Het debuutalbum van The Martial is een feit. Om dit te vieren stond Mart van den Bighelaar samen met band op 31 augustus in De Avenue om zowel de nummers van EP ‘The Martial’ als covers en oudere nummers ten gehore te brengen. Een feest dat niet zonder een support act kan. Dus stond The Young River in het voorprogramma.

The Young River opent de feestelijke avond. Deze jonge band heeft nog geen eigen album, maar wel een volle setlist voor vanavond. Hieronder vallen ook een aantal covers, waaronder ‘All The Small Things’ van Blink 182 en ‘Africa’ van Toto. Twee compleet verschillende nummers, die de show wel goed omschrijven. Het ene moment is de muziek richting de poppunk, het andere moment meer richting country. Vooral laatstgenoemde komt geregeld terug met de klassieke melodieën en ook de banjo geeft een landelijke sfeer. De mannen springen op het podium, klappen mee met hun eigen liedjes, beïnvloed door onder andere Keith Urban en Florida Georgia Line en proberen het publiek ook zoveel mogelijk mee te laten doen. Dit lukt echter pas aan het einde, als de band nog een keer vraagt of het publiek zin heeft in The Martial. Als zelfpromotie attenderen ze de zaal nog subtiel op de bierviltjes die voor de show al op de tafels zijn gelegd. “Neem vooral eentje mee naar huis, zodat jullie ons ook herinneren als jullie nuchter zijn”, roept zanger Nick Jongejan door de microfoon.

Om het publiek in de countrystemming te laten komen, staat er een Spotify playlist op met de grootste namen in dit wereldje. Zo komen onder andere ‘Break Up In The End’ van Cole Swindell, ‘Heaven’ van Kane Brown en ‘Mercy’ van Brett Young voorbij. Zeker aan te raden als je de muziek van The Martial interessant vindt.

The Martial

Na een korte ombouw is het moment gekomen waar iedereen op zat te wachten. Mart loopt ietwat nerveus het podium op, om zijn EP officieel te releasen. Het is overduidend drukker geworden in De Avenue.  Er zitten een aantal bekende gezichten in de band van The Martial. Zo staan Menno van Marle (Windup Space) en Nick Jongejan (The Young River) op het podium om Mart van den Bighelaar te versterken. Het is vrijwel onmogelijk om niet mee te zingen of te dansen met de muziek van The Martial. Het publiek zingt ‘Green Light’ uit volle borst mee en ook covers als ‘Hey Brother’ van Avicii en ‘Shut Up and Dance’ van WALK THE MOON blijven niet ongehoord. Twee covers die prima in de setlist passen. Het is een succesvolle avond en de grijns op het gezicht van Mart wordt steeds groter. Als verrassing speelt The Martial een aantal liedjes die niet voorkomen op de nieuwe EP ‘The Martial’. “Je hoort deze nergens, dus let vooral goed op.” Een aantal mobieltjes gaan gelijk de lucht in om de nummers op te nemen. Wellicht vinden we ze toch nog ergens terug. Voor de toegift vraagt iemand uit het publiek voor ‘Another You’, een verzoek dat Mart maar al te graag inwilligt. Na twee nummers toegift is de show toch echt afgelopen en kunnen de mannen een feestje gaan bouwen op de after party. Mart, als we een verzoekje mogen doen: neem alsjeblieft ‘Simple’ van Florida Georgia Line op in je setlist.