Vrijdag 26 januari was de negende Cultuurnacht Breda met 75 deelnemers op 45 locaties. Bij A-Broad Studio Sessions & Recordings kon je genieten van live muziek in de live-rooms. De studio deed voor het eerst mee aan de cultuurnacht en wij mochten mee programmeren! A-Broad koos lokaal talent: Vagabound, Myllie & The Tunes (XS) en AbSoulute. Wij keken eens buiten de stadsgrenzen en vonden Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie (half Rijsbergen/half Amsterdam) en 3voor12/Rotterdam fluisterde de naam van Moving Frost in ons oor. Logisch dat we daar waren.

A-Broad zit in het voormalige laboratorium van snoepfabriek De Faam. Vanavond heeft ook SMO Breda culturele activiteiten in de ruimtes van De Faam, zoals mantra zingen en dansworkshops. Ook bij onder andere Witte Rook en op het NS station was genoeg mee te maken. En dan stopte ook nog de speciale Cultuurnacht bus voor de deur. Al meteen bij opener Vagabound om half acht is te merken dat er veel publiek is, dat regelmatig wisselt. Met elk uur, op het halve uur, een nieuw optreden.

Vagabound

We beginnen met Vagabound, die in zijn eentje met zijn gitaar en mondharmonica de bezoekers als eerste meeneemt op deze Cultuurnacht Breda. Hij put uit zijn volle rugzak mooie liedjes met maatschappijkritiek over tv en social media, een gitzwarte murder ballad verpakt als liefdesliedje of het fraaie ‘Ruby’s Diamond’, op speciaal verzoek van A-Broads audio engineer Jonne. Ondertussen vertelt hij wat over de liedjes of zijn leven in het algemeen, waarom hij in het Engels zingt bijvoorbeeld, maar dat gaan we hier nu niet verklappen. Of hij daagt de recensent uit een titel te noteren over een liefdeslied waarbij de verliefde zijn schat moet overtuigen, het grappige ‘Give Me One Good Reason Not To Be In Love With You’. Vagabound als sympathieke verhalenverteller is boeiend en hij vindt het vanavond zelf ook heel bijzonder: “elke keer als ik mijn ogen open doe, staat er een nieuw publiek. Keispannend.”

Vagabound

Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie

We keken enorm uit naar Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie, het duo uit Amsterdam en Rijsbergen. En wij niet alleen, de live-room staat vol en alle banken zijn bezet. Ze maken melodische electro-space-pop op de Casio SA1 van De Zingende Roadie uit 1989, nog meer keys, samples en de catchy VOX-Apache-bas van Nancy. Ze speelden in de Nederlandstalige meidenband pEp en Nancy speelt bas bij Hausmagger en ook nu zijn de scherpe, grappige teksten in het Nederlands, van single ‘Mensentekening’ via ‘Diamanten Klootzak’, ‘Ga Mee Naar Die Ruimte’, naar het gevoelige ‘Jij’ en ‘Ik Ga Je Doen’ of ‘Duivel’, dat ze één keer per maand spelen. Gave tweestemmige nummers met achtergrondkoor samples, een dansvloer disco vibe en heel veel zelfspot. Supertoffe act!  

- de tekst gaat onder de foto verder - 

Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie

Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie

Moving Frost

Moving Frost, dat zijn vier jongens uit Rotterdam en Utrecht. Vier jongens met heimwee, zo leest de bio. Ze spelen op cajon, bas en twee versterkte akoestische gitaren. Zanger Boris Berg heeft een heldere stem, al is hij soms nog wat zoekend. Dat kan natuurlijk komen door het uitstekende geluid in deze intieme setting van een opnamestudio. Je kunt merken dat Berg en gitarist Koen Hoogendoorn de tijd hebben genomen om de nummers te schrijven: met name ‘Fickle Mind’ en ‘Treasure Town’,  over de liefde voor thuisstad Rotterdam, zitten goed in elkaar, met fijne baslijnen. Hoogtepunt in de set van Moving Frost is ‘Whales’, met veel dynamiek, diepgang, verschillende tempowisselingen, en een melancholische ondertoon.

Moving Frost

Myllie Tunes XS

Myllie Tunes XS, dat is Myllie op zang en gitaar met drummer Hannah Schuur op cajon en percussie. Myllie bracht eind vorig jaar haar debuut ‘She Who Dares Wins’ uit en is nu terug in de studio waar ze het ablum opnam. De songs van dat album ‘Rubbin' Me The Wrong Way’, ‘Sunny Bitch’ en de titel track blijven ook met dit duo grandioos overeind, door de karakteristieke, fijne stem van Myllie en het sterke spel van Hannah. Ze haalt alles uit de cajon, vaak met beide handen en beide voeten tegelijkertijd of op een wasbordje rond haar nek. Ze brengen ook nieuw werk, bijvoorbeeld ‘Fuck New York City’, geen haat voor de stad maar wel voor een liefde die haar verliet, en ‘Dimes’, twee nummers die binnenkort uitkomen. Myllie blijft natuurlijk een uitzonderlijk talent. En dit duo blijft ook overeind, zoals ze al bewezen in Berlijn, toen Myllie en Hannah speelden voor inspiratiebron KT Tunstall, gewoon op straat in een wereldstad.

- de tekst gaat onder de foto verder -

Myllie Tunes XS

Publiek bij Myllie Tunes XS

AbSoulute

AbSoulute sluit af in de kleinere live-room van A-Broad, we luisteren letterlijk over de schouder van de audio engineer mee in de opnamestudio, net echt. Het hele spel is ook te horen in de grotere opnameruimte, waar nog wordt nageborreld. Het grappige is dat de band het publiek niet kan horen, maar wij hen wel. Het optreden in de live-room en repetitieruimte is een lekker groovend slot van de avond, zoals we gewend zijn van AbSoulute. Het is voor de vijf ook een kans om nieuwe nummers voor publiek te proberen. Dat kan handig zijn voor de bandwedstrijd Band Boost in de Popcentrale Dordrecht, waar ze overigens Moving Frost nogmaals tegen gaan komen, op zaterdag 17 maart.

AbSoulute