Donderdag 14 februari markeerde de terugkeer van Onderstroom Breda, muziekcultuur met een rauwe rand, in Breda. Organisator JD Rozendaal nodigde de band Uma Chine uit, het podium van Sound Dog was het decor. Omdat de band in een lange file vanuit thuisstad Gent belandde, mocht DJ Kuriosa vooraf nog wat langer zijn funky disco platen draaien.

Uma Chine is de band van Nele de Gussem. We zagen De Gussem al eerder in Breda, met andere bands als Maya’s Moving Castle en Future Old People Are Wizards (ook bij Onderstroom Breda). Het titelloze debuut van de band verscheen deze week, gisteren was de presentatie in de Handelsbeurs in Gent. Voor het album van Uma Chine, human machine, schreef ze alle teksten en composities, waarbij direct de sterke en magische samenzang van de drie stemmen opvalt. Nele wordt op het podium geflankeerd door tweelingzussen Rana en Sherien Holail. De band bestaat verder uit bassist Nils Vermeulen, toetsenist Gilles Vandecaveye-Pinoy en drummer Simon Raman. 

Samen maakt deze jonge band en ‘menselijke machine’ een veelzijdig geluid dat moeilijk te vangen is en tegelijkertijd betovert. Je hoort synthpop, psychedelische folk, jazz en funk en altijd die drie zwevende, mooie stemmen. Geen klassieke popliedjes met coupletten en herkenbare refreinen, maar een groter geheel van zorgvuldig opbouwende composities waarin het fijn verdwalen is. Het catchy ‘Screens’ komt wellicht nog het dichtst bij een klassiek popnummer. De gelaagdheid van de stemmen, vervormde elektronische gitaren en synths en de originele wendingen binnen de songs zorgen voor continue spanning en uitdaging. Een heel bijzonder optreden.

Wij zijn sowieso blij dat Onderstroom Breda terug is om bijzondere optredens zoals deze te delen! De volgende is op 20 maart met Throw Down Bones uit Italië.