We verstaan er als Brabanders vrij weinig van en toch zingen we ieder nummer uit volle borst mee. Zelfs als het niet eens over onze eigen provincie gaat. Voor Rowwen Hèze doen we alles, zelfs als Brabants trots in het Philipsstadion staat op dezelfde avond. Op 8 juni stonden de mannen echter toch in een uitverkochte Mezz om de boel af te breken.

Na een aantal nummers om op te warmen komt Rowwen Hèze het podium op. Een brede glimlach en een hoop gejuich vanuit de zaal. Ooit begon de band als Engelstalige coverband, maar inmiddels is Rowwen Hèze gegroeid tot een band met dialect, met optredens die tot in de puntjes geregisseerd lijken. De hits knallen de zaal in, terwijl de mannen vrolijk meebewegen en het publiek woord voor woord mee probeert te zingen met het Limburgs. Hoewel Guus Meeuwis een paar steden verder het grootste feest van het jaar bouwt, gaat Mezz volledig uit zijn dak bij de Limburgers. “Ze maken er in Eindhoven vast een feestje van, maar dat kunnen wij veel beter”, schreeuwt zanger Jack Poels. Toch blijft het akelig stil als het gaat om bier gooien. 

‘Bestel Mar’, ‘Auto Vliegtuug’ en ‘Lief’ worden uit volle borst meegezongen. Enkelen slaan met de handen op het podium, anderen dansen. Niemand, zelfs op het balkon, staat stil. Zelfs niet bij de ballades. Ook op het podium is veel beweging. De mannen hebben veel interactie, de blazers komen geregeld van hun verhoging af en accordeonist William van Enckevort steelt de show. Zijn ritmegevoel zit er geregeld naast, maar dat maakt hem juist zo schattig. Dit ritmegevoel mist ook vaak in de zaal, maar niemand schaamt zich er voor. 

Pas bij ‘Limburg’ vliegt het bier door de lucht. De mensen met witte shirts zijn als eerste de lul. Daarna is de rest aan de beurt, tot genoegen van de band. De zijn zo gewend aan het biergooien dat hun apparatuur al ingepakt is in plastic. Het heeft even geduurd tot de gehele zaal onder het bier zat. Sommigen gaan nog een extra biertje halen om regelrecht richting het podium te slingeren. Ondanks dat dit laat op gang komt, is het geen verkeerd feestje van de Limburgers.