Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival: Breda Barst. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Dit artikel gaat over de zaterdag op het Amstel podium, met optredens van RUV, Johnny Jester, Fata Boom, Tape Toy, Blackwave., Indian Askin en Goose.

RUV opent Amstel Stage met keiharde rock

Noem het hardrock, noem het grunge of toch liever bluesrock. RUV is van alle markten thuis. Begin dit jaar bracht de band uit Enschede het nieuwe album ‘U' uit en tourde de afgelopen maanden door Nederland om iedereen de nieuwe nummers ten gehore te brengen. De laatste tussenstop: het Amstel podium van Breda Barst. De band was er klaar voor om voor de tweede keer dit jaar, na hun sterke optreden tijdens de Cultuurnacht, het Bredase publiek opnieuw kennis te laten maken met alle stijlen die de mannen te bieden hebben. 

RUV

RUV knalt er hard in om het publiek wakker te krijgen. Het is 14:30 uur en het publiek lijkt nog niet echt mee te gaan met de uptempo nummers. Toch laat de band zich hierdoor niet uit het veld slaan en gaat op hetzelfde tempo door. Hoewel ze een aantal langzame nummers in het repertoire hebben, valt het op dat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van snel gitaarspel en drums. De passie voor muziek straalt van het podium af en de band gaat helemaal op in de setlist, de bandleden kijken het publiek niet eens in. Hierdoor lijkt het alsof ze zichzelf vergeten voor te stellen. De eerste interactie met het publiek is pas na twintig minuten, wanneer zanger Jeroen Nielen zichzelf en de band toch nog voorstelt.

Bij het nummer ‘Satellite’ komt er een beetje beweging in het publiek. Een klein kind springt even mee en rockt er lekker op los. Ook een vader met een kindje op de nek kan niet meer stil blijven staan. Echter blijft het bij de meesten toch bij het knikken van het hoofd. Ondanks het weinige publiek dat er staat, komt er wel een groot applaus voor de band. Dit heeft RUV na deze show ook zeker verdiend. (TG)

RUV

RUV

RUV

Johnny Jester

Alternatieve rockband Jonny Jester won de Breda Barst Kick-off en verdiende zo een plekje op het hoofdpodium. Tel daarbij op dat RUV graag wilde ruilen van plek en je speelt zomaar om 15:35 uur in het Valkenbergpark. Johnny Jester gaat voor de live-ervaring. Eens kijken of dat vandaag weer gaat lukken. De drie spelen nieuwe nummers of bestaande nummers in een nieuw jasje, want de eerste EP komt eraan en ze willen de tracks al live brengen. 

Johnny Jester

Johnny Jester haalt inspiratie bij veel bands: van Kings of Leon en Kensington tot The Black Keys, All Them Witches, Muse en Nothing But Thieves, ja zelfs bij King Gizzard And The Lizard Wizard. Wat je hoort, is vooral veel Kings of Leon invloeden en een paar nummers waarbij de blues van Black Keys worden aangetikt. Dat komt voor een groot deel door het stemgeluid en de zang van zanger en gitarist Bandy Huijgers, die klinkt gewoon heel veel als Caleb Followill. Het is ook niet erg om stadionrock te willen maken, al oogt de band wat statisch en mag de sound wel iets spannender dan alleen pure gitaarrock. Pas aan het eind van de set komen er wat extra effecten via een drumpad erbij. Het slotnummer toont potentie. Huijgers benoemt de ruimte tussen hem, bassist Ron van Genechten en drummer Lars Bouwman en het publiek dat toch aardig wat grasveld bevolkt. "Ik weet dat het een wandelpad is hiervoor, maar kom gerust dichterbij." Dat werkt, net als het iets gevarieerder geluid van de laatste twee songs. (DH)

Johnny Jester

Johnny Jester

Johnny Jester

Johnny Jester

"Chicks en dicks" in Valkenberg met Fata Boom

Zin in een dansje? Dan zit je dus goed bij Amstel Stage met Fata Boom. In 2016 geboren vanuit liefde voor hiphop. Een extravagant voorkomen, het duo gewapend met schmink en tierelantijn, maar laat dat geen afleiding zijn. Pull vooral geen Houdini, maar blijf deze act uitzien, want je bent gegarandeerd van show, lekkere beats en sexy moves. 

Fata Boom

Nomnomnom, licky, licky, lik je vingers af voor Fata Boom, show gegarandeerd! Op het podium verschijnt een uitgesproken duo. Pruik, geschminkte gezichten, opzwepende beats - want laten we vooral de beatmaker en bassist op de achtergrond niet vergeten - en raps vliegen je om je oren. Fata Boom laat Breda dansen. Bij aanvang een twijfelachtige beweging in het publiek, maar bij de laatste drie nummers staat het publiek mee te dansen en te twerken. Het zingende duo steelt de show. Leuk om naar te kijken en lekker om op te dansen. “Chicks en dicks” in het Valkenberg: lekker opzwepend sexy en lekker vunzig met een knipoog. (KV)

Fata Boom

Fata Boom

Fata Boom

Tape Toy

De springerige popsongs van Tape Toy uit Amsterdam laten je bruisen. Terug naar je fuif met aanstekelijke melodieën met jaren ’90 klanken op het Amstel Stage. Lekker gestoord uit je dak gaan dus. Geinige gekke dansjes doen en kletsen tussen de nummers door. Dat past wel bij de setting, gewoon doen waar je zin in hebt, wat je leuk vindt. Want wat is er nou leuker dan zaterdag op het hoofdpodium staan van Breda Barst?

Tape Toy

De band stond eerder al op onder andere Zwarte Cross, Paaspop, Oerol, Central Park, Zomerpop en komt net terug van Appelpop. Daarnaast stonden ze in het voorprogramma van Skunk Anansie en zijn ze uitgeroepen tot 3FM talent. Een flinke lijst dus. Als je in het voorprogramma van de Britse rockband van frontvrouw ‘Skin’ staat, verwacht je misschien een gelijksoortige muziekstijl, maar uiteindelijk blijkt Tape Toy vooral vrolijke, speelse muziek te zijn. Macarenadansjes door gitariste Roos die tussendoor vrolijk rondhuppelt en daarnaast de zanglijn samen met Wesley verzorgd. Het enthousiaste werkt aanstekelijk bij het Bredase publiek en heeft het duidelijk naar zijn zin. Die omschrijving bubble-grunge past dus wel bij de catchy songs met een ’90 randje. (KV)

Tape Toy

Tape Toy

Tape Toy

Tape Toy

Blackwave.

De Belgische hiphoppers van Blackwave. gaan hard. Vorig jaar nog een knaller op Ik Zie U Graag in Mezz, dit jaar stonden ze onder andere op het hoofdpodium van Pukkelpop. Ze geven altijd een fijne show met een grote band, gastoptredens en een positieve vibes met catchy knallers als ‘Big Dreams’, ‘Whasgood?!’ en ‘Hands Up!’ Eens kijken of ze dat ook lukt op de vroege zaterdagavond om kwart over zeven.

Blackwave

“Ain’t I good enough for you?” Rappers Will en Jay lijken in de derde retefunky en groovy track bijna een retorische vraag te stellen, Breda is dan nog niet helemaal mee. En dat na een lekker lome start met kneiters ‘Big Dreams’ en ‘Hands Up’. Goed, er is heus wel applaus, maar een goeie hiphopshow vraagt méér mensen. Blackwave. brengt relaxte tracks, met live band mét blazers. Zelfs een urgent nummer over plastic soep en vluchtelingen is nog smakelijk. Naar mate de set vordert, wint nog Blackwave. wel wat support met meeknikkende koppies en een stel springende en dansende mensen vooraan. Goeie swang. (DH)

Blackwave

Blackwave

Blackwave

Blackwave

Indian Askin laat het publiek dansen

Indian Askin is terug voor nog een rondje, letterlijk want het tweede album dat dit jaar uitkwam, de opvolger van debuut 'Sea Of Ethanol', heet 'Another Round'. Na vrijwel continu touren in 2016 en 2017 met grote festivals en internationale optredens is de zelfbenoemde psychedelische nu-punk band bijna rond met de zomerfestivals en klaar voor een flinke najaarstour. De clubshow in Mezz Kleine Zaal op 22 november is al uitverkocht. 

Indian Askin

Nog voordat de band begint te spelen, hebben veel mensen zich voor het podium verzameld. Het is duidelijk dat Indian Askin populair is en veel mensen willen genieten van de jaren ’90 psych-rock die nu op de Amstel Stage te vinden is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iedereen vanaf het eerste nummer meegaat in de muziek en niet meer stil kan blijven staan. Er wordt flink gedanst en na iedere song volgt een luid applaus. 

Indian Askin is vanavond vrij statig. Er gebeurt weinig op het podium en alleen zanger Chino Alaya springt heen en weer met zijn gitaar en pompt er de ene solo na de andere uit. Voor bezoekers die Indian Askin nog niet vaker hebben gezien is dit misschien soms iets te veel van het goede, maar voor de diehard fans is dit een van de signatures van de band. Er moet wel toegegeven worden dat Indian Askin muzikaal gewoon goed in elkaar zit en wederom bewijzen dat ze een plek op het hoofdpodium van Breda Barst waard zijn. (TG)

Indian Askin

Indian Askin

Indian Askin

Indian Askin

GOOSE brengt Breda aan het swingen

Hoe breng je ravers en rockers samen op een festival? Daar heeft de Belgische electrorock band GOOSE een antwoord op. De muziek is swingend en tegelijkertijd hard, wat vanaf het eerste album ‘Bring it On’ in 2006 merkbaar was. Geïnspireerd door Daft Punk en The Prodigy is het gegarandeerd feest. Vandaag stonden de mannen als afsluiter van de zaterdag op de Amstel Stage om ook hier een feestje te bouwen en de warmte op het veld terug te brengen. 

GOOSE

Zonder aankondiging komen de mannen van GOOSE het podium op. Ze nemen plaats achter hun instrumenten, terwijl zanger Mickael Karkousse het publiek opzweept met enkele lovende woorden. Dit belooft wat voor de rest van de show. De muziek knalt er lekker in, terwijl steeds meer mensen richting het podium komen. Het gehele veld staat gevuld en het is dringen om overal tussendoor te komen. Wie de band van dichtbij wil bekijken, had er ruim van tevoren al moeten staan. Het is de afsluiter van de dag en veel mensen hebben naar dit moment uitgekeken. 

Dit heeft ook te maken met de energie die van het podium straalt. De mannen swingen mee met hun eigen muziek, headbangen en blijven geen moment stilstaan. Het kan daarom niet anders dan dat iedereen op het veld ook meedoet. Het is lang geleden dat een band zoveel applaus en gejuich heeft gekregen op Breda Barst en GOOSE mag daarom ook als een van de betere afsluiters ooit genoemd worden. (TG)

GOOSE

GOOSE