De tweede dag van de tiende editie van Ik Zie U Graag is los. Het is een dag met veel gitaren en synthesizers, iets waar de Belgen graag mee lijken te werken. Onder andere Intergalactic Lovers, King Dalton, dirk., en Tin Fingers passeren de revue. Deze zaterdag 7 april blijkt een mooie muziekdag te zijn.

Pale Grey

Eindelijk! Walen! De Belgische muziekscene komt vooral uit het noorden, omdat beneden Brussel pop- en rockmuziek laag op het interesselijstje staat. Dat dit viertal uit Luik hier op de bühne staat is uniek, maar zeker niet vreemd. Pale Grey brengt feeëntinkeltjes, shoegazegitaarlijnen maar ook delen die klinken als een technoversie van hun collega's uit de electro-emogroep Compact Disk Dummies. Het is een circus van verschillende stijlen, en het meeste matcht nog ook. De verrassing is het leuke: Uit het niets komt er een flinke cowbell in het stuk of waagt frontman Gilles Dewalque zich aan een stuk rap, maar dat klinkt niet altijd sterk. Hoe dan ook, deze groep heeft niet voor niets al een aantal bezoeken aan Nederland gebracht bij bijvoorbeeld Paradiso en voor deze set bij 3voor12 Radio. Live is Pale Grey krachtig en daar houden we van. (ML)

Pale Grey op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

King Dalton

Wat moet je verwachten bij King Dalton? Als je deze Gentse band nog niet eerder hebt gezien, roept het vragen op. Terwijl de groep nog druk bezig is in de coulissen, zie je talloze instrumenten op het podium staan: baritonsax, rasp, banjo, maar ook de 'gewone' instrumenten zoals elektrische gitaar en toetsen. Eenmaal spelende blijkt dat deze vijfkoppige band een mengeling maakt van nineties rock, aan de foute kant, en wereldmuziek voor beginners. Het is  toegankelijk en zodra Jonas de Meester een banjosolo wegzet, verandert de Jupiler Zaal in een danshal. De funky danspassen blijven uit de benen van frontman Pieter De Meester en bassist Tomas De Smet komen, die je kent van Zita Swoon. Feest alom en daarom een prima act voor Ik Zie U Graag. (ML)

- de tekst gaat verder onder de foto -

King Dalton op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

King Dalton op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

Berg

Berg is een band uit Gent en werd via Poppunt/vi.be voorgedragen als talent voor Ik Zie U Graag. Ze zijn met vijf en dat past, samen met drie keyboards en andere instrumenten, net op het zijpodium. Berg zat vorig jaar in de Nieuwe Lichting van Studio Brussel en deed mee aan Humo’s Rock Rally. Veel volk is al naar Tin Fingers in de Kleine Zaal of een speciaal biertje drinken in de Pintelier, waardoor Berg een bescheiden band is voor een bescheiden publiek. Ze maken verzorgde dreampop met veel toetsen, synths en percussiegeluiden. De spot staat op zangeres en toetsenist Sielke de Mulder, zij is de blikvanger, de vier man rond haar ogen wat kleurloos en statisch. Sielke vindt ons lief en kan wel lachen op de Hollandse feedback tussendoor. Weinig op aan te merken, al blijft Berg een beetje drijven, het mag wel iets spannender op het podium. (DH)

Berg op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

Tin Fingers

On-ge-mak-ke-lijk. Tin Fingers staat nog maar nét op het podium of zanger Felix Machtelinckx aait het hoofd van de dichtstbijzijnde persoon en streelt nog even op z'n neus. "Ik heb een band met u," fluistert hij in de microfoon. De uitverkorene is onze fotograaf Bastiaan. Niet bepaald toevallig, blijkt later.

Deze Antwerpenaren maken catchy indierock die ze aanvullen met synthesizers. Ze hebben zelf al een aantal nummers uit, maar kiezen er voor om een vertraagde versie van Fleetwood Mac's 'Everywhere' te spelen. Zonde, want het is een zwakke schakel tussen hun eigen nummers, waar ze er genoeg van hebben. Sowieso is zo'n sloom iets niet helemaal hun ding, daar zijn ze te energiek voor. Machtelinckx duikt in het publiek, zowel links als rechts en de rest van de band speelt enthousiast op hun instrumenten. Op het laatst wordt nog gauw de telefoon van een 'toevallige vooraanstaande fan' uit haar handen gerukt en op het podium gelegd. De boodschap is geen telefoons tijdens de show. Meer dan begrijpelijk, een tikkeltje jammer voor de aantekeningen die ondergetekende wilde opschrijven. Tin Fingers heeft geen gelukkig huwelijk met media, maar met toffe muziek gelukkig wel. (ML)

- de tekst gaat onder de foto verder -

Tin Fingers op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

Intergalactic Lovers op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

Intergalactic Lovers

Intergalactic Lovers trekt de lijn door waar het gebleven was: Breda en Ik Zie U Graag inpakken met sfeervolle songs met een eigen stem en geluid. Die eigen stem is natuurlijk Lara Chedraoui en de zangeres, tegenwoordig ook Studio Brussel dj, steelt vanaf het begin de show, heel expressief gebarend, dansend en alert op haar publiek. Bijvoorbeeld bij ‘Talk Talk’, “niet jullie, maar ik.” De nieuwste single van het album ‘Exhale’, over een geliefde die zijn gevoelens niet uit, is in al zijn ingetogenheid een van de hoogtepunten. De volle zaal voelt het. En de volgende single staat al klaar, “We spelen nu de zomerhit van 2018, maar niemand weet het nog: ‘My I’” Voelde de set op Breda Barst 2017 wat gewoontjes, vanavond voor fans in een uitverkochte Mezz werkt het allemaal prima. Oudere nummers als ‘Shewolf’ en ‘Delay’ zijn overbekend en zorgen voor meezingen en het ‘met z’n allen op één knie en dan opveren-moment’ en ook ‘Islands’ met haar “we are, we are, we are” terug zingen is welgekend. (DH)

Intergalactic Lovers op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz

dirk.

dirk. is de band rond Jelle Denturck, die we nog kennen van eerdere doortochten met Protection Patrol Pinkerton, ook al zo’n leuke indie band. dirk. is wel een stuk harder, maakt alternatieve rock met krachtige, puntige liedjes in de lijn van voorbeelden als Pixies en Nirvana, al klinkt het live soms ook als het zwaardere broertje van Weezer. ‘Waste’ is een lekker harde opener van de set, na middernacht op het zijpodium. “Boosheid is een nutteloze energie,” vertelde Denturck in het Uit & Thuis Magazine van BN/De Stem. Hij wil saamhorigheid creëren tussen dirk. en publiek. Dat lukt prima, Jelle speelt met het publiek en was ooit eventjes cabaretier die op Camaretten speelde. “Zijn er nog mensen die Dirk heten hier?” Eén vinger omhoog. “Love you man,” vervolgend in dik Hollands accent: “de volgende song is voor jou. Hij heet ‘Milk’.” Net als Intergalactic Lovers heeft dirk. ook grote plannen. “Dit nummer is een hit. Hij heet ‘Hit’. Dat weten jullie nog niet en dat weten ze in Vlaanderen ook nog niet, maar toch is het zo.” Geinig, maar dirk. is vooral een goeie band met pakkende nummers over tuinkabouters of ‘Fuckup’, over alles misdoen. Traag en interactief door het kantelende refrein dat simpel mee te zingen is, met een geweldig instrumentaal slot. Beste nummer uit de set. (DH)

dirk. op Ik Zie U Graag 2018 in Mezz