Komend weekend, zaterdag 15 en zondag 16 september kun je weer naar Bredaas mooiste festival: Breda Barst. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. We geven je graag tien tips, netjes verspreid over de twee dagen, zodat je een beetje weet waar je aan toe bent! Alsof je dat nog niet wist.

Myllie & The Tunes

Myllie & The Tunes opent Breda Barst en dat vindt de ‘Bredase Amy Winehouse beslist geen straf, vertelde ze in een interview met ons: “Je hoort vaak dat het iets negatiefs is om een festival te openen... Ik vind juist het tegenovergestelde: de mensen die daar dan al staan, zijn sowieso geïnteresseerd in muziek. Als je die overwint dan zijn het fans voor het leven.” Daarnaast is het nog een verrassing met welke opstelling ze gaat spelen. Een aanrader, zaterdag 15 september om 14:30 uur op het Amstel podium.

The Martial

The Martial heeft net zijn debuut EP uitgebracht en speelde afgelopen donderdag in De Melkweg als voorprogramma van de Amerikaanse Ashley Campbell. Reken maar dat de jonge countrypop muzikant Mart van den Bighelaar gaat vlammen met zijn band. Zaterdag om 17:30 uur op het Future Stage.

EUT

Net voordat debuutalbum ‘Fools For The Vibes’ uitkomt (begin oktober) speelt EUT op Breda Barst. Je hoeft het album dus nog niet te verwachten bij de merchandise. In maart maakte de band met bandleden van het Conservatorium in Amsterdam alvast een goeie beurt in Mezz. Alternatieve (post)pop liedjes met een dikke knipoog naar de nineties. Komt dat zien! Zaterdag om 19:15 uur op het Amstel Podium.

Everlast

Erik Schrody, beter bekend als Everlast, is de grootste naam op Breda Barst dit jaar. Je kent hem wellicht van rapformatie House of Pain, maar de inwoner van Los Angeles is na het uiteenvallen van die groep al tijden bezig met zijn singer-songwriter carrière. Met een splinternieuw album ‘Whitey Ford’s House Of Pain’ dat deze week uitkwam en dus een hoop nieuwe, eerlijke songs, zijn wij benieuwd wat Everlast gaat brengen (na zijn optreden in Mezz in 2015). Zaterdag, 20:35 uur op het Amstel Podium.

BARST

Een band met de naam BARST op Breda Barst. Het klinkt als een droom. Of de band uit het Belgische Halle net zo toegankelijk is als het gratis festival in het Valkenberg park? Dat valt nog te bezien, de bio heeft het over ‘Wahnsinnsmusik’ en de albums verschenen op het Consouling Sounds label dat loeizware, meeslepende acts als Amenra en The Fifth Alliance uitbrengt. Kortom, voor fijnproevers, zaterdag om 20:45 uur in de Spaanse Kraag.

SONS

Eén van de winnaars van Studio Brussels ‘Nieuwe Lichting’ in 2018, opener op de main stage van Rock Werchter, een uitverkochte clubtour dit najaar en een optreden in de grote zaal van de Brusselse AB in mei 2019… Het is dit jaar hard, heel hard gegaan voor de vier Belgische garagerockers van SONS, wiens muziek ook driftig hard gaat. Buitenkansje in de Spaanse Kraag! Zondag om 17:10 uur.

Millionaire

Nog een band die op Rock Werchter dit jaar de show stal. Sinds de comeback van de band rond gitaarheld Tim van Hamel in 2017 is het één succesreeks geweest om ‘u’ tegen te zeggen. Met een tas vol hits van jaren terug én nieuw funky en freaky werk van het terugkeeralbum ‘Sciencing’ is dit hét optreden om naar uit te kijken op de Breda Barst zondag op het Amstel Podium, vanaf 19:10 uur.

La Jungle

De Spaanse Kraag heeft dit jaar weer een sterk bezette Belgische line-up. Sterk bezet omdat er véél zuiderburen staan, maar ook omdat je er véél kwaliteit kunt zien die je misschien nog niet kende. La Jungle is zo’n voorbeeld. 3voor12/Zeeland omschreef het optreden van het duo in Bergen op Zoom in januari al als “het geflipste wat je dit jaar gaat zien” en ook in België heeft La Jungle een stevige reputatie. Techno, kraut, trance, noise, rock. Te zien in de Spaanse Kraag, op zondag vanaf 20:10 uur.

There There

There There, de alternatieve Bredase indierock band is één van de initiatiefnemers van December Tapes, dat deels verantwoordelijk is voor de programmering van het Future Podium. Niet zo gek dat de band dan zelf headliner is op zondag, vanaf 21:25 uur? Aan de andere kant bouwt There There al jaren aan zijn perfecte sound en is het een zeer goede keuze om Future Stage af te sluiten met een krachtige live band uit Breda, die we je graag aanraden.

Equal Idiots

Het duo van Equal Idiots uit België speelt toch bijna een thuiswedstrijd, want hun thuisstad is Hoogstraten. Het zou ons weinig verbazen als de vaste bezoekers van Surf & Turf op zondagavond, zo rond kwart voor tien de Spaanse Kraag weten te vinden: de garagepunk en surfrock van Equal Idiots is catchy en dansbaar. Het is een van de laatste optredens voordat het duo nieuw werk gaat opnemen. Dat wordt gegarandeerd feest!