonge singer-songwriter uit Kaatsheuvel vervolgt met ‘Airbag’ van Radiohead, dat ze een moeilijk nummer vindt, maar heel goed brengt. Famous Belcrum Recordings speelde daarstraks al een fijne versie van ‘Street Spirit (Fade Out)’, Radiohead is al aardig main stream geworden. 

Nikki Henskens

Nikki heeft een heldere, prima te volgen stem en goed gitaarwerk. Ze speelt vol overtuiging, ook bij haar eigen liedjes en dat is knap. Henskens speelt dan ook sinds haar achtste en had zelfs al tv-optredens bij The Voice Kids en andere programma’s bij RTL. De praatjes tussendoor vind ze niet zo interessant en ze is er niet zo goed in. Maar in zingen en spelen des te meer. Geen zoetsappige songs, maar met inhoud. (DH)

Nikki Henskens

Nikki Henskens

CandleBags

21:00 uur De Nieuwe Veste (Breda Barst)

Breda Barst presenteert tijdens de Cultuurnacht twee opkomende bands, waaronder CandleBags. "No non-sense rock met een vreemd en vuil kantje" dat is hoe deze Vlaams-Limburgse band zichzelf omschrijft.

CandleBags

“Belgen zijn wat trager, dus het duurt even.” CandleBags laat lang op zich wachten door een technisch probleem met het geluid. Ondertussen maakt zangeres Inge gebruik van deze tijd door over de band te vertellen, terwijl drummer Dirk laat zien hoe goed hij drumstokken kan balanceren op zijn kin. Het wachten wordt beloond: je wordt vanaf het begin meegezogen door de futuristische muziek van CandleBags. Het is moeilijk te omschrijven hoe de muziek klinkt. Het is zwoel en uitdagend. Aan de ene kant doet het erg denken aan elektronische muziek, terwijl het ook de hardheid van rockmuziek heeft. Dat is wat deze band zo bijzonder maakt, het blijft je verrassen. De basiselementen zijn duidelijk; een flinke echo op de stem, een duidelijke beat en gitaarsolo’s. 

Zangeres Inge doet halverwege de set er alles aan op het publiek naar voren te krijgen. ”Wij zijn helemaal uit België gekomen voor jullie, dus jullie mogen wel wat dichterbij komen.“ Het duurt even, maar uiteindelijk lukt het haar om het publiek te verleiden. Dit is tevens waar voor de muziek die deze band maakt. Het kost wat tijd, maar als je eenmaal er aan gewend bent, ontdek je dat het prachtig is. (MB)
 

CandleBags

Peuk

21:00 uur Brack

Geen kabaal vanuit Pier 15 dit jaar, maar daar weten de overburen van Brack wel raad mee. Ze nodigden Peuk uit. Ongetwijfeld na het zien van de overrompelende show op Breda Barst in de Spaanse Kraag in 2019. Peuk speelt buiten, in een helverlichte hoek van de oude Backer & Rueb fabriekshal waar nu Brouwerij Bliksem, Ramses Bier en Bredase Bomen er wat origineels van proberen te maken. Het geluid staat loeihard, je kunt al vanaf de Watertoren (en verder) horen dat Peuk furieus opent met ‘Gargamel’…

Peuk

BredaPhoto exposeert en BUT Filmfestival projecteert korte films op de vervallen muren van de halfopen fabriekshal. BUT vrijwilligers lopen rond in opvallende pakken. Niet carnavalesk, wel passend bij de alternatieve sfeer rond de vuurkorf. Peuk is de band en heeft ook goeie zin en beukt er stevig in. Net als op in de Spaanse Kraag een goed half jaar terug. Nele schreeuwt zich helemaal zoek op onweerstaanbare, harde muziek die doet denken aan Sonic Youth en Nirvana, met een sludgy, verleidelijke laag ook helemaal van nu is. Het publiek is enthousiast, wat de energie en inzet bij kneiters als ‘Skin It’ en ‘Manipulated Rats’ alleen nog maar verhoogt. Een verwacht, maar daarom niet minder verdiend hoogtepunt. Peuk oefent zelfs een nieuwe song, iets over “melt away your greasy eyes.” (DH) 

Peuk

Peuk

Peuk

Peuk

Peuk bij Brack - Cultuurnacht Breda 2020

Damé

22:00 uur De Nieuwe Veste (Breda Barst)

Naast CandleBags presenteert Breda Barst de band Damé tijdens de Cultuurnacht. De band is trotse winnaar van de Breda Barst kickoff 2019 en stond vorig jaar op het Amstel podium tijdens het festival. Gitaarpop, indierock en soul: deze Bredase band mengt het tot een eigen stijl. 

Damé

Door de vertraging van CandleBags moest Damé snel opbouwen. Het lijkt de band niet te benadelen, zangeres Daphne staat als een diva op het podium. Gelijk heeft ze. Haar krachtige stem is datgene wat de aandacht trekt binnen de muziek van Damé. De instrumentale ondersteuning van deze stem is daarentegen niet minderwaardig. Een sterke bas, zwoele gitaarsolo en een drum die alles netjes begeleidt.

Dat deze band geliefd is onder het Bredase publiek, is duidelijk. Zangeres Daphne vraagt of er iemand vier bier kan komen brengen, want door het gehaast is dit erin geschoten om zelf te halen. Eenmaal aan het einde van dit nummer verschijnen er twaalf biertjes voor de band. Het publiek luistert aandacht en blijft hangen, ook al is het al ver over de verwachtte eindtijd. (MB)

Damé

Filet Au Fonque

22:00 uur Chassé

Met Peuk nog schreeuwend en knallend in ons hoofd stappen we het Chassé Theater binnen, voor een afzakkertje bij Filet Au Fonque. Deze van oorsprong Bredase jazz/funk-band speelt in de foyer van het Chassé Theater. Die is om 22:00 uur zeer, zeer goed gevuld. Mensen zitten voor het podium aan tafeltjes, leunen op de bar, zitten op de grote roodfluwelen trappen of staan bijna tot aan de achterwand opgesteld. Is dit dé finale van Cultuurnacht Breda waar de stad voor uitloopt? Ja en nee.

Filet Au Fonque

Al snel in de set bedankt saxofonist Paul van de Calseijde Theo Maassen met een knipoog voor zijn voorprogramma. De cabaretier speelde drie avonden achter elkaar in het Chassé. Voor velen is Filet Au Fonque dus een bonus. Ooit kwamen ze alle zes uit Breda en omstreken, nu allemaal uitgevlogen, is de band blij om even terug te zijn. En een mopke jazz doet het natuurlijk altijd goed in Breda. De instrumentale funk-jazz-fusion van de zes is opgewekt en energiek en sluiten Cultuurnacht hier swingend af. Op andere plekken in de stad zijn nog afterparty's en ‘aftermatten’ in Mezz. (DH)

Filet Au Fonque

Filet Au Fonque

Filet Au Fonque

Filet Au Fonque