Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival: Breda Barst. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Dit artikel gaat over de zaterdag in de Spaanse Kraag met optredens van dirk., Peuk, Onmens, STAKE.

Dirk. op het randje van genialiteit

Branieschoppers, nerdrockers, noisepoppers en de Vlaamse Weezer. Noem het wat je wilt, maar het beestje heeft ook gewoon een naam: dirk. Met hun eerste album dat euh… ‘Album’ heet katapulteerde de band zich tot een liefhebberspositie in de Vlaamse underground. Nu in de Spaanse Kraag liggen de verwachtingen hoog.

Dirk

Die verwachtingen worden deels waargemaakt. Muzikaal is dirk. helemaal strak. Een fantastische band die fantastisch nummer na fantastisch nummer eruit knalt. Van ‘Waste’ tot ‘Milk’ en de vlijmscherpe ‘Gnome’ haalt dirk. de saus bij de buren uit de jaren ‘90. Skatepunk met pop en vleugjes noise erdoor gespeeld door vier gasten die spelen alsof we in hun oefenruimte staan. Hoogtepunt is wanneer een volle Spaanse Kraag ‘Fuckup’ staat te zingen. Circa tweehonderd mensen die ‘I only hate myself when I fuck things up, and I fuck things up all the time’ staan te zingen is zowel humoristisch als ontroerend te gelijk. 

Maar de show naast de muziek valt net niet onder de noemer geniaal. De spanningsopbouw is zichtbaar en voelbaar en het is wachten op het moment dat de Spaanse Kraag explodeert, maar het verwachte resultaat komt net niet. Het is voelbaar in het publiek maar ook de band wil er meer van. Misschien is dirk. net op het verkeerde moment gevallen. Desalniettemin een briljante band die een steengoede show weggaf. (DdW)

Dirk

Dirk

Dirk

Dirk

Peuk

Alternatief rockminnend België loopt weg met Peuk, hoog tijd dat Nederland omgaat. Grungy rock a la Sonic Youth, Nirvana en de jaren negentig met een sterke frontvrouw. Met bandleden die onder andere speelden in Evil Superstars en Millionaire en in een ander goed bewaard geheim, Heisa. 

Peuk

Peuk treedt aan met een machtig debuutalbum: 'Peuk'. Van 'Gargamel' tot 'Hangman' en aanstaande radiohit 'Cave Person', ze komen allemaal in een sonische wervelstorm voorbij. Power trio Dave Schroyen (ex-Evil Superstars), Jacques Willems (Heisa) en Nele Jansen neemt enkel in de rustigere delen van nummers en tussen nummers even relatieve rust. Grunge met sludge, noise-effecten en herkenbare poplijnen, wat een energie spat er van het podium!

Tel daar nog bij op het haast woedende gekrijs van Nele in contrast met haar zangpartijen en de onderlinge chemie en je weet dat je een van de sterkste acts van deze editie van Breda Barst hebt gezien. Dat weet het publiek ook en begint zelfs mee te klappen aan het begin van 'Endless Spark'. En misschien onbekend, aan het eind start ook een kleine pit. Een beetje energie teruggeven voor de onstuimige kracht die op het podium staat. (DH)

Peuk

Peuk

Peuk

Onmens

De Belgische rave scene kwam ten val en daarop volgend ontstond Onmens. Een duo dat leven in de elektronische muziek pompt, en hoe. Hard en meedogenloos. Invloeden vanuit techno, hardcore, noise en punk laten de Spaanse Kraag trillen. Laat alles gaan, laat los: het maalt toch niet uit. Je kijkt naar een compleet gestoord duo. 

Onmens

Het duo Kasper Van Esbroeck en Sigfried Burroughs verzorgen hun eigen aankondiging: “Wij zijn Onmens en maken rare liedjes!” Vanaf het eerste moment is het aan met Onmens, snoeiharde beats gepaard met theatrale zang vliegen je om je oren. Er is flinke interactie met het publiek, van een ballon tot aan intens (oog)contact met een van de festivalgangers wat eindigt tot een soort van omhelzing.

De high five gaat naar de jongste fan links vooraan het podium, vlak naast de box. Bij het podium is het dringen en een korte moshpit is het gevolg waarbij er ook wat over de grond wordt gerold. Misschien volgt het publiek Sigfried, die ligt soms languit op zijn rug op het podium. Gitarist Kasper knalt er op los met zijn gitaar en zorgt voor een flinke bak teringherrie. Onmens heeft een hele vette set, helemaal niet raar, maar juist heel dik. (KV)

Onmens

Onmens

Onmens

Onmens

STAKE

STAKE maakte eerder met zware sludge metal al naam en furore in thuisland België en Europa als Steak Number Eight. Ze verkochten bijvoorbeeld ook Mezz uit. Zanger en gitarist Brent Vannestes oudere broer overleed een paar jaar geleden en dat markeerde het einde van Steak Number Eight. Dit jaar kwam de band terug als STAKE en brengt in november het debuut uit: ‘Critical Method’.

STAKE

STAKE pakt uit in Breda, er vliegen geregeld vonken ‘pyrotechnics’ ofwel vuurwerk vanachter de versterkers. Leuk voor de show, maar dat is niet per se waar het publiek op afkomt. De mensen vlak voor de neuzen van Brent Vanneste en band wil headbangen op de zware, lekkere sludge en helemaal losgaan in de pit als STAKE de post metal chaos loslaat. Vanneste buldert en krijst, STAKE dendert dreigend op je af. Het publiek levert gretig de laatste restjes energie op zondagavond in, al even onstuimig en ongeremd als STAKE op het podium. Met andere woorden: een ideale afsluiter voor de Spaanse Kraag. (DH)

STAKE

STAKE

STAKE

STAKE