Interview: The Spark / The Spvrk op Club 3voor12/Breda

De jeugd regeert op de clubavond op 23 mei

Interview: Daniël Hereijgers ,

We stellen The Spark aan je voor. Deze band uit Breda speelt zaterdag 23 mei op Club 3voor12/Breda in Mezz Kleine Zaal, samen met Shoot The Messenger en The Spark. Ze begonnen in februari 2014 als schoolband op het OLV Lyceum Breda. Geïnspireerd door poppunkbands als Fall Out Boy en New Found Glory en veruit de jongste band van de avond. De band is ambitieus: “eerst Breda veroveren, daarna de rest van Nederland.” We legden gitarist Rinus van de Weerd een flink aantal vragen voor, die hij namens de band beantwoordde. Later veranderde de naam van de band naar The Spvrk.

Wie zijn jullie en welke rol heeft iedereen?
“Wij zijn The Spark, we hebben Lotte Versteegen als zangeres, haar zus Hannah Versteegen op de basgitaar, Roos Dukker op drums, Wout van Heck op de slaggitaar en ik speel de leadgitaar. Onze gemiddelde leeftijd is veertien jaar.”

Hoe kennen jullie elkaar?
“We kennen elkaar via school, we zaten eerst met vier van ons samen in de klas. Toen we een optreden konden doen, wilden we allemaal niet zingen, dus vroegen we Hannahs zus Lotte. Zo is zij erbij gekomen. Na het optreden zijn we niet meer gestopt en hier zijn we nu een jaar later!”

Waar luisteren jullie zelf naar?
“Dat verschilt nogal, maar in het algemeen luister we allemaal wel naar poppunk. Bands als Mayday Parade, Paramore, All Time Low en Destine. We halen uit deze muziek veel inspiratie. Hoewel onze drummer Roos toch meer van de popmuziek is.”

Hoe kwam je daarbij?
“Ik denk dat dat vooral komt omdat we de muziek die populair was niet leuk vonden, zo ben ik bijvoorbeeld langzaam allerlei bands gaan ontdekken. In die tijd luisterden sommigen popmuziek, maar we hebben elkaar aangestoken. We tipten elkaar steeds bands. Zo is onze gezamenlijke interesse ontstaan.”

Haal je daar ook inspiratie uit?
“Jazeker, bijvoorbeeld dingen als: “dit drumgeluid is mooi hierbij”, of “misschien kan je een beetje zo'n soort riffje ervan maken.” Hoewel er waarschijnlijk in het schrijfproces zonder dat je het weet nog meer invloeden in terecht komen.”

Waar gaat het heen, met de muziek en optredens? Wat zou je willen?
“We zouden graag zo snel mogelijk een album uitbrengen, maar zonder het af te raffelen. Echt alles perfectioneren. Maar dat kost veel geld, dus moeten we vooral doorgaan met optreden en natuurlijk fans maken. Het grootste doel is gewoon doorgaan zoals nu, alleen maar groeien.”

Wat kunnen we 23 mei verwachten?
“Een overweldigende show waar je alle kanten ziet van ons, de rauwe poppunk, de akoestische kant, maar ook de sterke melodieën en makkelijk mee te zingen teksten. Je kunt ook een cover verwachten.”

Zijn er andere Bredase en omstreken bands die je leuk vindt en waarom?
“Hoewel we erg veel luisteren naar vooral buitenlandse bands zijn we ook wel fan van Nederlandse bands. Destine uit Tilburg vinden we leuk door hun afwisseling van beukende gitaren in afwisseling met rustige pianopop. Maar ook onze vrienden van Men On Wire, door hun strakke melodieën.”