De vijfkoppige pop-punk band The Spvrk uit Breda was in juni één van de winnaars van de voorrondes van Breda Barst in Mezz. We kennen de jonge band al langer, net als hun stevige songs met catchy teksten in de trend van Paramore, Destine en Mayday Parade. De vijf, zangeres Lotte, bassist Hannah, drummer Roos en gitaristen Wout en Rinus zitten bijna allemaal nog op de middelbare school en hebben toch al een album ‘Galaxies’ en single ‘Close The Distance’ uit. Een nieuwe single is in de maak en veel optredens, ook buiten Breda staan voor de deur. We spraken met The Spvrk.

Dit jaar begon zo’n beetje met ‘Close The Distance’, de single en de clip. De laatste tijd posten jullie op Facebook veel over studiotijd. Er zit vast iets aan te komen.
Lotte: “We zijn één nieuw nummer aan het opnemen en dat gaan we weer groot promoten, met een videoclip erbij. We willen daarna weer losse nummers opnemen en los uitbrengen.”
Rinus: “We willen kleine porties muziek uitbrengen, een single of een kleine EP. Er komt nu een nieuw nummer aan en begin volgend jaar weer één.”
Wout: "En dan per nummer promoten en alles eruit halen wat je eruit kan halen.”

Niet zoals met ‘Galaxies’ een hele cd, maar steeds een nummer en dan pieken?
Lotte: “We merken dat we onszelf iedere keer overtreffen. Dat het nog vetter is dan wat we hiervoor hebben gedaan. Dat kan als je steeds losse dingen doet. Als je het als één geheel uitbrengt dan gaat dat moeilijker.”
Rinus: “We pakken het nu zo professioneel mogelijk aan, we kijken naar professionele bands in ons genre en doen het net zo. Opnemen en een videoclip maken, dat kost best veel geld. Met één nummer kun je het ook laten zien en hoeft er geen heel album aan vast te zitten.”

Jullie worden vaak omschreven als ‘de jonge band’. Zijn jullie dat al beu?
Wout: “Het is nog steeds een beetje een deel van onze identiteit. Het geeft ons ook een extra gunfactor. Het maakt ons iets meer bijzonder zodat mensen ons onthouden.”
Lotte: “Mensen denken vaak als ze zoiets lezen dat ze een jong bandje krijgen dat het allemaal nog niet echt kan. Als je het dan kunt laten zien, dan kun je ze overtuigen. Dat mensen denken “ze zijn én jong én ze kunnen het”.”

Jullie kijken naar de bands in jullie scene en hebben best een netwerk opgebouwd, nu weer met The Dirty Denims in Mezz op 22 september. Waarom gaat dat zo makkelijk bij jullie?
Rinus: “Bij The Dirty Denims is het een heel grappig verhaal. Toen we net bezig waren, de meesten zaten in de brugklas, zijn we naar Mezz gegaan. Het was de eerste show die we met z’n vijven bezochten. Zij deden toen het support van DeWolff, drie jaar terug. Die band is zo’n fenomeen gebleven, het was echt zo’n AC/DC band, maar dan met een vrouw. Dat vonden we allemaal bijzonder. Tijdens Record Store Day speelden we dit jaar allebei bij Velvet. Ik vertelde het verhaal aan Mirjam, de zangeres. Die vroeg me een nummer te sturen. Toen kwam ze bij me terug: “We spelen in Mezz, willen jullie support doen?” Daar hadden we zeker zin in, weer in Mezz Kleine Zaal, een clubshow. Tof. Toen kregen we laatst het verzoek om het ook in Helmond en Hilvarenbeek te doen.”
Lotte: “We hebben natuurlijk bij Robin van Loenen (Destine DH) opgenomen en die heeft ook veel contacten. Bij Popsport zijn we daar voor het eerst geweest en daar was ook producer Nick Jongejan, zo leer je ook veel mensen kennen. Wij hadden stiekem al tegen elkaar gezegd, “misschien wil Robin ons een keer opnemen”, maar we wisten niet of hij dat zou willen omdat we misschien te jong waren. Toen hebben we het hem op het laatst gevraagd en hij zei: “Vet! Ik wou het zelf al voorstellen.” Dat was superleuk, dat hij het ook zag zitten én zelf al had bedacht. Met Robin hebben we goed contact. Dat is een fijn contact om te hebben omdat hij goed opbouwende kritiek kan geven. We nemen ook het tweede nummer bij hem op.”
Wout: “Hij is ook degene die we moeten hebben in ons genre.”
Hannah: “Hij snapt onze muziek ook goed en wat wij willen.”

Jullie hebben deze zomer op Metropolis gespeeld in Rotterdam, op het talent stage. Hoe is dat bevallen?
Rinus: “Dat was een van de coolste dingen die we ooit hebben gedaan.”
Lotte: “Daar staan bands die nog niet heel groot zijn, maar waar ze wel talent in zien. Twenty One Pilots, Smashing Pumpkings, The Black Keys, die hebben allemaal op Metropolis gespeeld. De talentstage was niet heel groot, maar elke keer was het vol en het publiek had er zin in. Mensen komen daar om nieuwe bandjes te ontdekken.”

En het was buiten Breda, jullie spelen ook in Amsterdam, Eindhoven, Hoorn, noem maar op. Hoe regel je dat? Ik denk dat veel Bredase bands dat zouden willen en willen weten.
Rinus: “In Amsterdam zijn we gevraagd, daar was specifiek op genre gezocht. Dat staat ook in onze top van leukste dingen. In Mezz bij de POBparade was heel tof en Sugarfactory in Amsterdam was kleiner dan de kleine zaal van Mezz, het stond helemaal vol met mensen die het genre gaaf vinden.”
Wout: “Op een doordeweekse dag, op dinsdagavond. Kei regenachtig.”
Lotte: “Dat waren meisjes van HKU die iets moesten organiseren, zij kozen voor pop-punk en zijn gaan kijken wie er in Nederland dat genre spelen. Zij zijn via-via op Facebook bij ons terecht gekomen. Toen zagen ze de videoclip…”

The Spvrk

Wat gaan jullie op Breda Barst laten zien?
Rinus: “We hebben twee nieuwe nummers die we nog nooit live hebben gedaan. De single zit er ook bij.”
Lotte: “Het is niet dat we echt heel gek gaan uitpakken ofzo, maar wel dat we een set hebben waarvan we ieder nummer, stuk voor stuk, top vinden om te doen en waar we achter staan. Daar waren we bij ‘Galaxies’ een beetje uitgegroeid. We gaan geen confettikanonnen inzetten haha.”
Rinus: “We hebben best veel shows staan, op korte tijd. In twee weken hebben we vier shows. We wilden van tevoren een nieuwe set hebben waar we mee uit de voeten kunnen. Als je alleen maar achter de feiten aanloopt van die oude nummers blijven repeteren en spelen... We kunnen nu flink doorwerken, opnemen, dingen regelen en een nieuwe set maken. We gaan voorbereid het nieuwe jaar in, iedereen heeft zijn eigen taak. We kunnen handiger te werk gaan.”
Lotte: “We weten hoe dingen werken. We kunnen nog steeds dingen leren, maar we weten wat wel en wat niet werkt en wat we aan elkaar hebben. Het gaat gewoon sneller en makkelijker en daardoor kunnen we meer dingen doen die we willen doen, op de manier waarop we ze willen doen. In de vakantie konden we iedere dag dingen doen voor de band.”

Wat willen jullie na Breda Barst? Zoveel blijven optreden?
Wout: “Ja eigenlijk wel.”
Lotte: “Veel buiten Breda, zodat je daar mensen kunt laten zien wie wij zijn. Als je elke week in Breda zou spelen dan komt er op een gegeven moment niemand meer want ze hebben je wel gezien. Laatst speelden we in Hoorn, daar was niemand van ons echt geweest, maar het was wel een superleuk café waar veel publiek was. Mensen waren enthousiast en we hebben veel cd’s verkocht. Dan is het extra leuk, om nieuwe mensen aan te spreken. Mensen zoeken je op op Facebook. Het is leuk dat je overal in Nederland nieuwe mensen je gaan kennen en vet vinden.”

Jullie moeten openen op Breda Barst. Dat is niet de beste spot die je kunt hebben. Nu hebben jullie wel veel aanhang, ik neem aan dat jullie niet bang zijn dat er niemand staat straks?
Lotte: “We weten zelf dat we opener zijn en dat het nog niet heel druk zal zijn. Het is goed om te kunnen zeggen dat je op Breda Barst hebt gespeeld en het zal niet zijn dat er niemand staat. Breda Barst is een festival waar iedereen naar toe wil komen.”

Jullie zijn als schoolband begonnen op het Onze Lieve Vrouwelyceum, kun je de school niet gewoon optrommelen?
Rinus: “Het klinkt misschien dom, maar voor CKV moeten heel veel mensen een verslag maken. Er zijn best veel mensen die dat op Breda Barst gaan doen. Haha. We hebben het al vaker gehad dat er weinig mensen staan, maar het is niet erg als je de mensen die er zijn, laat zien wat je hebt. Er zijn altijd wel mensen bij die later belangrijk kunnen zijn of je blijven volgen. Het is de kunst die te bereiken.”
Lotte: “Het is sinds we serieus bezig zijn met optreden altijd een doel geweest om op Breda Barst te spelen.”

Wat is dan het volgende doel?
Wout: “Ik heb nooit zo’n concreet doel als in “over een jaar moeten we hier opgetreden hebben ofzo”, maar wel dingen die vet zouden zijn als ze gebeuren.”
Rinus: “Genre-specifieke dingen bijvoorbeeld. De dag na Breda Barst spelen we op Rock-It in Amstelveen, daar staan alleen pop-punk bands, uit Nederland en Engeland. Daar heeft bijvoorbeeld Destine ook gespeeld. Dan komt je naam mooi in beeld bij mensen die het genre leuk vinden. En we doen in Dynamo in Eindhoven de support van een grote Engelse band, Trash Boat. Dat is niet echt pop-punk net wat rauwer.”
Lotte: “Die hebben een vaste fanbase, het zou vet zijn als we daarvan mensen kunnen boeien.”
Rinus: “Toen dat werd aangekondigd door Dynamo op Facebook stonden daar echt reacties onder van “O, The Spvrk, vet dan kunnen we die eindelijk zien.”
Wout: “Kennen mensen ons? Haha.”

En met school zien jullie geen problemen om het komende jaar vaak op te treden?
Allen: “Nee…”
Lotte: “Het is nu vaak in het weekend, dus geen probleem. We hebben het altijd goed kunnen combineren. Je weet van tevoren wanneer je een show hebt en kunt er rekening mee houden.”
Rinus: “Ik denk dat het grootste gevaar is voor een band van onze leeftijd, dat het stil valt. Weet je, als we nu blijven groeien en doorgaan, kunnen we sneller dingen bereiken. Als we maanden niet spelen en dan weer eens een keertje in Breda, dan gaat de lol er voor ons van af. Als we nu steeds dingen doen die we zelf cool vinden dan bereiken we dingen en kun je doorgroeien. En dan zitten we nog twee jaar op school.”
Lotte: “Het is fijn dat jullie allemaal nog op school zitten. Daardoor zijn jullie altijd samen en ben ik de enige die er moeite voor moet doen. Als jullie ook allemaal gaan studeren dan moet je echt allemaal samen komen… Maar dat is nu nog niet van toepassing.”

Dan is het wel spannend waar jullie over twee jaar staan.
Lotte: “Dat vind ik ook wel lekker… want waar waren we twee jaar geleden…?”
Wout: “Twee jaar geleden hadden we net met Windup Space in Mezz gestaan… Nee, toen waren we net onze crowd funding gestart voor het debuut.”
Lotte: “Zie je? Toen had ik ook niet bedacht dat we nu zo’n volle agenda zouden hebben. Over twee jaar zijn we weer iets verder. Maar ik durf niet te zeggen waar.”

The Spvrk opent op zaterdag 16 september om 14:30 uur Breda Barst op het Amstel podium.

The Spvrk

The Spvrk