Vrijdag de dertiende, de tiende editie van Punkrock Riot in de grote zaal van Mezz én de verjaardag van een van de organisatoren, Jelle, dat moét wel een feestje worden, toch? Dat werd het ook: met veel volk en zes bands uit Nederland en België die allemaal goeie zin hadden meegebracht en MARCH achter de draaitafels.

Dead Giveaway

Dead Giveaway opent de avond vanaf het zijpodium en doet dat als ervaren rotten met een aanstekelijk jeugdig enthousiasme. De vier brengen de nummers vol vuur, zoals ‘School’s Out’ waarbij zanger/gitarist Koen Damman schreeuwt alsof hij zelf net de laatste bel heeft gehoord, en de songs van het nieuwe album ‘Safety Off’ dat net uit is. Met grapjes over Roosvicee, sales pitches voor het nieuwe album (“dat kan Code of Conduct vast beter”) en oud worden maken ze er een toffe show van.

Dead Giveaway

Code of Conduct

Code of Conduct is ondertussen klaar voor de meeting op het hoofdpodium. De beamer, scherm en flipoverbord staan klaar en de mannen van de verzekeringsmaatschappij zijn straks in pak. Ze hebben goed nieuws en slecht nieuws voor de aandeelhouders, die in grote getalen aanwezig zijn. Het goede nieuws: Mr. Jefferson van Sales is jarig en krijgt een volle opblaaskrokodil, om straks een rondje op te crowdsurfen. “Maar eerst nog wat spelen,” aldus Mr. Brahms van Legal. Nee dus, Jefferson (Jelle van Dun) maakt meteen een rondje Mezz op z’n nieuwe opblaaskrokodil. Ander goed nieuws: Mr. Joseph van IT wordt gekroond tot ‘Employee of the Month’. Het blijkt alleen wel meteen de laatste maand want Mr. Joseph (Joey van Dun die met Jelle en Johan Michels ook al Dirty Bastards vormde), gaat het bedrijf na deze meeting verlaten. Ze schreven zelfs een vacature uit, die ze ook op vacaturesite Indeed.nl plaatsten. Heel verhaal, de show is weer gewoon strak en to the point, van de opener over “the guys from finance” tot verschrikkelijke meetings in ‘Save Me Now’ en titeltrack ‘Hold On’ van de nieuwste EP over “the weekend that never comes.” Gelukkig is dit vrijdag, tijd voor de VrijMiBo.

- de tekst gaat verder onder de foto -

Code of Conduct

Code of Conduct

Charlie Bit My Finger

Charlie Bit My Finger uit Londerzeel in België maakt highschool party-punkrock met knipogen naar de energieke, frisse skatepunk uit de nineties. Wat dat betreft zijn ze redelijk typisch in het genre. Vijf muzikanten met allemaal een petje, waarvan drie eigen CBMF. Ook bij deze Belgen is het lang leve de lol, met veel tempo. Zanger Diede Van Muylder:  “Wie heeft er al van Charlie Bit My Finger gehoord?” Beetje respons. “Daarom zijn wij hier.” Ook zij zijn zich bewust van de verjaardag van Jelle, een van de organisatoren van Punkrock Riot, “De jarige trakteert!” waarna Jelle het blikje Jupiler van Diede krijgt, die is toch de BOB. Diede en de andere vier krijgen het publiek aan het dansen met hun energieke nummers, de eerste pit ontstaat bij meezingbare ‘Cow A Bunga’. In mei gaat de band zelfs op tour naar Canada. Maar eerst nog even op de foto met het publiek.

Charlie Bit My Finger

Tusky

Headliner Tusky knalt vanaf het begin keihard binnen, het is dan ook de meest hippe act van vanavond. De reputatie van deze Nederlandse punkrock band met leden van John Coffey is de vier vooruitgesneld en de toegankelijke nummers van EP ‘Rated Gnar’ zijn ook in Breda breed geland. Aan de bar kun je voor één muntje meer een Tusky Bier (IPA Awesome) kopen. Dat doet niemand in de pit, want die gaat nu echt los. Crowdsurfers, stagedivers, een wall of death en een korte circle pit, alle registers gaan open op de muziek die punk en Foo Fighters rock tegelijk is. De band heeft ook veel lol op het podium en daagt Breda uit, bijvoorbeeld tot knuffelen en kussen in het publiek. En dan kan die The Cardigans cover van ‘My Favourite Game’ er ook nog wel bij.

- de tekst gaat onder de foto verder -

Tusky

Tusky

Antillectual

Antillectual speelde al eens op Punkrock Riot en organisators Jelle en Max zijn blij dat de act uit Nijmegen nog eens terugkomt, nu voor het jubileum. “When was the last time you did something for the first time?” vraagt zanger/gitarist Willem in een van de pakkende songs. Ze roepen op de air guitars aan te zwengelen bij een anti-commercieel skatenummer. Het trio heeft ook weer bakken energie en lol mee, vooral bassist Toon leeft zich flink uit. Antillectual is niet alleen plezier maken, maar ook nadenken over wat je doet en waarom: voor de nieuwste single ‘Change The Standard’, die op 9 april uitkwam, maakte de band een videoclip en vijf mini documentaires over mensen en organisaties die in hun werkveld de standaard veranderen om meer duurzaam, organisch en fair trade te worden.

Antillectual

F.O.D.

F.O.D. zijn vier punk veteranen uit Lier in België die melodieuze, catchy punk maken. Met centraal op het podium een zanger/gitarist en een tweede zanger die daar omheen loopt voor de dynamiek. Ze zetten de toon met het opgewekte ‘Welcome To The Show’ en hebben een sympathieke uitstraling. Qua muziek raken ze de punk van Blink 182 en vooral Green Day, helemaal als je dan ook ‘Jesus Of Suburbia’ speelt. Ze maken grapjes over de andere Belgen, Charlie Bit My Finger,  “deze gaat over niet touren in Canada” en doen ook een ‘Blowin' In The Wind’ cover van Bob Dylan. F.O.D. is een luchtige, mooie afsluiter van Punkrock Riot 10 en het blijft nog steeds een feestje, ook al start de show dik na middernacht.

F.O.D.