Normaal staat deze band in een uitverkochte Melkweg of in een veel grotere zaal. De nummers ‘Destroy Everything’ en ‘In Ashes They Shall Reap’ zijn nummers die bij menig metalhead schuddende hoofden en rondzwaaiende ledematen veroorzaken. Op zaterdag 9 juni was het zo ver: Hatebreed stond in de Jupiler Zaal van Mezz om er een legendarische avond van te maken.

Bij binnenkomst van de Jupiler Zaal is het even schrikken. De zaal is zichtbaar verkleind door barriers, waar groot het logo van Mojo op staat. Anderhalve meter zaal, trappen en het deel van de bar blijven over. Waarom Hatebreed in zo’n kleine zaal staat, is een raadsel. Wel weten we dat dit niet vaak voorkomt en dat je er dan ook een goed feest van moet maken. 

Stipt om 21:00 uur trappen de mannen af. Vanaf het eerste nummer springen de fans in het rond. Armen en benen gaan alle kanten op en geregeld vliegt er bier door de lucht. Hatebreed heeft weinig nodig om de energie op het publiek over te brengen. Misschien is dat wel de kracht van de Amerikaanse hardcoreband. Terwijl de mannen op het podium hun eigen ding doen en zanger Jamey Jasta in zijn microfoon brult, staat niemand ook maar een moment stil. De beveiliger tussen de barrièrs moet een aantal keer een crowdsurfer terug het publiek insturen en ook de geluidsman krijgt te maken met een indringer. 

Dat Hatebreed van stiptheid houdt, bewijst de band deze avond ook. De nummers volgen zich vrij snel achter elkaar op en de band laat weinig tijd over voor interactie. Af en toe komen er een paar zinnen uit, vooral over de grootte van de zaal en het album waar een nummer op staat. Veel meer is het echter niet. Dit hoeft ook niet, want zodra de bekendere nummers zoals ‘Destroy Everything’ voorbij komen, barst de zaal in gebrul uit. Als de band uiteindelijk om 22:00 uur het podium verlaat, is er een lichte teleurstelling op het gezicht van enkelen uit het publiek te bekennen. Geen toegift, alleen een kort bedankje en een grote hoeveelheid plectrums en drumstokken die door de lucht vliegen. 

Al met al is het toch een legendarische avond geweest. Hatebreed in Mezz, een zaal die normaal toch al erg klein is en door de barrièrs bijna de kleine zaal leek te zijn. Wij zijn in ieder geval blij hier getuige van te zijn geweest! 

Hatebreed