Vrijdag 17 mei namen vijf bands het in café Bel Air tegen elkaar op in de jaarlijkse Breda Barst Kick-Off met als inzet spelen op Bredaas mooiste festival. Damé, Rockford en Johnny Jester waren voorgeselecteerd, daarbij voegden Pandora's Key en After Rehearsal zich na een poll op Facebook.

De Bredase symfonische metalband Pandora’s Key opent en brengt meteen sfeer en een overtuigende podiumpresentie. Deze metalheads spelen strak en met uiterlijk plezier, met zangeres Kelly prominent vooraan. Lange nummers, die staan als een huis. Voor het slot versterkt Nick Brouwer van Terradown de band op het podium. Zijn diepe grunts voegen echt wat toe. Pandora's Key won eerder de Doe Maar Vet bandwedstrijd in Etten-Leur. Zijn ze nu ook de winnaar? Zou zomaar kunnen, al is het de vraag of de jury het ziet zitten in symfonische metal.

Als tweede speelt After Rehearsal, een rockband uit Sprundel en Etten-Leur. De vier brengen meerstemmige poprock en zijn erg dankbaar voor de fans die hen via de Facebook pollactie naar deze Breda Barst Kick-Off brachten. Het geeft ze meteen een sympathieke uitstraling en de band speelt de nummers met veel plezier. Alleen zijn de songs net niet memorabel of catchy genoeg om echt aan te slaan. Pas bij het laatste nummer komt After Rehearsal echt goed los.

Het Bredase Damé is duidelijk een maatje of twee te groot om in de voorrondes van Breda Barst te spelen. De vierkoppige band rond singer-songwriter duo Daphne Felipie en Alan Mascott speelt lekkere festivalmuziek: gitaarpop met een indie randje. De uitstraling is sterk, vooral die van frontvrouw Daphne. Lichte liedjes met een goeie vibe. De cover van Prince ‘I Could Never Take The Place Of Your Man’ is altijd tricky en maakt het vanavond helemaal af.

Damé

Power rocktrio Rockford uit Breda bestaat bijna één jaar en speelt nu al in de Breda Barst Kick-Off. Niet vreemd, want de band bestaat uit ervaren muzikanten Niels Schmitz (Cape), Arthur van den Acker (WhYne) en Patrick Ripzaad (The Exploding Shetland Ponies). Bassist Reijer van Kasteren (Cape) vervangt vanavond Arthur en sluit met zijn sound naadloos aan op het geluid van Rockford. Dat geluid lijkt ook wel wat op Cape, verankerd in de jaren negentig richting grunge en de power/stoner rock van Queens Of The Stone Age. Sterk optreden, alleen verwachten wij dat Damé met de winst naar huis zal gaan.

Afsluiter Johnny Jester uit de omgeving van Tilburg heeft er veel zin in en heeft veel fans meegenomen. Ze halen inspiratie bij bands als Kings Of Leon en Kensington en inderdaad: zelfs zanger en gitarist Bandy Huijgers klinkt als Caleb Followill van Kings Of Leon. De jongens hebben groove, maar de rocknummers bieden vrij weinig afwisseling of variatie. De jeugdige moed en energie van de fans zorgen echter wel voor een onderhoudende set. Al voor de bekendmaking lijkt de uitslag wel bekend.

Na kort juryoverleg maakt Rinus de Weerd de uitslag bekend. Het niveau lag hoog vanavond. De publieksprijs gaat naar Johnny Jester en Damé krijgt de juryprijs. Zij zullen aantreden op het hoofdpodium van Breda Barst, in het weekend van 14 en 15 september.