MacSwordfish gaat voor echt, rauw en het live gevoel. Daarom moest de nieuwe EP op vinyl verschijnen. Natuurlijk vind je hem online ook digitaal, maar ‘Unconverted’ komt volgens MacSwordfish het beste tot zijn recht op de plaat. Het Bredase rocktrio presenteerde vrijdag 8 september 2017 hun nieuweling in een uitverkochte Mezz Kleine Zaal. In het voorprogramma de bevriende band Undskyld uit Antwerpen. Vooraf en tussendoor: dj Zwarte Groef, die juist ja, enkel vinyl draait.

Undskyld, ‘sorry’ in het Deens, komt uit Antwerpen en is sinds de T-Strijd in Bergen op Zoom bevriend met MacSwordfish. Beide bands streden dit jaar in de finale. MacSwordfish won, wederzijds respect ontstond. Niet voor niets stond MacSwordfish in het publiek toen Undskyld tijdens de POBparade op het 3voor12/Breda podium in de Bruine Pij stond. Het trio speelt weer een intrigerende set, met alleen in het openingsnummer al een tempowisseling of zes. Ze maken eigenzinnige, alternatieve rock met soms ingewikkelde jazz-tempo’s, soms een blues-randje, dan een psychedelisch uitstapje waarbij gitarist en zanger Alec de Bruyn zijn gitaar samplet en loopt, zoals ook bassist Menno Buggenhout met pedalenkasten speelt. Het is niet heel toegankelijk, aan het geroezemoes te merken dat opbouwt als de zaal vol loopt. Undskyld speelt tijdens het stemmen tussen nummers rustig jazzy een beetje door en houdt daarmee de spanning vast. Maar het is wel een hoge drempel voor MacSwordfish fans die voor een feestje komen. Op z’n Engels klinkt Undskyld misschien een beetje als ‘unskilled’, maar dan bewust unskilled en onbewust zeer bekwaam. En 27 oktober alweer in de stad bij Friday On The Rocks in De Speeltuin.

De Bredase rockers van MacSwordfish komen na ‘Instigator’ uit 2014 met een nieuwe EP: ‘Unconverted’, die de drie vanavond gedreven aan de thuisfans presenteren. Het concept: het live idee vastleggen, het moest een plaat worden. Want live komt MacSwordfish het best tot zijn recht. Casper Heijstee, Victor Wasser en Mark van Reusel togen naar Utrecht, naar de Kytopia Studios in het oude Tivoli Oudegracht. Ze deden de analoge opnames samen en live en werkten mee aan het mixen en masteren van de plaat. In korte video’s deden ze de afgelopen woensdagen verslag op YouTube. Casper: “Als je het vinyl koopt, is het nooit digitaal geweest.” Breda heeft daar wel oren naar en Mezz Kleine Zaal is uitverkocht.

De set begint met Victor aan de theremin waarmee hij een sireneachtig en dreigend geluid creëert, waarna Mark en Casper de nieuwe single ‘Clown’ inzetten, een stevige rocktrack die door de klank van drum en één gitaar een sterk The Black Keys geluid heeft. MacSwordfish is trouw gebleven aan de sound van zware, catchy blues- en garagerock die we in 2012 al sensationeel vonden in De Speeltuin. Het is allemaal wat ruiger en professioneler geworden, je kunt merken dat Casper en Mark de Rockacademie hebben gevolgd, met name Heijstee pakt zelfbewust zijn momenten om te shinen op fijne gitaarsolo’s. Ondertussen werkt Victor zich stevig in het zweet, op gitaar en vooral zang. Bij ‘oudje’ ‘Fire’ gebruikt hij veel gebaren om zijn emotie te versterken, zijn stem is rauwer dan ooit. De muziek van MacSwordfish past daarmee naadloos in het rijtje van inspiratiebronnen als White Stripes, The Black Keys en Triggerfinger. Tegen de tijd dat de finale komt, zijn de fans er klaar voor. Vanaf slotnummer ‘Wolves’, waarvan ook een videoclip verscheen, tot een toegift met twee stoner rock gedreven nummers is het dansen geblazen. Met een ander oudje, ‘Dr. George And The Magical Antidote’, sluit MacSwordfish af, waarbij zowel Victor als Casper het publiek inspringen. Mark had dat vast ook gedaan, als hij niet achter de drums zat. MacSwordfish heeft een geslaagd release-feestje van een stevige en sfeervolle rockplaat, waarmee je aan kunt komen in de rest van het land en wellicht via Undskyld in België, daarbuiten. Volgend jaar Popronde?