Graham Central Station, Maceo Parker, Bootsy Collins en James Brown. Steffen Morrison pakt elementen van alle soul grootheden en geeft hier zijn eigen draai aan. De geboren Amsterdammer stond vrijdagavond 20 april onbevangen op het podium van Mezz en wond het publiek probleemloos om zijn vingers.

Krachtige Dutch Americana

In het voorprogramma staat Demi Knight. Ze vergaarde bekendheid door haar deelname aan De Beste Singer/Songwriter van Nederland. Voor het podium is een leeg cirkeltje zichtbaar en op de achtergrond is het geluid van voorbijgangers duidelijk te horen. Knight staat alleen op het podium met haar gitaar en laat zich er niet zomaar door van de wijs brengen. Het optreden is een mix van country en Dutch Americana. Knight heeft een volle, volwassen stem die haar leeftijd, ze is twintig, ver vooruit is. Het geeft een mooi contrast weer tussen een ietwat verlegen artiest die, éénmaal in haar element, laat zien dat ze van goeden huize komt. 

Steffen Morrison, podiumbeest van het eerste uur

De lege cirkel voor het podium is weg, de kleine zaal in Mezz is goed gevuld en in afwachting van Steffen Morrison en The Band of Brothers. Het licht in de zaal dooft en de stilte is haast voelbaar. Om half tien stipt komt de band het podium op. Een rustige opbouw zit er niet in, het is direct volle bak. Door zijn warme stem die wordt geflankeerd door een dikke, rauwe rand gaat het geluid door merg en been. Het is duidelijk zichtbaar bij wie Morrison vroeger heeft afgekeken. Zijn hedendaagse interpretatie van soul is een verademing. Hij heeft de potentie om het genre in Nederland naar nieuwe hoogtes te tillen.

''Are you having a goddamn good time? Fuck yeah! Ik ga nog meer schelden vanavond, morgen naar de kerk, that's a lie.'' Het optreden van Morrison en zijn band is intens en ze genieten zelf zichtbaar. Ook het publiek wordt hierin meegetrokken. Op de voorste rijen wordt er stevig gedanst, achterin is het wat rustiger, maar Morrisons aanstekelijke karakter zorgt ervoor dat niemand stilstaat. Het optreden is onderdeel van de Movin On tour waarin Morrison het gelijknamige album aan het publiek ten gehore brengt. Na een klein uurtje verlaat Morrison het podium. Het publiek neemt hier geen genoegen mee. 'We want more!', klinkt luidt. Morrison geeft hier maar al te graag gehoor aan. De toegift is wild en vol energie, maar tegelijkertijd heeft Morrison alles onder controle. Onder begeleiding van deze snaarstrakke band en met een dijk van een stem had hij niet misstaan in de grote zaal van Mezz.

Steffen Morrison