Op zaterdag 26 januari 2019 was Cultuurnacht Breda voor het eerst op zaterdagavond te beleven. Daarom koos de organisatie voor het thema Saturday Night Fever voor deze elfde editie, met onder andere een grote verlichte dansvloer op de Grote Markt. En veel, heel veel, optredens, poëzie, tentoonstellingen en dans. Wij zochten vooral de muziek op. Lees en beleef ons verslag van o.a. Rogier Telderman, The Girl Who Cried Wolf, Piece Of Eden, Stince, Big Horns, Flora Sculler, RUV, Red Valley en SPIRITBOX.

Rogier Telderman - Podium Bloos

We zijn ruim op tijd in Podium Bloos en kunnen mooi één van de twee uitvoeringen van de indrukwekkende dansvoorstelling ‘Engel’ van Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadseater meemaken in de grote zaal. Om iets na half acht begint daarna de Bredase pianist Rogier Telderman aan zijn ‘TELDERMAN Miniatures’, een improvisatie set van zo’n twintig minuten.

Klik op 'open' om verder te lezen.

Hij vertelt vooraf dat hij op dit moment vooral huiskamerconcerten speelt en dat ze die setting proberen na te maken in Bloos vanavond. Is het improvisatie, of zijn het ideeën voor toekomstige composities? Telderman-volgers herkennen vast zijn signatuur en stijl, de miniaturen gaan van luchtig naar serieus en van klassiek naar meer jazzy klanken. Het derde nummer, zo zegt Telderman, is niet van hemzelf, maar een eerbetoon aan componist Michel Legrand die gisteren overleed. (DH)

The Girl Who Cried Wolf - Breda Barst op Stek

Na een jaar pauzeren, is Breda Barst weer terug op Cultuurnacht Breda en vanavond heeft het popfestival een mooi podium op Stek. Jammer genoeg regent het om kwart over acht stevig. Maar wie dat wil doorstaan, heeft aan het Antwerpse The Girl Who Cried Wolf, met Bredanaar Casper Heijstee van MacSwordfish op effecten, bas en gitaar, een zeer stemmige gangmaker.

Klik op 'open' om verder te lezen.

Het geluid is erg goed, ondanks de buitenlocatie die sfeervol is belicht met vuurkorven naast het podium. The Girl Who Cried Wolf maakt donkere, dreigende indierock, door sommigen doom pop genoemd. Lange nummers met een vaste basistoon die voortstuwt, die soms luid en tierend doortrekt. Zangeres Heleen Destuyver verstrekt die trip met een stem die daar uitstekend bij past. Voeg daar toetsen, effecten, een viool, en een gitarist met veel pedalen en variatie aan toe en je krijgt een mooie ervaring. (DH)

The Girl Who Cried Wolf

Piece of Eden - A-Broad

Het is iets na half negen als broer Jelle (gitaar) en zus Maartje (zang, ukelele) de Vries het sfeervolle podium van A-Broad betreden. Het aanwezige publiek geniet van een (speciaal) biertje en krijgt, op enkele eigen nummers na, een half uur pop/rock covers van onder andere: Imagine Dragons, Vance Joy en Ed Sheeran voorgeschoteld. Piece of Eden in adamskostuum is aangenaam en vermakelijk.

Klik op 'open' om verder te lezen.

Jelle toont zich een behendig gitarist en Maartje zingt loepzuiver. Bij de eigen nummers van de band Piece of Eden, waar het duo deel van uitmaakt, die vanavond gespeeld worden, is de clichématige vergelijking met een band als Paramore snel gemaakt, maar gelukkig doet Maartje dat zelf al. “Het volgende nummer is ‘The Only Exception’ van mijn favoriete band en grote inspiratie Paramore!”. Bij het toegift verruilt Jelle de gitaar voor de leadzang en komt Davy Knobel het podium op. Samen spelen ze een nummer van hun band Outside Revelation, wat klinkt als grunge zoals het in de jaren negentig bedoeld is. Al met al een prima begin van deze editie van de Bredase Cultuurnacht. (JV)

Stince - Poppodium Phoenix

Om negen uur staat Stince, met invaldrummer, klaar in Poppodium Phoenix om een vol uur te knallen. De workshops hoopdance en free hooping zijn net voorbij, de hoepels blijven nog even liggen.

Klik op 'open' om verder te lezen.

De jonge band Stince heeft jazz als basis en uitgangspunt, inclusief blazers, maar probeert verder zoveel mogelijk vrij te zijn en maakt cross-overs naar andere genres. Voorop staat het spelplezier, waarbij zangeres Bernice van Klooster het stralende middelpunt is. Haar zang, bewegingen en emoties zijn zó goed. Ook bassist Terrence Kappar en gitarist Jelle van Steen zijn in vorm vandaag. We zien alweer een energieke, vrolijke set van Stince. Jammer dat de grote zaal van Phoenix niet nog wat voller is, deze act heeft heel veel potentie. (DH)

Big Horns - Electron

Big Horns

Big Horns

Big Horns

Flora Sculler - A-Broad

Terwijl de regen buiten met bakken naar beneden komt, stapt Fleur van Zuilen a.k.a. Flora Sculler om half tien het podium van A-Broad op. Fleur kennen we al als zangeres en gitariste van de punkrockband March, maar solo onder haar pseudoniem Flora Sculler hebben we haar nog niet vaak gezien. Vanavond brengt ze een aangename mix van eigen werk en covers, afgewisseld met een flinke dosis fuck you

Klik op 'open' om verder te lezen.

“Gisteren speelden we met de band in Leuven in een stinkende punkkroeg en binnenkort doen we het voorprogramma van de Heideroosjes in Brussel. Dan is het hier maar een nette bedoeling met jullie lampjes en jullie jasjes!” Nummers van onder andere Misfits en No Use For A Name passeren de revue. Fleur zingt krachtig en rauw, en schopt het aanwezige publiek maar al te graag tegen de schenen. “Is het soms te hard voor jullie singer-songwriter volk? Nee? Nou, bouw maar eens een moshpit dan!” Die moshpit komt er niet, de akoestische punk van Van Zuilen werkt ontwapenend, staat haar verrassend goed en heel A-Broad ligt aan haar voeten. (JV)

RUV - Breda Barst op Stek

RUV verheft warm-dansen tot Olympische Sport. Ook al is het verrekte koud, de driekoppige band uit Enschede gaat voor goud. RUV, bestaande uit Ruud Gielen (drums), Jeroen Nielen (zang, bas) en Jim Zwinselman (gitaar) heeft een drukke maand achter de rug. Begin januari traden de heren tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen onder andere op bij de legendarische 2 Meter Sessies en afgelopen week kwam de nieuwste single ‘Echoes’ uit. Vanavond spelen ze iets na tien uur op het bijzonder sfeervolle Breda Barst buitenpodium bij STEK. 

Klik op 'open' om verder te lezen.

De band brengt dynamische rock vol stevige riffs en slimme pop-hooks, zanger Jeroen gooit zijn stem zo nu en dan heerlijk in de overdrive en elke klap van drummer Ruud is raak. RUV straalt vollebak plezier en energie uit, “We gaan een beetje dansen om het warm te krijgen, dames en heren!” dirigeert gitarist Jim. Het reeds dansende publiek schakelt een versnelling hoger en iedereen lijkt te vergeten dat het eigenlijk absoluut geen weer is om gezellig buiten naar een band te gaan staan kijken. Graag zien we de Enschedeërs snel weer terug in Breda, bij voorkeur in de goudgele gloed van een ondergaande avondzon tijdens Breda Barst. (JV)

RUV

Red Valley - Podium Bloos

Red Valley heeft in haar prille bestaan al menig festival aangedaan, won de Scholieren Band Battle 2018 en speelde vorig jaar zelfs op Breda Barst. Om half elf beginnen Jesse Schut (bas, zang), Soof Zisis (gitaar, zang) en Dico Bak (drums) aan hun optreden in de foyer van Podium Bloos. De jonge band schakelt in haar uitgestrekte nummers moeiteloos tussen een variëteit aan muziekstijlen, van psychedelische blues tot funky rock die doet denken aan de vroege Red Hot Chili Peppers.

Klik op 'open' om verder te lezen.

Toch weten de jongens een eigenwijs Red Valley-sausje over de verschillende ingrediënten te gieten, wat de muziek tot een smaakvol geheel maakt. Voor zover we dat kunnen horen tenminste, want het geluid bij Bloos is niet erg verfijnd. De drums staan erg hard en de bas lijkt zo nu en dan te verzuipen in de ruimte. Dat is jammer, want de band is rete enthousiast en doet enorm haar best om de goedgevulde foyer te laten proeven van wat pop-up restaurant Red Valley zoal te bieden heeft. Wíj schuiven in ieder geval graag nog eens aan. (JV)

 

SPIRITBOX - Goedzooi X Tussentijd (Breda's Museum)

SPIRITBOX in een expositieruimte van het voorheen Breda’s museum, het past goed. Je moet wat zoeken en moeite doen om er te komen en dat geldt ook een beetje voor de muziek van alternatieve indierock band SPIRITBOX. Frontman Hans Meertens vertelt dat ze de hele dag gewerkt hebben aan het geluid en vanwege de ruimte kiezen voor een iets ingetogener set. Ze spelen liefst vier sets van een half uur vanavond, wij haken om half elf aan. Vlak voor aanvangen: “Het zijn veelal verdrietige liedjes.”

Klik op 'open' om verder te lezen.

De ruimte is passend aangekleed. Aan de muur hangt concept artwork voor het debuutalbum ‘Milk’ dat dit jaar gaat verschijnen. De muziek (en het artwork) is donker, macaber zelfs, in het minimale licht. Openingsnummer ‘Haunted Man’ gaat over spoken en heeft spookachtige, galmende effecten op de gitaar en Hans’ donkere stem. Aankomende single ‘Doris’ en huidige single ‘Rivals’ bereiken datzelfde effect. Bijzonder is ook ‘Spiritbox’, over de altijd knagende twijfel, zelfs als je iets zeker weet. Teksten die misschien niet meteen aankomen, maar wel gelaagd zijn. Lange nummers die de tijd nemen om op te bouwen, met steeds een donker indie, new wave of postrock gevoel. Het samenspel heeft een dynamiek die klopt, waarbij de twee gitaristen elkaar nooit in de weg zitten. Misschien wat ingetogener dan normaal, SPIRITBOX kruipt ook in deze setting diep onder je huid. (DH)